"Transelectrica" şi "Transgaz" apelează, din nou, la bursă pentru investiţii

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 martie 2011

Stelian Gal

Stelian Gal

"Transelectrica" şi "Transgaz" au nevoie de bani pentru investiţii şi intenţionează să apeleze tot la Bursa de Valori.

Astfel, prima a solicitat ca statul să vândă un pachet suplimenetar de 10-12% din acţiuni prin piaţa de capital, iar a doua să opereze o majorare de capital.

Statul a decis să vândă pe bursă câte 15% din acţiunile pe care le deţine la cele două societăţi, în acest an, însă fondurile urmează să fie utilizate pentru acoperirea deficitului bugetar.

Astfel, "Transelectrica" a solicitat Ministerului Economiei aprobarea pentru vânzarea unui pachet suplimentar simultan cu participaţia de 15% pe care statul a anunţat deja că o va ceda pe bursă. Stelian Gal, directorul companiei, a declarat, ieri, într-un seminar: "Am făcut o propunere către minister să se vândă încă 10-12% din acţiuni pentru sus-ţinerea programului de investiţii. În măsura în care ministerul este de acord poate vom vedea o nouă ofertă. Astfel, statul va rămâne cu cel puţin 52%".

"Transgaz" propune ca listarea la BVB a unui pachet de 15% din acţiunile companiei să fie însoţită de o majorare a capitalului cu 60 milioane de euro, prin emiterea de titluri oferite investitorilor pe piaţa de capital. Astfel, banii din majorare vor putea fi utilizaţi pentru investiţii. Elisabeta Ghidiu, Director Direcţia Strategie, Piaţa Capital, Comunicare şi Relaţii Corporative din "Transgaz", a explicat: "Acum o lună şi jumătate am înaintat Oficiului Participaţiilor Statului o notă de fundamentare în care am rugat ca, în paralel cu vânzarea pachetului de 15% de către stat, să se facă şi o majorare de capital, astfel încât acţiunile pe care le-am emite pentru majorare să fie vândute direct pe bursă. Am plecat de la ideea ca statul să rămână cu peste 51% din acţiuni. Suntem obligaţi să dăm 90% din profit ca dividende, ceea ce ne pune în dificultate. Transgaz are de făcut investiţii mari, proiecte de interconectare, dar nu poate utiliza profitul şi trebuie să apeleze la împrumuturi. Dacă Ministerul Economiei acceptă majorarea capitalului social mai acordă companiei o bulă de oxigen, prin finanţare avantajoasă".

Victor Cazana, şeful Oficiului Participaţiilor Statului (OPSPI), a spus, ieri, că până la sfârşitul anului speră ca pachetele de 15% din acţiunile "Transelectrica" şi "Trans-gaz" să poată fi valorificate pe bursă.

Acest lucru presupune ca intermediarii ofertelor secundare să fie selectaţi tot în acest an. Domnia sa a subliniat că listarea "Romgaz" este aşteptată anul viitor, până la finele primului semestru: "Este o companie strategică şi avem nevoie de mai mult timp pentru pregătirea listării pachetului de 15% din acţiuni. Roadshow-ul şi campania de publicitate vor fi mai ample decât la alte companii".

Şeful OPSPI a mai spus, în ceea ce priveşte vânzarea pachetelor minoritare la companiile energetice, că este o sursă importantă de venituri pentru buget şi că multe din societăţile privatizate nu au mai dat dividende în ultimii ani. Deţinerea unor pachete minoritare la aceste companii nu conferă statului drepturi suplimentare.

OPSPI are în plan şi privatizarea Cuprumin până la finele primului semestru din acest an. Compania are nevoie de investiţii de sute de milioane de euro pentru o bună valorificare a cuprului şi nu poate face acest lucru în lipsa unui investitor strategic.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. de ce sunteti obligati sa dati dividente?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb