Traian Băsescu, vizită în Israel

F.A.
Internaţional / 19 ianuarie 2014

Traian Băsescu, vizită în Israel

Update 16:33 Băsescu vrea să atragă specialişti israelieni pentru laserul de la Măgurele

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, astăzi, că obiectivele vizitei în Israel sunt legate de cooperarea bilaterală economică, militară şi ştiinţifică, un accent deosebit avându-l transferul de tehnologie israeliană în domeniul medical şi cooptarea unor specialişti israelieni pentru proiectul laserului de la Măgurele.

Alte teme discutate vor fi cooperarea în domeniul antiterorismului şi în cel al neproliferării armelor nucleare, dar şi iniţiativa de pace a secretarului american de stat John Kerry.

\"România susţine fără rezerve iniţiativa de pace a secretarului de stat Kerry, implicarea SUA în proiectul de pace Israel-Palestina. Având în vedere ponderea lumii arabe, trebuie dată o atenţie deosebită securităţii Israelului\", a explicat şeful statului, adăugând că, în acest sens, va fi avută în vedere continuarea asistenţei pentru construcţia instituţională, dar şi asistenţa umanitară, bugetată în acest an la o sută de mii de dolari.

Cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, Traian Băsescu va dezbate problema umanitară a celor şase sute de mii de palestinieni din Siria.

Preşedintele României va avea întrevederi cu demnitarii din ambele capitale (Ierusalim şi Ramallah) cu privire la situaţia din regiune, \"unde constatăm instablitatea din Egipt, situaţia de război civil din Siria, situaţia instabilă din Irak şi situaţia din Liban\".

\"Pe acest fond de instablitate, este clar că iniţiativa de pace a secretarulu de stat Kerry este o oportunitate în ceea ce priveşte iniţiativa de pace în regiune. Oricând este mai bun un compromis de la abordările tradiţionale ale celor două părţi, decât să nu ai siguranţă şi pace pentru propriii tăi cetăţeni\", a conchis Băsescu.

---

Preşedintele Traian Băsescu va vizita, de astăzi până marţi, Israelul şi Teritoriile Palestiniene, unde are programate întrevederi cu preşedintele israelian, Shimon Peres, şi cu cel palestinian, Mahmoud Abbas, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Preşedinţiei.

Domnia sa va fi primit, mâine, de preşedintele Statului Israel, Shimon Peres, la Reşedinţa Prezidenţială \"Beit Hanasi\" din Ierusalim. Oficialii ambelor delegaţii vor depune coroane de flori la mormântul lui Theodor Herzl, fondatorul mişcării sioniste.

Preşedintele Traian Băsescu va vizita Muzeul Memorial al Martirilor şi Eroilor Holocaustului \"Yad Vashem\" şi va lua parte la ceremonia de aprindere a \"Flăcării Veşnice\" şi la depunerea unei coroane de flori la Memorialul Martirilor.

De asemenea, şeful statului român va participa la semnarea Declaraţiei de cooperare între Administraţia Prezidenţială din România şi Memorialul Martirilor şi Eroilor Holocaustului \"Yad Vashem\" din Israel, pentru combaterea discriminării, intoleranţei şi antisemitismului.

Marţi, preşedintele României are programată, printre altele, vizitarea Aşezământului Bisericii Ortodoxe Române la Locurile Sfinte. Tot marţi, Băsescu se va afla la Ramallah, în Complexul Prezidenţial al Teritoriilor Palestiniene \"Mikata\'a\", unde va avea loc depunerea unei coroane de flori la Mausoleul fostului preşedinte Yasser Arafat. După aceea, oficialul român va fi primit de preşedintele Teritoriilor Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Şeful statului are programate, marţi, la Ramallah şi Tel Aviv, întâlniri cu comunităţile de români din zonă.

Pe 14 ianuarie, Băsescu declara, pentru postul de radio Kol Israel, că motivul principal al vizitei îl reprezintă consolidarea relaţiilor bilaterale, pe care le consideră \"excelente, dar, cu certitudine, la excelenţă se poate adăuga şi foarte multă soliditate\".

Şeful statului român afirma că va discuta inclusiv despre ultima propunere a secretarului de stat John Kerry, privind tratativele de pace între israelieni şi palestinieni: \"Noi plecăm de la premisa extrem de importantă că nu se poate realiza o pace în regiune fără ca Israelul să aibă garantată securitatea şi, în acelaşi timp, suntem adepţii unui compromis, care să îi lase şi pe palestinieni să aibă un stat\".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb