BURSA Analytics

Transelectrica - printre cele mai bune evoluţii din BET

T.B., F.D.
BURSA Analytics / 30 mai

Transelectrica - printre cele mai bune evoluţii din BET

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 21 - 28 MAI 2024

Compania a semnat un memorandum cu trei societăţi energetice din Azerbaidjan, Georgia şi Ungaria pentru implementarea proiectului "Green Energy Corridor"

Fondurile de pensii Pilon II aveau aproape 20% din Transelectrica, la finele lunii martie

Acţiunile Companiei Naţionale de Transport a Energiei Electrice Transelectrica au înregistrat un randament de 4,76%, în perioada 21 - 28 mai, în raport cu moneda euro, clasându-se astfel în topul celor mai mari creşteri ale acţiunilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în intervalul de timp avut în vedere.

La începutul acestei săptămâni, Transelectrica a anunţat semnarea, împreună cu companiile AzerEnerji JSC, Georgian State Electrosystem şi MVM Zrt. (Ungaria), a unui Memorandum de Înţelegere pentru înfiinţarea unui joint venture cu sediul în ţara noastră, în vederea implementării proiectului "Green Energy Corridor", conform unui raport publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti.

"Green Energy Corridor" este un proiect convenit de guvernele Azerbaidjanului, Georgiei, României şi Ungariei, cu susţinerea Comisiei Europene, care va integra capacitatea regională de energie şi va furniza energie electrică la preţuri competitive din surse regenerabile, în conformitate cu obiectivele actuale de tranziţie energetică la nivelul Uniunii Europene, arată sursa citată.

Pentru primele trei luni ale anului trecut, Transelectrica a raportat venituri totale de aproape 1,99 miliarde de lei, în creştere cu 79,5% faţă de cele din primul trimestru al anului trecut şi un profit net de 103,4 milioane lei, cu 28,8% mai mare.

Conform echipei de analiză a Prime Transaction, veniturile principale ale Transelectrica, cele din serviciul de transport al energiei electrice, au crescut cu 3,2%, la 502,6 milioane lei, cea mai mare parte a creşterii provenind din tariful mediu de transport mai mare. Acesta a urcat cu 13,4%, în timp ce cantitatea de energie transportată a avut o creştere uşoară, de 1,7%. Activităţie "zero-profit" au capatat din nou importanţă pentru companie, rezultatul din servicii de sistem tehnologice trecând de la o pierdere de nouă milioane lei în primul trimestru din 2023 la un profit de 18,39 milioane lei în primul trimestru din 2024.

Potrivit celor de la Prime, perspectivele sunt favorabile pentru Transelectrica, având în vedere tarifele reglementate în creştere şi costurile mai mici cu consumul propriu tehnologic.

La finele lunii martie, toate fondurile de pensii Pilon II aveau acţiuni Transelectrica, deţinerile cumulate fiind de aproape 14,4 milioane de titluri, echivalentul a 19,6% din capitalul transportatorului de energie electrică. Fondul administrat de NN Pensii, cel mai mare fond Pilon II, avea circa 4 milioane de acţiuni, ceea ce reprezenta aproape 5,5% din Transelectrica. Statul Român, prin Secretariatul General al Guvernului, controlează 58,7% din transportatorul de energie electrică.

Indici - BET s-a apreciat cu 2,75%

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu excepţia SIF-urilor, a crescut cu 2,75%, în perioada 21 - 28 mai.

Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 1,16%, în intervalul avut în vedere, în vreme ce indicele BET-XT s-a apreciat cu 2,43%, în perioada 21- 28 mai.

UCM Reşiţa - pe prima poziţie în topul randamentelor de la BVB

Acţiunile Prebet se situează în topul randamentelor de la BVB, din intervalul 21- 28 mai, cu o creştere de 41,59%, în raport cu moneda euro. Pe locul al doilea se găsesc acţiunile SIF Hoteluri, cu o apreciere de 30,15%, iar pe poziţia a treia se află titlurile Antibiotice, cu o creştere de 12,25%.

Fonduri de investiţii - randament de 1,6% pentru ETF BET Patria-Tradeville

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 20 - 27 mai, este condus de titlurile ETF BET Patria-Tradeville, cu o apreciere de 1,6%. Titlurile Certinvest BET Index au înregistrat o creştere de 1,53%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile BT Index Romania ROTX, care au urcat cu 1,5%.

Bitcoin - scădere de 1,81%

Bitcoin s-a depreciat cu 1,81%, în intervalul 21-28 mai, în raport cu moneda euro. Cotaţia aurului a scăzut cu 3,01%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,03%, în intervalul de timp precizat.

Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb