BURSA Analytics

Transgaz - cea mai bună evoluţie din indicii BET şi BET - XT

F.D.
BURSA Analytics / 21 august

Transgaz - cea mai bună evoluţie din indicii BET şi BET - XT

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 12 - 19 AUGUST 2024

Raiffeisen: "Ne aşteptăm ca Transgaz să aibă o creştere a veniturilor reglementate în 2025, în special odată cu punerea în funcţiune a conductei Tuzla - Podişor"

Titlurile Transportatorului de gaze naturale Transgaz Mediaş (TGN) au înregistrat un randament de 6,22%, în perioada 12 - 19 august, în raport cu moneda euro, clasându-se pe prima poziţie în topul celor mai bune randamente din indicii BET şi BET - XT, în perioada avută în vedere.

Săptămâna trecută, Transgaz şi-a publicat rezultatele obţinute în prima jumătate a anului, respectiv un profit net de 176,4 milioane lei, cu 150% mai mare decât cel din primele şase luni ale anului trecut, dar la nivelul trimestrului al doilea profitul a scăzut cu 86 milioane lei, faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului 2023.

Conform echipei Raiffeisen Research, rezultatul Transgaz, în ton cu sezonalitatea mai slabă aferentă trimestrului al doilea, a fost influenţat, în primul rând, de costurile operaţionale mai mari. "Totuşi, este de remarcat faptul că veniturile din segmentul de transport intern au înregistrat creştere puternică în această perioadă", se arată în raportul publicat pe portalul BVB Research Hub.

Veniturile aferente trimestrului al doilea au crescut cu 32% în dinamică anuală, în principal datorită: (1) tarifelor mai mari pentru transportul intern, ca urmare a creşterii veniturilor reglementate pentru anul gazier octombrie 2023 - septembrie 2024 şi (2) a volumelor mai mari de transport. "O contribuţie suplimentară la creşterea veniturilor provine de la subsidiara Transgaz din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz, ce a avut un câştig de 17 milioane lei în trimestrul al doilea 2024", conform raportului.

La finele lunii mai, ANRE a aprobat tarifele pentru serviciul de transport aferent anului gazier octombrie 2024 - septembrie 2025, venitul reglementat aprobat fiind mai mare cu aproape 22% în dinamică anuală, până la două miliarde lei. Conform celor bugetate de companie, pentru exerciţiul financiar al anului 2024 sunt aşteptate venituri de 2,06 miliarde lei şi un profit net de 173 milioane lei, se mai menţionează în document.

"Cum rezultatul net de la jumătatea anului este de 176 milioane lei, peste cel bugetat, vedem potenţial pentru creşterea suplimentară a profitului, în special în trimestrul al patrulea, când vor intra în vigoare noi tarife", spun cei de la Raiffeisen.

De asemenea, o perspectivă suplimentară de creştere a profitabilităţii va fi deblocată începând cu octombrie 2025, întrucât autoritatea de reglementare a crescut rata reglementată de rentabilitate a capitalului investit de la 6,39% la 6,94%. "Ne aşteptăm ca Transgaz să aibă o creştere a veniturilor reglementate în 2025, în special odată cu punerea în funcţiune a conductei Tuzla - Podişdor la mijlocul lui anului şi includerea acesteia în Baza de Active Reglementate (BAR)", se mai menţionează în document.

Raiffeisen Bank are o ţintă de preţ pentru acţiunile Transgaz de 21,6 lei, sub cotaţia de închidere de ieri, de 23,95 lei, cu recomandarea "Menţine",

Statul Român, prin Secretariatul General al Guvernului, deţine 58,5% din transportatorul de gaze, a cărui evaluare bursieră se ridică la 4,5 miliarde lei.

Indici - apreciere de 1,64% pentru BET - FI

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu excepţia SIF-urilor, a crescut cu 1,06%, în perioada 12 - 19 august. Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 1,64%, în intervalul avut în vedere, iar indicele BET-XT, ce include cele mai lichide treizeci de titluri ale bursei noastre, s-a apreciat cu 1,07%, în perioada menţionată.

Romcab - cel mai mare randament dintre acţiunile din Piaţa Reglementată de la BVB

Acţiunile Şantierul Naval Orşova se situează în topul randamentelor din Piaţa Reglementată de la BVB, din intervalul 12 - 19 august, cu o creştere de 9,91%, în raport cu moneda euro. Pe locul al doilea se clasează titlurile Şantierul Naval Orşova, cu un randament de 7,56%.

Fonduri de investiţii - randament de 4,68% pentru Active Dinamic

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 9 - 16 august, este condus de titlurile Active Dinamic, cu o apreciere de 4,68%. Titlurile BRD Global Clasa A s-au clasat pe poziţia a doua, cu o creştere de 2,27%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile FDI TehnoGlobinvest care au urcat cu 1,91%.

Bitcoin a avut o creştere de 0,36%, în perioada 12 - 19 august, iar cotaţia aurului a urcat cu 1,35%. Cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,02%, în intervalul de timp precizat.

Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4922
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2248
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8431
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.3531

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb