Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la tabăra de vară organizată la Sulina pentru tinerii români din diaspora, că l-a bucurat foarte mult extinderea companiei Petrom în Republica Moldova, punctând că Executivul român va susţine politic orice companie care vrea să se extindă în ţara vecină.
"În ceea ce priveşte investiţiile, aş vrea să înţelegeţi următorul lucru şi dumneavoastră, şi chiar şi românii: capitalul în România nu mai este deţinut de stat. Statul mai are foarte puţin capital, este în câteva domenii strategice - energie, transport feroviar. Vrea să privatizeze Tarom de zece ani şi nu reuşeşte. Deci, capitalul este în mâna oamenilor de afa-ceri. Stabilitatea politică la Chişinău şi condiţiile propice investiţiilor sunt convins că îi vor atrage, pentru că în România sunt deja, dacă v-aţi uitat la acel Top 500 oameni de afaceri, sunt destui oameni care au bani. Poate sunt reţinuţi şi de criză. Este adevărat, nu există capital privat, cum exis-tă în Italia sau în Spania sau în Franţa sau în Germania, dar deja avem oameni de afaceri care ar putea face investiţii. Pe mine m-a bucurat foarte mult extinderea Petrom, spre exemplu, în Republica Moldova şi orice companie care ar vrea să se extindă va fi susţinută de Guvern, dar susţinută politic. Deci nu controlăm nivelul de investiţii din Republica Moldova, dar îl sprijinim ori de câte ori vreo companie ar dori să se extindă şi în Republica Moldova. Să ştiţi că nu am sprijinit extinderea lui Sorin Ovidiu Vîntu în Republica Moldova, a Realităţii TV, dar a Petrom, da, cu plăcere am susţinut-o", a afirmat Băsescu, citat de Agerpres, întrebat cu privire la faptul că România se află pe locul cinci în ceea ce priveşte investiţiile în ţara vecină, deşi suntem principalul partener comercial al Republicii Moldova.
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, ieri, că procesul de integrare în UE a Republicii Moldova depinde "strict" de politicienii de la Chişinău, catalogând, totodată, drept "neplăcut" faptul că pentru a doua oară Parlamentul ţării vecine nu a reuşit să desemneze un preşedinte.
"În ceea ce priveşte procesul de integrare (în UE - n.r.) al Republicii Moldova, vă pot spune că el depinde strict de oamenii politici de la Chişinău. În momentul de faţă, exis-tă deschidere faţă de R.Moldova. După câştigarea de două ori a alegerilor de către Alianţă (Alianţa pentru Integrare Europeană - n.r.) există des-chidere, dar Republica Moldova trebuie să înţeleagă că nu ea este prioritatea UE. Prioritatea UE este criza economică, perspectivele de dezvoltare. Faptul că după alegeri, pentru a doua oară, politicienii de la Chişinău nu reuşesc să desemneze un preşedinte, un şef al statului, să ştiţi că este extrem de neplăcut pentru aprecierile care se fac în spatele uşilor închise şi acolo sunt aprecierile adevărate. Pare a fi o incapacitate de a se lua decizii politice importante", a punctat Băsescu.
Şeful statului a adăugat că Republica Moldova este "etichetată" a fi în criză politică. Potrivit lui Băses-cu, deşi procesele de adaptare a economiei, a structurilor administrative şi politice au început, ele nu mai sunt "convingătoare" în ultima perioadă.
"Depinde, repet, numai de oamenii politici de la Chişinău, cât de rapid pot avansa către UE şi vă spun că este un tren extraordinar. Croaţia este ca şi membră a UE. Dar sunt celelalte state care au depăşit etapa de acord de asociere şi au cerut deja să înceapă negocierile de aderare. Efortul nostru politic a fost întotdeauna să creăm condiţii ca Republica Moldova să fie inclusă, din punctul de vedere al perspectivei de aderare, în pachetul Balcanii de Vest. Dacă se ratează acest pachet, Republica Moldova rămâne cu pachetul Ucraina. Şi nu se mai ştie, din momentul în care este lăsată în afara timing-ului pentru Balcanii de Vest, ce evoluţii vor fi", a adăugat Băsescu.
• Traian Băsescu: România are nevoie de proiectul Roşia Montană, cu condiţia renegocierii condiţiilor de partajare a beneficiilor
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că el a susţinut dintotdeauna proiectul de la Roşia Montană, menţionând că România are nevoie de el, cu condiţia să fie renegociate condiţiile de partajare a beneficiilor din operarea zăcămintelor de aur şi argint din zonă.
"Cred că proiectul Roşia Montană trebuie făcut. România are nevoie de el, cu condiţia să fie renegociate condiţiile de partajare a beneficiilor din operarea zăcămintelor de aur şi argint de la Roşia Montană. Mă uitam la preţul aurului în ultimii cinci ani: acum cinci ani, preţul aurului era 600 de dolari uncia, astăzi este 1.700 de dolari uncia, cu perspectiva ca până la sfârşitul anului să depăşească 2.200-2.500 uncia. (...) Ce ţară stă cu o asemenea avere în pământ fără să găsească soluţii s-o pună în valoare? Pentru că recolta asta nu este nici a ONG-urilor, nu este nici a Ungariei, care nu ştiu ce avize trebuie să-i dea României. Nu trebuie să-i dea niciun aviz. Suntem încă stat suveran", a afirmat şeful statului, prezent la Sulina, la o tabără de vară organizată pentru tinerii români care trăiesc în diaspora.
Preşedintele Băsescu a afirmat că el a susţinut dintotdeauna proiectul de la Roşia Montană, inclusiv în perioada în care se afla în opoziţie. "Trebuie însă foarte bine planificată protejarea mediului, iar pe cei care vorbesc de distrugerea mediului eu îi invit să meargă acum la Roşia Montană. Eu am fost acolo de trei ori. Este adevărat, niciodată ca preşedinte al României. (...) Am susţinut şi susţin proiectul, la fel cum susţin orice tip de dezvoltare industrială", a adăugat Băsescu.
Potrivit acestuia, populaţia unui stat ar fi mai bine protejată de efectele crizelor economice dacă ar avea un sector bine dezvoltat, iar pentru România proiectul de la Roşia Montană reprezintă o soluţie în acest sens.
"Susţin proiectul Roşia Montană, cu condiţia renegocierii condiţiilor de partajare a veniturilor din exploatarea aurului şi a argintului şi, de asemenea, cu condiţia unor măsuri de mediu la standard european. În orice caz, un asemenea proiect nu poate fi început fără un aviz al Comisiei Europene. Problema este ca Guvernul României să aibă curajul să spună românilor, în primul rând, că acest proiect trebuie început şi dus la bun sfârşit, cu protecţie pentru mediu, cu obligaţia celor care exploatează să refacă mediul şi cu o reîmpărţire a drepturilor din exploatarea zăcământului de aur, argint şi alte metale de acolo. În orice caz, la fel cum căutăm ţiţeiul în Marea Neagră şi la uscat - ţiţeiul, gazele sunt prospecţiuni în curs care costă foarte mult, dar le căutăm -, la fel trebuie să ne valorificăm şi alte resurse printre care aur, argint, uraniu şi aşa mai departe", a conchis Băsescu.