Transelectrica a atacat în instanţă majorarea capitalului SMART

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Energie / 20 aprilie 2015

Transelectrica a atacat în instanţă majorarea capitalului SMART

Transelectrica a anunţat, la finele săptămânii trecute, că a atacat în instanţă majorarea capitalului social al filialei sale SMART SA, de la finele anului trecut.

Surse din Transelectrica SA susţin că acţiunea în instanţă a fost iniţiată pentru că majorarea cu aport în natură a capitalului SMART s-ar fi făcut doar în baza deciziei Consiliului de Administraţie a filialei transportatorului naţional de electricitate şi nu în urma unei hotărâri a Adunării Generale a Acţionarilor. Se pare că administratorii SMART nu ar fi convocat AGA şi au ignorat şi faptul că, la data la care au decis majorarea capitalului, acţionarul majoritar al Transelectrica nu mai era Secretariatul General al Guvernului, ci Ministerul Economiei.

În raportul publicat pe BVB, Transelectrica nu precizează motivul pentru care a formulat acţiunea în instanţă, expunând speţa într-un mod încâlcit: "Transelectrica SA informează publicul investitor cu privire la promovarea unei acţiuni în justiţie având ca obiect anularea Rezoluţiei Persoanei Desemnate nr. 154954/30.12.2014, pronunţate în Dosarul nr. 449314/23.12.2014, în temeiul căreia Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bucureşti a înregistrat majorarea capitalului social al filialei SMART SA cu aport în natură şi modificarea în consecinţă a actului constitutiv potrivit Deciziei nr.12375/22.12.2014 a Preşedintelui Consiliului de Administraţie al filialei şi a Deciziei Consiliului de Administraţie nr.19/22.12.2014. Compania a solicitat instanţei competente anularea celor două decizii mai sus precizate şi suspendarea aplicării actelor a căror anulare se solicită până la soluţionarea acţiunii promovate".

Compania precizează că operaţiunea a avut în vedere obligaţia de majorare a capitalului social cu valoarea terenurilor din patrimoniul SMART SA, pentru care s-au obţinut certificate de atestare a dreptului de proprietate, cu emiterea de acţiuni în favoarea statului român. Structura acţionariatului filialei Smart - SA, astfel cum a fost înregistrată în Registrul Comerţului în temeiul Rezoluţiei Persoanei Desemnate nr. 154954/30.12.2014, este Transelectrica SA - 70,005% şi Statul Român prin Secretariatul General al Guvernului - 29,994%.

Prin Transelectrica circulă scenariul că această "reţetă" de majorare a capitalului SMART cu aport în natură a fost pusă la cale de Constantin Niţă, pe vremea când era ministru al Energiei. Se spune că domnul Niţă şi-ar fi dorit ca Transelectrica să nu mai controleze SMART de una singură, ci să mai aibă alături ca acţionar o altă instituţie a statului, prin care politicul să aibă controlul asupra contractelor de mentenanţă a reţelei de transport. Gurile rele din companie afirmă că fostul ministrul a planificat mişcarea după ce Transelectrica a trecut sub management profesionist, care a interzis SMART să mai subcontracteze lucrări.

Constantin Niţă n-ar mai fi apucat să îşi pună planul în aplicare întrucât a fost detronat de la conducerea Departamentului pentru Energie. Însă "reţeta" ar fi fost preluată, conform surselor noastre, de Constantin Dumitru Iacov - directorul general şi preşedintele Consiliului de Administraţie al SMART.

Potrivit presei centrale, domnul Iacov este un personaj colorat, care a cumulat o avere impresionantă din fotbal şi imobiliare. Domnia sa a câştigat aproximativ cinci milioane de euro din vânzarea clubului FC Naţional şi s-a făcut remarcat, conform presei centrale, după ce a încercat fără succes să devină preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal, candidând împotriva lui Mircea Sandu.

Constantin Dumitru Iacov a intrat în conflict şi cu Dumitru Dragomir.

Tot presa centrală a relatat că politicul ar fi pus umărul la debarcarea lui Dumitru Dragomir de la conducerea Ligii Profesioniste de Fotbal, după ce premierul Victor Ponta şi vicepremierul Liviu Dragnea au fost fotografiaţi când s-au întâlnit cu mai mulţi preşedinţi de club.

Întâmplarea cunoscută microbiştilor din Transelectrica i-a făcut să-l bănuiască acum pe Constantin Dumitru Iacov c-ar fi încercat să joace tare pentru echipa premierului, ca să obţină acces la puşculiţa SMART, mai ales că aportul în natură la capitalul filialei a avut ca scop intrarea în acţionariat a Secretariatului General al Guvernului.

Guvernul a decis, pe 17 decembrie 2014, ca Transelectrica şi Transgaz să se întoarcă la Ministerul Economiei, decizia fiind publicată după două zile în Monitorul Oficial. Consiliul de Administraţie al SMART SA a luat decizia majorării capitalului în 22 decembrie.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Ar trebui insa sa vezi daca nu cumva, in Actul Constitutiv al Smart exista o delegare de competente permanenta a AGEA in favoarea CA, pentru efectuarea majorarilor de capital social...altfel nu vad cum ar fi trecut majorarea de ORC. Iar daca exista, actiunea Transelectrica este tardiva si este jenant ca o asa companie nu are habar ce fac subsidiarele....maine-poimaine ne trezim ca le ia BVB OPCOM-ul prin majorare de capital prin aportarea CCB-ului in natura la capitalul social :)))))

    Conducerea acestei companii nu știe ce fac filialele și află abia la consolidarea situațiilor financiare, în acest caz la 4 luni după data majorării capitalului filialei cu valoarea terenului în beneficiul unui acționar nou ? Și noi să îi credem de bună credință și să nu ne gândim că au fost mână în mână iar procesul de acum este praf de inocență în ochii acționarilor ca să le aprobe și bilanțul fără investițiile pentru care ne-au crescut tariful reglementat, dar cu bonusuri de "performanță"? Pentru perfomanțe de-astea merită ani, nu bani.

    Ca in filmele cu prosti....Dupa plecarea Bucatarului se alege praful. Compania are probleme necomunicate investitorilor si ASF ul nu o amendeaza, cum ar fi normal, cu 5 % din capital ci prefera sa taca in mod complice, doar e "companie de stat" asa cum le place tovarasilor sa zica.

    1. poate putin dna sau curte de conturi la contractele si subcontroctorii SMART ar fi de dorit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb