Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a semnat marţi un contract de finanţare în valoare de 56,2 milioane de euro, prin PNRR, pentru instalarea de centrale fotovoltaice şi instalaţii de stocare în 29 de staţii electrice, retehnologizarea filialei SMART S.A., optimizarea reţelei de comunicaţii gestionate de filiala Teletrans şi crearea unui centru de date, conform unui raport publicat pe site-ul BVB.
"Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA informează publicul investitor asupra faptului că, în data de 9 aprilie 2024, a semnat cu Secretariatul General al Guvernului, în calitate de coordonator de reformă şi/sau investiţie pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), contractul de finanţare pentru implementarea investiţiei "Eficientizarea, modernizarea şi digitalizarea reţelei naţionale de transport al energiei electrice", finanţată prin componenta REPowerEU a PNRR în valoare de 56,2 milioane de euro", se arată în raport.
Potrivit sursei citate, prin acest contract vor fi finanţate trei proiecte de investiţii esenţiale pentru eficientizarea şi modernizarea reţelei electrice de transport, două dintre ele fiind destinate filialelor Smart SA şi Teletrans SA.
"Investiţia vizează instalarea de centrale fotovoltaice şi instalaţii de stocare în 29 de staţii electrice, retehnologizarea filialei Smart SA şi pentru optimizarea reţelei de comunicaţii gestionate de filiala Teletrans şi crearea unui centru de date. Reamintim, implementarea acestor proiecte va contribui semnificativ la consolidarea Reţelei Electrice de Transport a României. Obiectivul investiţiei finanţate prin REPowerEU este de a creşte flexibilitatea şi de a soluţiona blocajele din reţeaua de electricitate pentru accelerarea integrării capacităţilor suplimentare de energie regenerabilă şi pentru creşterea gradului de rezilienţă a reţelei, consolidând, în acelaşi timp, securitatea cibernetică printr-o mai bună capacitate de reacţie la atacurile cibernetice", se precizează în document.
Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA realizează activitatea de transport al energiei electrice prin Reţeaua Electrică de Transport a României, alcătuită din 81 de staţii electrice de transformare şi 8931,6 kilometri de linii electrice aeriene, cu tensiuni de 220 kV şi 400 kV.
Societatea pentru Servicii de Mentenanţă a Reţelei Electrice de Transport - Smart SA este filială a CNTEE Transelectrica SA, înfiinţată în anul 2001, prin HG nr.710/19.07.2001, ca urmare a reorganizării unor activităţi din cadrul Transelectrica. Filiala are ca activitate principală mentenanţa Reţelei Electrice de Transport, astfel încât instalaţiile din RET să funcţioneze în condiţii sigure la nivelul de performanţă cerut prin licenţă, remedierea incidentelor la instalaţii electrice.
Societatea pentru Servicii de Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei în Reţele Electrice De Transport Teletrans SA este filiala Transelectrica responsabilă cu furnizarea de servicii de comunicaţii şi IT pentru administrarea şi securizarea Reţelei Electrice de Transport din România, înfiinţată în anul 2002. Teletrans administrează reţeaua principală de fibră optică a Transelectrica, având o lungime de aproximativ 5000 de kilometri, care acoperă întreg teritoriul ţării. Reţeaua de fibră optică administrată de Teletrans asigură puncte de acces în 110 localităţi, precum şi legături transfrontaliere cu Ungaria, Bulgaria şi Serbia.