TRAIAN BĂSESCU L-A DESEMNAT PREMIER PE VICTOR PONTA Cu ochii umezi, a înghiţit şi porcul, şi pisicul, şi broscuţa

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Politică / 18 decembrie 2012

Cu ochii umezi, a înghiţit şi porcul, şi pisicul, şi broscuţa

În ciuda tuturor declaraţiilor din ultimele şase luni, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul prin care Victor Ponta este desemnat în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern.

Conform administraţiei prezidenţiale, Traian Băsescu a semnat Decretul nr. 890 din 17 decembrie 2012 pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru: "Ca urmare a faptului că a existat o singură propunere din partea reprezentanţilor partidelor politice şi ai minorităţilor naţionale din Parlamentul României care au participat luni, 17 decembrie 2012, la Palatul Cotroceni, la consultările în vederea desemnării candidatului la funcţia de prim-minis-tru al Guvernului României, domnul preşedinte Traian Băsescu l-a desemnat pe domnul Victor-Viorel Ponta drept candidat la funcţia de prim-ministru". Preşedintele Băses-cu a precizat, la începutul întâlnirii, numărul de mandate obţinut de fiecare partid în Parlament şi a întrebat reprezentantul fiecărei formaţiuni ce propunere de premier are, la final concluzionând: "În momentul de faţă avem un singur nume, acest nume este Victor Ponta, care, teoretic, deşi abordarea mea este că majorităţile se demonstrează în Parlament, teoretic, din ceea ce s-a afirmat, avem 210 mandate la PSD, 149 la PNL, la PC 21, UNPR 15 şi minorităţi 18, asta dă teoretic o majoritate confortabilă. Pentru mine, lucrurile sunt încheiate, cu atât mai mult cu cât reprezintă şi voinţa electoratului ca această structură politică să aibă guvernarea Româ-niei".

Acesta este rezumatul, pe scurt, al zilei de ieri. În spatele acestei numiri se ascunde un "război", de peste 6 luni, un conflict care a produs mari deservicii ţării, atât pe plan intern cât şi extern, partenerii europeni manifestându-şi în dese rânduri îngrijorarea vizavi de situaţia tensionată exis-tentă între Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria. Declaraţiile de ieri, unele îmbibate de formalism - festivist, au mai puţină importanţă. Pentru a zugrăvi cât mai aproape de adevăr întregul tablou este cazul să apelăm la declaraţii mai vechi ale principalilor actori.

Actualele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu sunt mai puţin plas-tice decât cele făcute în ultimele 6 luni. În plin război al suspendării, preşedintele vorbea de doi premieri "cu ochii umezi" pe care i-a numit şi s-au întors împotriva sa: "O să vă spun un regret. Am numit doi prim-miniştri, unul se numeşte Călin Popescu Tăriceanu, unul Victor Ponta. Paradoxal, după ce au ajuns la Palatul Victoria, amândoi şi-au propus suspendarea preşedintelui Româ-niei. I-am văzut pe amândoi, după ce au ajuns la Palatul Victoria. I-am văzut pe amândoi cu ochii blânzi şi umezi, înainte să le pun în mână mandatul şi i-am văzut şi după ce au ajuns la Palatul Victoria, marionete ale propriilor lor partide şi ale intereselor corupţilor din partidele lor". Cu certitudine, la actuala desemnare nu Victor Ponta avea ochii umezi!

Pe de altă parte, Victor Ponta considera coabitarea cu Traian Băsescu imposibilă înainte de referendumul pentru suspendare, pentru ca după alegerile parlamentare să-şi modifice discursul: "Coabitarea a fost mult mai dificilă decât credeam. A fost o criză constituţională, apoi am făcut referendumul pentru suspendare şi 89% dintre votanţi s-au exprimat în favoarea demiterii preşedintelui (..) Din punctul meu de vedere, aş vrea să evit o criză: preşedintele Băsescu îşi termină mandatul în 2014, nu cred că va fi imposibil să trăim împreună un alt an".

Preşedintele a susţinut cu tărie că niciodată nu îl va mai numi pe Victor Ponta în funcţia de prim-ministru, vorbind de ceea ce poate şi ceea ce nu poate să înghită un politician: "Victor Ponta este un om despre care toată Europa ştie că plagiază. Poate Victor Ponta gândeşte o altă soluţie pentru viaţa lui. El s-a redesenat pe el însuşi în propriul său CV. A vrut să-l credem de toate, numai Victor Ponta nu. Nu regret că l-am pus premier, asta era situaţia politică. Dacă voi reveni la Cotroceni, în cazul în care îl mai găsesc în funcţie, niciodată nu-i voi mai pune în mână un mandat de premier. Victor Ponta, când vine la mine, e ca un pisic, ca un pisic, «da, domnule preşedinte, da domnu' preşedinte» şi după ce iese şi ajunge la Palatul Victoria... se vede cu un microfon în faţă vorbeşte cum vedeţi. De aceea îl fac mincinos. El e mitoman, e bolnav din punctul ăsta de vedere, cum e Crin Antonescu bolnav de somn, omul ăsta e bolnav de minciună. (...)Nu ştiu dacă vă imaginaţi ce simte un preşedinte când i se cere să desemneze un premier ce a contribuit la suspendarea sa. Simte dispreţ. Un om crede că preşedintele este o maşinărie, ca să numească în funcţia de prim-ministru pe unul care l-a sus-pendat. Nu vrei să înghiţi porci, o broscuţă mai merge, un porc e greu de înghiţit". În replică Victor Ponta l-a anunţat pe preşedinte că "mâţa blândă zgârie rău".

Paşii care vor fi făcuţi în continuare sunt clari. După desemnare, candidatul pentru funcţia de prim-minis-tru va cere, în termen de 10 zile, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat că procedurile vor fi urgentate şi că în foarte scurt timp trebuie construită formula guvernamentală, important fiind să avem Guvern până la Crăciun. Guvernul în exerciţiu are programată astăzi o ultimă şedinţă, în care să fie aprobate mai multe acte normative cu un caracter strict administrativ.

Cabinetul Ponta 2

Imediat după ce USL a câştigat alegerile au început să fie vehiculate numele posibililor miniştri. Potrivit fostului preşedinte, Ion Iliescu, Victor Ponta are o mare responsabilitate, alături de aliaţi în desemnarea celei mai bune echipe care să guverneze ţara într-o perioadă dificilă: "Nu-i o treabă simplă pentru nimeni şi cu atât mai mult pentru el, un om tânăr, cu experienţă mai puţină în viaţa de stat şi care trebuie să înveţe. Dar a dovedit capacitate în învăţare, aşa că sunt din acest punct de vedere optimist. Trebuie să se îmbine interesele celor care participă la alianţa de guvernare. Pe de altă parte, în cadrul acestei alianţe trebuie să se judece lucrurile cu realism, adică important este indiferent de carnetul de partid şi avem de unde, să fie selectaţi miniştrii cei mai potriviţi, care la rândul lor să-şi formeze echipe din profesionişti. Nu trebuie să ne mai jucăm cu opţiunile personale, cu resentimente personale, ci să promovăm oamenii care răspund nevoilor fiecărui departament în parte".

Un posibil cabinet ar putea să arate aşa:

- Ministerul Finanţelor Publice - Daniel Chiţoiu,

- Ministerul Comerţului şi Mediului de Afaceri - Varujan Vosganian,

- Ministerul Energiei - Iulian Iancu,

- Ministerul Apărării Naţionale - Sorin Frunzăverde (Corneliu Dobriţoiu),

- Ministerul Sănătăţii - Raed Arafat,

- Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului - Ecaterina Andronescu,

- Ministerul Turismului - Eduard Hellvig,

- Ministerul Administraţiei şi Internelor - Mircea Duşa (Radu Stroe),

- Ministerul Dezvoltării Regionale - Liviu Dragnea,

- Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale - Sebastian Ghiţă,

- Ministerul Afacerilor Externe - Titus Corlăţean,

- Ministerul Marilor Proiecte - Dan Şova,

- Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale - Daniel Constantin,

- Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii - Relu Fenechiu,

- Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional - Puiu Haşotti,

- Ministerul Justiţiei - Mona Pivniceru (Tudor Chiuariu),

- Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale - Alexandru Cordoş,

- Ministerul Sportului - Adrian Petrache,

- Ministerul Mediului - Rovana Plumb,

- Ministerul pentru Dialog Social - Liviu Pop,

- Ministerul Fondurilor Europene - Eugen Teodorovici (Ramona Mănescu).

