Transelectrica subliniază preocuparea pentru securitate energetică şi cooperarea regională în Europa de Est

F.D.
Comunicate de presă / 13 noiembrie 2023

Transelectrica subliniază preocuparea pentru securitate energetică şi cooperarea regională în Europa de Est

"Consolidarea securităţii energetice şi cooperarea operatorilor de transport şi de sistem din Europa de Est", eveniment organizat de Compania Naţională de Transport al Energiei Transelectrica SA, pe 8 noiembrie, la Parlamentul European şi găzduit de Comisia pentru Industrie, Cercetare şi Energie, a reunit factori reprezentativi la nivel european în domeniul energiei. Comisia pentru Industrie, Cercetare şi Energie a fost reprezentată de domnul Cristian Buşoi, în calitate de preşedinte, şi de domnul Dan Nica, în calitate de membru al Comisiei. Astfel, la dezbatere au luat parte aproximativ 50 de delegaţi la nivel înalt: reprezentanţi din cadrul Comisiei Europene, din cadrul ENTSO-E, membri ai Parlamentului European, precum şi reprezentanţi top management din sectorul energetic din state ale Europei de Est - Bulgaria, Serbia, Croaţia, Grecia, Ungaria, Albania, Polonia şi Slovacia.

Un invitat special al conferinţei a fost doamna Tinne VAN der STRAETEN, Ministrul Energiei din Belgia, ţară care va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în primele şase luni din anul 2024. Intervenţia oficialului guvernului belgian a subliniat importanţa evenimentului la nivel european şi a evidenţiat eforturile concertate pentru consolidarea securităţii energetice în Europa.

Operatorii de sistem şi transport al energiei din regiunea est-europeană prezenţi la evenimentul organizat de Transelectrica în Parlamentul European au abordat teme esenţiale pentru asigurarea accesului neîntrerupt la energie electrică într-un mod sigur şi sustenabil. Obiectivul principal al dezbaterii a fost promovarea unui schimb dinamic de soluţii comune pentru cooperarea bilaterală şi regională, consolidarea securităţii energetice, proiectarea pieţei energetice şi tranziţia energetică. În contextul preocupărilor crescute legate de securitatea energetică, conferinţa a atins subiecte relevante pentru România, ţările din Europa de Est şi nu numai în ceea ce priveşte modalităţile de colaborare pentru asigurarea securităţii energetice şi a rezilienţei sistemului interconectat în întreaga regiune.

Prin iniţiativa provocării acestei dezbateri, în inima Europei, Transelectrica a demonstrat angajamentul său ferm faţă de cooperarea regională şi creşterea securităţii energetice în Europa de Est. Transelectrica, membru al ENTSO-E, este un partener de încredere în procesul de operare a reţelei europene interconectate de transport al energiei electrice şi în integrarea pieţelor de energie în regiune, contribuind astfel la asigurarea unui viitor mai sigur şi mai durabil pentru Europa de Est.

Perspectiva Transelectrica referitoare la temele de interes aduse pe agenda europeană a fost susţinută de reprezentanţi guvernamentali, ai conducerii Companiei, precum şi de experţi de top ai Operatorului de Transport şi Sistem român.

Cătălin Andrei DASCĂL, Preşedintele Consiliului de Supraveghere Transelectrica: "Subiectele pe care le-am dezbătut în cadrul acestei conferinţe au generat idei çi concluzii comune în scopul de a atinge un obiectiv comun. Suntem în această situaţie împreună çi doar împreună putem realiza ceva semnificativ. Cu toate că avem în vedere inclusiv discuţii despre eficienţa managerială çi costuri, pentru noi este esenţial să privim eficienţa ca pe un mijloc de consolidare a transportului energiei electrice çi a tranziţiei energetice. În acest context, coordonarea investiţiilor în reţelele energetice pe care le gestionăm devine crucială. Trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiţi să oferim mai multă energie în viitor, iar acest lucru necesită o amplă cooperare. Pentru buna îndeplinire a acestor planuri, ENTSO-E joacă un rol important în coordonarea aplicării codurilor de reţea pentru toţi operatorii de transport, iar noi trebuie să continuăm să sprijinim această activitate a ENTSO-E, oferind toată încrederea asociaţiei. În final, este important să acordăm o atenţie deosebită asupra atragerii Fondurilor Europene çi să avem în vedere faptul că majoritatea acestora sunt destinate Europei de Est."

Alexandru-Cristian VASILESCU, Secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului: "Avem nevoie de cooperare regională într-un concept mai larg, care să nu implice doar colaborarea între operatorii de transport çi de sistem, ci çi dialogul interguvernamental. Mai precis, este importantă colaborarea dintre guverne pentru a susţine proiectele transfrontaliere majore. Planurile operatorilor de transport çi de sistem pot fi elaborate, iar rolul guvernelor este de a le susţine çi a le acorda sprijinul necesar. Este esenţial, de exemplu, acordul factorilor de decizie privind distribuirea costurilor implicate în dezvoltarea çi operarea noilor infrastructuri, precum çi modul în care investiţiile necesare de ambele părţi vor fi susţinute çi garantate. Totodată, colaborarea regională în Europa de Est pentru asigurarea securităţii energetice joacă un rol crucial în gestionarea riscurilor çi în asigurarea rezilienţei sistemului energetic. Eforturile privind securitatea energetică între statele existente în regiunea est europeană trebuie coordonate unitar la nivel decizional. În acest sens, este indispensabil dialogul între statele membre din regiune în vederea adoptării unor politici de securitate energetică çi reglementări eficiente çi în vederea implementării unei strategii care să avantajeze çi să susţină energetic întreaga zonă."

Florin Cristian TĂTARU, membru al Directoratului Transelectrica: "Va trebui să fim strategici în ceea ce priveçte energiile regenerabile pe care le conectăm, unde çi când. Şi trebuie să avem o abordare inteligentă în ceea ce priveçte cererile de conectare pe care le procesăm çi când o facem. Aça-numitele "cozi de conectare" pentru energiile eoliene çi solare sunt mari çi în creçtere în toate ţările noastre. Nu ne permitem să procesăm fiecare cerere în mod egal. Cu atât mai mult când industria energiilor regenerabile recunoaçte că multe dintre proiectele lor sunt speculative. Trebuie să prioritizăm, să filtrăm sau să triem - numiţi acest proces cum doriţi. Şi nu există nimic în legislaţia UE care să ne oprească să facem acest lucru. Operatorii de transport çi de sistem din Europa de Vest încep să o facă. Să urmăm exemplul lor. În acelaçi timp, trebuie să ne amintim că nu este vorba doar de investiţii în noi linii electrice. Trebuie să optimizăm reţelele noastre existente çi să investim în toate noile tehnologii disponibile acum pentru acest scop. În cele din urmă, să ne asigurăm că lanţurile noastre de furnizori - ar trebui să spunem lanţurile noastre comune de furnizori - çtiu exact ce echipamente vom avea nevoie să achiziţionăm çi când. Ei trebuie să investească, de asemenea, în capacitatea de producţie a noilor transformatoare çi staţii electrice. Au nevoie de îndrumare din partea noastră çi de vizibilitate cu privire la comenzile care vin. Energiile regenerabile câçtigă teren în Europa de Est. Sunt o forţă de neoprit. Trebuie să fim pregătiţi pentru ele. Trebuie să le facem să funcţioneze pentru noi."

George VIŞAN, Directorul Pieţe de Energie, Transelectrica: "Una dintre cele mai importante provocări este cultura çi comportamentul în afaceri. Trebuie să trecem de la «çtiu ce este cel mai bun pentru sistemul meu», la «çtim să lucrăm împreună pentru a realiza tranziţia europeană a electricităţii în mod corect çi durabil». O altă provocare importantă este că trebuie să ne ocupăm de integrarea energiilor regenerabile intermitente în sistem çi, în

acelaçi timp, de problema adecvării pe termen scurt çi mediu. Aceasta este o adevărată provocare pe care trebuie să o gestionăm. Menţinerea luminilor aprinse este cea mai mare provocare a noastră, ca operatori de transport de electricitate, în contextul călătoriei energetice."

Din partea Transelectrica, au participat domnul Florin Cristian Tătaru, membru al Directoratului, domnul Cătălin Andrei Dascăl, Preşedintele Consiliului de Supraveghere, domnul Alexandru-Cristian Vasilescu, Secretar de Stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului şi membru al Consiliului de Supraveghere, domnul Mihai Costin Păun, membru al Consiliului de Supraveghere, domnul George Vişan, directorul Direcţiei Pieţe de Energie, domnul Adrian Şuţa, directorul Direcţiei pentru Relaţia cu Autorităţile de Reglementare şi ENTSO-E, domnul Mihai Cremenescu, directorul Direcţiei Operative din cadrul Dispecerului Energetic Naţional, şi doamna Raluca Niţă, manager Afaceri Europene.

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA gestionează şi operează o reţea de peste 9.000 de kilometri de linii electrice aeriene de înaltă tensiune (400 kV, 220 kV şi 110 kV) şi 81 de staţii electrice de transformare pe teritoriul întregii ţări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb