Lucrările la linia aeriană de interconexiune a sistemelor energetice între Republica Moldova şi România, pe segmentul Fălciu-Goteşti, au fost finalizate, potrivit Companiei Naţionale Transelectrica.
Aceasta a anunţat, într-un comunicat, că LEA 110 kV Fălciu-Goteşti de pe teritoriul României, judeţul Vaslui, porneşte din staţia de transformare 110/20 kV Fălciu, traversează DN 24A, mergând în paralel cu râul Prut până în apropierea căii ferate ce face legătura între România şi Republica Moldova, zona în care LEA traversează râul.
"Testele sub tensiune pe teritoriul românesc au fost finalizate cu succes. La finalul lucrărilor pe partea moldovenească se vor putea exporta până la 90 MW în funcţie de necesităţi şi de capacitatea de absorbţie a sistemului ţării vecine. LEA Fălciu-Goteşti asigură transferul de energie electrică între cele două ţări şi creşterea siguranţei în alimentarea consumatorilor din zonă", arată comunicatul.
Lucrările au fost demarate în august 2013 şi au durat trei luni, investiţia ridicându-se la 460.000 de euro. Finanţarea lucrării a fost realizată din surse proprii.
Lungimea totală a LEA este de 28 kilometri, din care 2,5 km pe teritoriul României.
Transelectrica este Operatorul de Transport şi de Sistem din România, care gestionează, operează, întreţine, modernizează şi dezvoltă reţeaua de transport ce cuprinde 81 de staţii electrice de transformare.