Transferurile cu obligaţiuni bat tranzacţiile cu acţiuni pe Bursă

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 iulie 2009

Transferurile cu obligaţiuni bat tranzacţiile cu acţiuni pe Bursă

În primele două săptămâni din luna iulie s-au realizat aproape zilnic tranzacţii mai mari cu obligaţiuni decât cu acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), situaţie fără precedent în istoria pieţei.

Astfel, în primele 14 zile ale aces­tei luni, tranzacţiile cu obligaţiuni au însumat peste 22 de milioane de euro, în timp ce transferurile cu acţiuni au fost de numai 15 milioane de euro, potrivit datelor emise de către Bursa de Valori Bucureşti.

De la începutul anului s-au rulat prin intermediul Bursei obligaţiuni şi titluri de stat în valoare de 83,2 milioane de euro, mai mult decât tot anul 2008, când rulajul s-a cifrat la 62,3 milioane de euro.

Scăderea dobânzilor oferite de bănci la depozite atrase a atras interesul investitorilor faţă de instrumentele cu venit fix, făcând tot mai atractive obligaţiunile şi titlurile de stat de pe Bursă, introduse de BVB acum un an de zile.

Brokerii sunt de părere că rulajele, chiar dacă au fost peste cele înregis­trate în 2008, nu sunt substanţiale, şi se datorează anumitor investitori care au găsit randamente mai bune pe Bursă decât în altă parte.

Mihai Căruntu, şeful departamentului de analiză din cadrul BCR, ne-a spus acum o săptămână că valoarea mai mare a tranzacţiilor cu obligaţiuni este rezultatul apetitului ridicat al investitorilor cu privire la instrumentele cu venit fix, în detrimentul acţiunilor.

"În general, în perioade de incertitudine, se evită acţiunile care au un grad de risc ridicat şi, automat, apetitul investitorilor pentru instrumente cu venit fix creşte", declara domnul Căruntu.

De asemenea, domnul Căruntu a mai punctat că, din punct de vedere al managementului de portofoliu, pe termen lung, randamentul unui portofoliu este dat de alocarea strategică a acestuia în acţiuni şi obligaţiuni.

"Astfel, investitorii îşi alocă o pondere importantă şi în instrumente cu venit fix, de genul obligaţiunilor, iar această pondere este mai importantă chiar şi decât acţiunile alese pentru acel portofoliu", potrivit domniei sale.

În prezent, la Bursa de Valori Bucureşti sunt listate 54 de emisiuni de obligaţiuni, dintre care 26 sunt titluri de stat, 23 municipale, trei internaţionale şi două corporative.

Obligaţiunile emise de către Banca Comercială Română şi cele ale Băncii Mondiale sunt cele mai tranzacţionate de pe Bursă, în condiţiile în care acestea se pot transfera numai la BVB. Şi obligaţiunile de stat sunt la mare căutare, ieri fiind transferate pe bursă titluri de stat cu scadenţa în 2010 în valoare de 7,12 milioane de lei.

În condiţiile în care majoritatea celor care investesc în astfel de instrumente sunt investitori instituţionali, cele mai mari tranzacţii sunt intermediate de către bănci şi case de brokeraj care aparţin unor grupuri financiare puternice, precum ING Bank şi Piraeus Securities sau BCR. Cele trei au intermediat în primele şase luni ale acestui an aproape 60% din totalul tranzacţiilor cu venit fix.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb