Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, crede că scoaterea din structura SRI a platformei de interceptare, cu tot cu personal, şi constituirea unei entităţi independente conduse de judecători şi procurori care să aprobe mandatele de interceptare va garanta că ''vechile năravuri nu se vor întoarce".
"Datorită CCR, acum suntem într-un moment care vizează în mod fundamental viitorul şi respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţeanului. Ce facem cu interceptările convorbirilor telefonice? Avem 2 variante: una de mijloc (...), alta fundamental democratică, (...) scoaterea din structura SRI a platformei de interceptare a comunicaţiilor, cu tot cu personal, constituirea unei entităţi independente conduse de judecători şi procurori numiţi de CSM şi asociaţiile magistraţilor, singurii care vor putea aproba mandatele de interceptare şi punerea lor în aplicare'', a afirmat Traian Băsescu, pe pagina sa de Facebook.
Liderul Mişcării Populare consideră că scoatera din structura SRI a platformei de interceptare a comunicaţiilor ''va garanta că năravurile vechi nu se vor întoarce niciodată''.
Potrivit lui Băsescu, această soluţie ''nu implică şi costuri suplimentare consistente, dar necesită voinţă politică şi curaj''.
''Eu asta aş cere dacă astăzi aş fi preşedinte'', a mai afirmat fostul şef al statului.
Varianta ''de mijloc'' identificată de Traian Băsescu ar fi ''partajarea platformei existente către toate instituţiile cu atribuţiuni de supraveghere tehnică''.
''Este o soluţie de moment, mult mai riscantă decât cea de până acum şi care nu peste mult timp va trebui schimbată'', a mai scris fostul preşedinte pe Facebook.
Premierul Dacian Cioloş a declarat astăzi că ordonanţa de urgenţă privind interceptările reprezintă o soluţie de moment, important fiind să nu se întrerupă cercetările în justiţie, potrivit Agerpres.
"Este soluţia de moment, cel puţin. Este important să nu existe un vid legislativ din punctul acesta de vedere. Deci, e soluţia de moment şi, sigur, va fi timp să vedem dacă sunt alte soluţii mai bune, dar important este să nu se întreruptă procesul de cercetare în justiţie", a declarat prim-ministrul, la sediul Ministerului Finanţelor.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat joi că Guvernul a lucrat la o ordonanţă de urgenţă privind interceptările şi în această seară, după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, Executivul o va adopta.
1. Omul asta
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 11.03.2016, 16:27)
n-are pic de decenta. Este insensibil la tot si la toate. Asta daca ar fi judecat ca om. Dar nu, el este un amimal. Si este incoltit.
2. Acum 2 ani - 25 mar 2014
(mesaj trimis de Cristi C în data de 11.03.2016, 17:06)
Serviciul şi-a anunţat, în mai multe rânduri, chiar prin vocea directorului instituţiei, George Maior, preocuparea legată de combaterea corupţiei, calificată drept "o ameninţare la adresa securităţii naţionale, pentru că vulnerabilizează statul, aduce prejudicii economiei, creează dezechilibre în societate şi frustrări".
"Dincolo de faptul că Serviciul Român de Informaţii este o instituţie pivot a securităţii naţionale, noi avem o cooperare deosebită cu Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru că, şi la nivel de lege dar şi în felul în care percepem noi securitatea naţională, corupţia este o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Să ne înţelegem foarte clar asupra acestui aspect. Este o ameninţare pentru că vulnerabilizează statul, aduce prejudicii economiei, creează dezechilibre în societate şi frustrări, şi prin aceasta securitatea naţională a statului este ameninţată", a spus George Maior, în februarie 2014, la prezentarea raportului de activitate al Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe 2013.
Serviciul a sprijinit realizarea unor anchete de către DNA în cazuri intens mediatizate legate de combaterea corupţiei. Un exemplu recent este legat de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicușor Constantinescu, şi de şeful Regiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, care au fost reţinuţi de procurorii DNA, după percheziţii şi audieri într-un dosar de fapte de corupţie, procurorii beneficiind de sprijinul SRI.
2.1. Iar băsescu - acum 2 ani (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 11.03.2016, 17:09)
Preşedintele Traian Băsescu declara, recent, că ANAF, OPC şi ANSVSA, în loc să fie instituţii ale statului de drept, sunt ale partidelor, astfel că sunt "evazionişti buni şi evazionişti răi", iar SRI trebuie să suplinească funcţionarea acestor instituţii.
El a dat ca exemplu intervenţia SRI în "mafia cărnii". "De ce a trebuit să afle SRI şi să pună sub supraveghere o reţea de carne expirată? Pentru că OPC şi ANSVSA, în loc să fie instituţii ale statului de drept sunt instituţii ale partidelor", a adăugat şeful statului, explicând că, imediat ce se schimbă Guvernul, sunt puşi în fruntea acestor instituţii "clienţii politici".
Poftim? Acum ne trebuie instalație de interceptare la OPC (ANPC)? Câtă vreme era șeful SRI, lui băsescu îi plăcea să asculte pe toată lumea. Acum nu mai este democratic. Măi să fie. REZULTĂ că pe vremea lui nu era democrație dacă SRI-ul putea face interceptări pe teme de corupție.
3. fără titlu
(mesaj trimis de Asta e viata ! în data de 11.03.2016, 17:52)
Vad ca drumul domnului Basescu s-a despartit de al doamnei Kovesi. Ma intreb , exista la vapoare si marsarier?