Toată această construcţie poate fi dată peste cap de negocierile dintre partidele care compun USL, legate de cooptarea în echipa guvernamentală a altor forţe politice.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Foarte bun titlul articolului.

    Intr-adevar, Basescu isi distruge cu fiecare zi pe care si-o petrece la Cotroceni, tinand cu dintii de fotoliul de presedinte, si ultima bruma de credibilitate pe care o mai avea. 

    E trist sa asisti la sfirsitul penibil al mandatului celui care s-a vrut "presedinte jucator" !  

    A ajuns sa joace dupa cum canta altii.

    Jalnic... 

    1. Iata opinia unui anonim roman, crescut probabil in democratura originala, fericit in perioada "boom-ului economic" a lui Nastase si Tariceanu si prostit pana la idiotenie de Antena3 varana. Stimate anonim, desi nu meriti nici o stima, vinovat pentru situatia politica actuala esti chiar TU, ca ai votat cu posteriorul si pentru ca ii permiti lui Badea, Gadea, Ciutacu, Grecu, Stanciulescu si multe alte trompete sa-ti violeze neuronii. Jale mare...dar tare, tare mare anonime! fara nume si titlu

      Stimate Meda,

      Se pare ca polarizarea societatii romanesti a ajuns in asa hal de adanca, incat orice afirmatie, ca sa nu vorbim de vreo judecata de valoare este citita intr-o cheie pro sau contra Basescu.  

      Care dintre afirmatiile cuprinse in articol, ori in opinia de mai sus, nu sunt adevarate?  

      Ce legatura au Felix si Antenele lui cu situatia descrisa, in care, singur, Basescu s-a bagat?

      Ce-l opreste pe Basescu sa fie demn si sa-si incheie mandatul pe un cal alb? 

      BRE,TREZSTE-TE

      Acest Meda care insira niste nume de trompete, care, unui om normal nu-i spun nimic, in mod absolut sigur, a suferit el insusi o spalare de creier definitiva, nefiind in stare sa inteleaga sensul articolului.

      Pe de alta parte, cineva, un cetatean roman cu drept de vot si cu creierul intact, ce optiuni ar fi avut la alegerile care tocmai s-au incheiat cu aceasta victorie absolut nemeritata a USL-istilor?!?

      Vorba unui amic: bine ca unii dintre ei au pierdut ! 

      "vinovat pentru situatia politica actuala esti chiar TU"---si acest lucru ar trebui sa ne fie clar fiecarui dintre noi, pentru ca indiferent de ramura in care lucram fie ea IT, bancara, extractie miniera, constructii de masini, chimie sau cercetare am ajuns sa ne alegem conducatorii prin etalarea incapacitatii lor de a acumula cat mai putine active. Noi suntem acum adeptii de fapt al teoriei comuniste dupa care toti dorim sa fim egali insa in acelasi timp sa ne bucuram de placerile huzurului capitalist. Iar constitutia noastra intelectuala pe care fituica domnului Make incearca sa o imbunatateasca ne este complet atenuata pe drum de seara de extazul pe care il gasim in fata plasmei bucurandu-ne ca ciocoii auf fost prinsi cu ocaua mica si noi ne-am satisfacut moral cu aceasta perversiune a ultimilor ani numita talk show politic. Devenim din ce in ce mai saraci cultural, mai decadenti in a avea bun simt sa nu ne mai mintim pe noi insine si nu in cele din urma a le inspira tinerelor generatii sentimentul de a fi urmasii unor LUZERI carora de catva timp incoace le-a fost retrasa de la administrare doza zilnica de COMPATIMIRE pe care cei cu limba mieroasa ni l-au fluturat prin fata ochilor spunandu-ne ca ne vor BINELE. Si domniilor lor si le-au insusit ramanand astfel cu RAUL. Poate si de aici suntem noi taxati ca fiind tara si natiunea IMPERFECTA. Haideti sa ne luam BINELE inapoi pentru ca urmasii nostri sa mai treaca din AN in Paste prin Tintirimul viselor infrante si al oaselor zdrobite de o povara a inaintasilor nostri pe care nu am fost capabili sa o purtam pe umeri si sa aprinda pentru noi o lumanare care sa o interpretam ca fiind lumina de la capatul tunelului pe care in urma cu multi ani nu am reusit suficient de precis sa-l estimam din punct de vedere al lungimii exprimate in zeci de ani de rabdare si privatiuni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb