Compania de stat Transgaz, controlată de Ministerul Economiei, intenţionează să depună o ofertă pentru preluarea unui pachet majoritar de acţiuni la compania DESFA, controlată de statul elen şi care administrează reţeaua de conducte de gaze din Grecia, a relatat, vineri, portalul ekathimerini.com, citând surse apropiate negocierilor.
Iniţial, statul elen, care controlează DESFA prin compania de stat DEPA (deţinută în proporţie de 65% de către stat şi 35% de Hellenic Petroleum), a purtat negocieri cu compania azeră Socar pentru vânzarea unei participaţii de 66%, însă acestea au eşuat zilele trecute.
DESFA este o subsidiară deţinută în proporţie de 100% de către DEPA.
Potrivit ekathimerini.com, informaţia legată de interesul Transgaz pentru preluarea DESFA a devenit cunoscut la doar câteva ore după termenul limită în discuţiile dintre statul elen şi Socar, ce a pus capăt negocierilor.
În prezent, pe lângă Transgaz, şi compania belgiană Fluxys şi-a manifestat intenţia de a depune o ofertă pentru preluarea DESFA.
DESFA are un rol cheie în viitoarea infrastructură de gazoducte din Balcani pentru că deţine terminalul de gaze naturale lichefiate (LNG) Revythousa şi va lega gazoductele TAP (Trans Adriatic Pipeline), aflat în construcţie, de BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria), care urmează să fie construit.
"Sursele spun că săptămâna trecută reprezentanţi ai Transgaz au făcut o vizită la coproprietarul DESFA, Hellenic Petroleum, şi la ministrul Energiei, Giorgos Stathakis, şi şi-au manifestat interesul în a cumpăra o participaţie la operatorul reţelei elene de conducte de gaze. Reprezentanţii companiei româneşti au precizat părţii elene că intenţionează să ofere o sumă similară celei oferite de Socar (400 milioane euro), considerând-o rezonabilă şi fezabilă. Ei au adăugat că sunt deja în discuţii cu bănci europene pentru a finanţa investiţia românească în Grecia", a relatat ekathimerini.com.
Dacă tranzacţia ar fi încheiată, statul român ar controla unul dintre punctele-cheie de pe traseul viitoarelor conducte de transport al gazelor în Europa, menite să creeze alternative la gazele ruseşti oferite de Gazprom, monopolul rusesc al exporturilor de gaze naturale.
"Transgaz joacă un rol vital în dezvoltarea infrastructurii de interconectare a statelor din centrul şi sud-estul Europei şi susţine implementarea aşa-numitului «Coridor Vertical» care să lege sistemele din România, Ungaria, Austria, Bulgaria şi Grecia, permiţând transportul gazelor naturale din regiunea caspică şi din alte surse către Europa Centrală, inclusiv gazele lichefiate din terminalul Revythousa", punctează publicaţia elenă, potrivit news.ro.
Privatizarea DESFA face parte din pachetul de reforme şi de vânzări de active promis de statul elen, în schimbul pachetului de asistenţă financiară al creditorilor internaţionali.
Transgaz este un monopol al transportului de gaze naturale din România, controlat de Ministerul Economiei, care deţine 58,5% din acţiuni.
Valoarea oferită pentru preluarea DESFA reprezintă mai mult de jumătate din valoarea actuală de piaţă a Transgaz.
În primele nouă luni din acest an, Transgaz a realizat un profit net de 358,4 milioane lei (79,6 milioane euro), în scădere cu 7% faţă de perioada ianuarie-septembrie 2015, în condiţiile în care veniturile din exploatare au crescut cu 3%, la 1,26 miliarde lei.