Traian Băsescu: România doreşte ca OCEMN să aibă un rol internaţional sporit

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 26 iunie 2007

Traian Băsescu: România doreşte ca OCEMN să aibă un rol internaţional sporit

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la summit-ul aniversar al Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN) de la Istanbul, că România doreşte ca această organizaţie să aibă o identitate clară şi consolidată şi un rol internaţional sporit. "Dorim să furnizăm OCEMN o mai mare flexibilitate a structurilor decizionale, dorim creşterea rolului Secretariatului General al OCEMN, prioritizarea domeniilor de cooperare pentru a furniza răspunsuri adecvate din partea unei organizaţii de anvergură la schimbările geopolitice ale ultimilor 15 ani", a afirmat preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a mai propus participanţilor la summit să se creioneze un mecanism de consultări între OCEMN şi celelalte iniţiative regionale pe teme de agendă comune. Cu acest prilej, el a salutat dobândirea calităţii de observator la OCEMN a Comisiei Europene. "Sunt convins că această prezenţă va constitui un factor de dinamizare a cooperării şi pe alte paliere, în cadrul organizaţiei", a spus şeful statului român.

Traian Băsescu a precizat că sprijinul financiar pe care Uniunea Europeană este dispusă să-l acorde statelor din regiunea Mării Negre nemembre este constituit, în principal, de proiectele circumscrise Politicii Europene de Vecinătate, subliniind faptul că finanţarea din partea Uniunii nu trebuie, însă, să substituie contribuţia pe care statele OCEMN trebuie să o aloce unor proiecte regionale de infrastructură şi transport. Traian Băsescu a mai arătat că România, ca stat riveran, membru fondator al OCEMN şi pro-activ în cadrul formatelor de cooperare regionale, prin frontiera estică a Uniunii Europene şi a NATO, este chemată să îşi asume un rol important în ceea ce priveşte dimensiunea de securitate regională. El a mai arătat că în regiunea Mării Negre se află rezerve mari de hidrocarburi dar, cu toate acestea, cooperarea în domeniul energetic rămâne un deziderat.

"Fără îndoială, toate guvernele sunt îndreptăţite să urmărească interesul naţional în acest domeniu strategic. România susţine, însă, o abordare echilibrată în acest sector, care să aducă beneficii tuturor statelor regiunii, în condiţii egale", a adăugat Traian Băsescu, citat de Rompres. Şeful statului a subliniat că investiţiile în energie trebuie să ia în considerare mai mulţi factori, printre care asigurarea unei infrastructuri moderne şi predictibile, atragerea de investiţii în noile tehnologii, îmbunătăţirea climatului investiţional prin adoptarea de reforme structurale, concomitent cu sporirea nivelului de responsabilitate corporatistă, inclusiv pentru protecţia mediului.

Traian Băsescu a mai atras atenţia asupra faptului că OCEMN nu poate funcţiona ca o structură închisă, izolată de evoluţiile politice, economice şi de securitate din Europa, Caucaz, Asia Centrală sau Orientul Mijlociu. "Regiunea noastră beneficiază de prea multe atuuri, pentru a fi limitată doar la dimensiunea economică. Trebuie să asigurăm o platformă de exprimare şi dincolo de această perspectivă sectorială", a mai declarat preşedintele României. Traian Băsescu a mai spus că ţara noastră a propus o astfel de iniţiativă care să reunească interesele cetăţenilor dincolo de constrângerile geopolitice.

El a concluzionat că Forumul oferă cadrul necesar dezvoltării relaţiei dintre factorii de decizie şi actorii nonguvernamentali, inclusiv extra-regionali, interesaţi de această regiune. "Absenţa unor constrângeri instituţionale, care nu necesită consens politic, precum şi platforma indispensabilă realizării de proiecte, inclusiv politice, în parteneriat public privat, sunt atuurile ce conferă Forumului un loc aparte, complementar OCEMN în regiune", a afirmat şeful statului român. Cooperarea Economică a Mării Negre (CEMN) a fost oficial lansată prin semnarea declaraţiei de la Istanbul la 25 iunie 1992. Regiunea Mării Negre are o importanţă strategică recunoscută, dată de resursele naturale foarte bogate, în special petrol şi gaz, şi de o piaţă potenţială de peste 350 de milioane de consumatori. Comerţul cumulat al regiunii reprezintă peste 5% din comerţul mondial.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb