Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Traian Băsescu, a declarat la Reşiţa, că singurul obiectiv de ţară al României este unirea cu Republica Moldova, după intrarea în NATO şi în Uniunea Europeană, potrivit Agerpres.
"Acest obiectiv nu este unul de nerealizat, pentru că s-a demonstrat, în Europa, că cei care au vrut să se unească s-au unit, iar cei care au vrut să se despartă s-au despărţit. Germania a dorit reunificarea şi a reuşit, pentru că s-a vrut politic acest lucru. La fel, Cehoslovacia, unde Cehia s-a despărţit de Slovacia, în baza actului final de la Helsinki. De aceea, şi poporul român are dreptul la reunificare, pentru că noi şi astăzi trăim după voinţa a doi criminali, Stalin şi Hitler. Prin Pactul Ribbentrop-Molotov o bucată mare din ţară a fost alipită Uniunii Sovietice. Avem obligaţia ca în acţiunea noastră să reconstruim reunificarea ţării. Nu azi, nu mâine, dar dacă nu ne-o propunem ca obiectiv nici nu o vom face vreodată", a afirmat Traian Băsescu, prezent la lansarea candidaţilor PMP la alegerile parlamentare din 11 decembrie.
În opinia sa, alegerile prezidenţiale din Republica Moldova au arătat că 48% din cetăţeni sunt pro-europeni şi unionişti, prin votul pe care l-au dat, iar această creştere a fost posibilă prin desovietizarea Republicii Moldova.
"Împreună cu Emil Boc am modificat Legea cetăţeniei, uşurând posibilitatea cetăţenilor din Republica Moldova să obţină cetăţenia română, iar astăzi are 550 mii de cetăţeni români. A doua zonă spre care ne-am îndreptat a fost generaţia tânără şi s-a trecut de la 130 de burse la 5.000 de burse anual. Într-un ciclu de studii avem în universităţile noastre şi în licee 20 mii de tineri din Republica Moldova care studiază în România, ca bursieri ai statului român. Acesta este miracolul trecerii de la 3% pro-români şi 10% pro-europeni la 48%, cum a arătat votul dat la ultimele alegeri prezidenţiale", a spus Băsescu.
Traian Băsescu a precizat că preşedintele Klaus Iohannis încearcă cu un grup de specialişti să stabilească noi obiective pentru ţară, cum ar fi intrarea în zona euro sau intrarea în spaţiul Schengen, afirmând că toate acestea sunt deja obiective stabilite în Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, semnat la Luxemburg chiar de către fostul preşedinte al României.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.12.2016, 09:04)
Singurul obiectiv corect al românilor este pedepsirea sistemului mafiot cu tine în frunte.
Măcar nu mai aminti mita electorală acordată milionului de moldoveni cazat în garsonierele rețelei de milițieni.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Mihai D. în data de 04.12.2016, 10:37)
Uitati-va fratilor la el; nu mai are teme de care sa se lege ca sa-l bage lumea in seama si si-a facut o tema din unirea cu moldovenii. Exact legea fundamentala a PR-ului personal, care spune asa: inventeaza o categorie si pune-te in fruntea ei. Acum vrea sa-i spurce si pe moldoveni. Noroc ca aia au problemele lor si nu stau sa asculte la sarpele asta. Inca nu se poate obisnui ca oamenii ii dau "ignore" . Cred ca pentru Baselu , mai rea decat puscaria sau spitalu' este ignorarea. El isi trage energia din confruntari, unde se pare ca este foarte bun. Priveaza-l de confruntare si se va stinge incet-incet.......sa fie astea ultimele zvarcoliri inainte de a se retrage sa joace table in fata blocului ?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de mitica. în data de 04.12.2016, 14:34)
dl Basescu a facut si fapte bune ca presedinte.mie insumi m_ia repart o nedreptate.Pentru pozitia fata de Moldova si nu numai, va lua multe voturi la alegeri.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.12.2016, 14:41)
Tu, Duță, Videanu, Ialomițianu, Igaș și mulți alții aveți motive să-l votați.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 04.12.2016, 15:03)
Cam așa este, nu are teme. Eu credeam că obiectivul de țară ar trebui să fie convergența nivelului de trai la media europeană. Dar nu, băsescu preferă unirea care ne va falimenta ca stat.
Dincolo de retorica electorală a depășitului băsescu, politica moldovenească este cea care trebuie și care le aduce lor mai multe beneficii. Jocul la două capete.
Până și caraghiosul de Iulian Fota scria la începutul anului: "Sa nu trecem Prutul! Ne trebuie o Romanie mai buna, nu una mai mare!".
Sigur că analiza lui este una exclusiv militară. Și el spunea "Asta este un prim adevar pe care trebuie sa-l rostesc in articolul de fata. Dintr-o oportunitate, daca gestionam prost relatiile cu ei, R.Moldova se poate transforma intr-o amenintare pentru Romania, inclusiv in una militara. Iar pericolul asta este cu atat mai mare cu cat ne folosim doar inima in a ne formula politica fata de Basarabia, uitand ca natura ne-a dat si creier.
Politica noastra fata de Chisinau este un amestec de romantism, populism si prea multa superficialitate.
Miscarea unionista in R.Moldova nu a depasit niciodata plafonul de 10-12 procente, iar actuala politica a Bucurestiului de a sprijini un guvern perceput ca dependent de un oligarh poate diminua si mai mult acest grup social pro-romanesc."
Abia în final, Fota ajunge și la detaliile administrației românești și dezastrele pe care aceasta le-a făcut în Moldova.... chiar dacă nu le menționează explicit (urechile române sunt prea sensibile să afle de sute de mii de victime ale românizării forțate).
"Si in fine, in al patrulea rand, la 1918 s-a mai pus si problema capacitatii Romaniei de a administra noile teritorii si problemele pe care acestea le aduceau cu sine, in special numarul mare de minoritati.
Din pacate pentru noi astazi, in special in ceea ce tine de administrarea Basarabiei intre 1918-1940, performanta Bucurestiului a fost una indoielnica.
In primul rand, am comis greseala marginalizarii elitei locale, ea fiind in mai multe situatii inlocuita cu functionari regateni. Pe de alta parte, selectia acestora nu era una foarte fericita, grija pentru locuitorii noii provincii romanesti fiind secundara dorintei acestora de imbogatire.
In al doilea rand, am neglijat modernizarea acestei provincii, in cei 22 de ani de administratie romaneasca Bucurestiul construind dincolo de Prut doar un drum si cateva scoli. Adevarata modernizare a Basarabiei, electrificare totala, alfabetizare, industrializare, a avut loc doar dupa Al Doilea Razboi Mondial, in anii sovietizarii RSSM.
Aceasta intrebare, legata de capacitatea Romaniei de a administra noile teritorii, trebuie pusa si astazi. Aspectele geopolitice (Transnistria, Gagauzia, Balti), cele sociale (sute de mii de etnici rusi si ucrainieni) si cele economice vor solicita Romania la maximum.
Din prima zi a unificarii, salariile si pensiile vor trebui aduse la nivelul celor din Romania. Stie cineva de cate miliarde de euro este nevoie pentru a ridica economic populatia actualei R.Moldova?"
Da, eu știu. De cca 3-4 MILIARDE de EURO PE AN, ÎN FIECARE AN, până la falimentul statului român.
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de Mihai D în data de 04.12.2016, 16:23)
Scuze pentru ignoranta, cine este Iulian Fota ?
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 04.12.2016, 16:44)
Dacă vedeam un zâmbet ironic pe fața ta, aș fi râs de gluma bună... da, chiar, cine este Fota?
Dacă nu ai glumit, Iulian Fota a fost consilierul lui băsescu (adică la Cotroceni, consilierul Președintelui României) pe teme de securitate și apărare națională.
I-am spus "caraghios" pentru "analizele" făcute cât timp era la Cotroceni. Nu știu dacă direcțiile strategice erau sugerate de el sau, din contră, analizele lui erau niște gogoși făcute să susțină niște direcții sau ambiții stupide (ale altora, poate ale lui băsescu). De multe ori, analiștii au misiunea ingrată de a inventa argumente, de a manipula niște informații pentru ca imaginea de ansamblu să pară că susține niște concluzii sau decizii luate deja de superiori.
Acea analiză asupra Republicii Moldova și a unirii este însă foarte corectă (acum că nu mai este salariat al unui șef de stat). Îmi vine greu să cred că pot regăsi 90-100% dintre propriile argumente într-o analiză a lui Fota. Cei cu care port o conversație pe aici de prin 2015 le știu. Poate le-a apreciat și Fota....
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.12.2016, 18:11)
Un strateg; un specialist.
Spre deosebire de ignoranti......
2.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.12.2016, 18:19)
un stratego, un specialist, un impostor care nu stie boaba engleza, hautusei ăh, ăh, fărstovol, ăh, ăh.
Ăla e nivelul maxim atins de impostor. La strategii din gură nu-l întrece nimeni, are școala prostelii în față.
Genul ăsta de ofițeraș găunos poate fi citit repede.
2.8. esti bun, draga Cristi C (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de The Brute în data de 04.12.2016, 19:36)
insa nu suficient de rafinat sa intelegi cum se scrie istoria. Asculta te rog declaratia din 09.11.2011 de la Bruxelles a Comandantului si dupa aceea citeste memorandumul trimis de Guvernator la BCE pentru relaxarea conditiilor de micsorare a RMO. Acolo a fost asa zisul MEISTERWERK al domnului Isarescu.