Transgaz (TGN), operatorul sistemului naţional de transport gaze naturale (SNT), a început ieri etapa de construcţie a conductei de transport de gaze naturale Ungheni-Chişinău, care va conecta mai departe sistemul de transport al Republicii Moldova de SNT al ţării noastre prin legătura Iaşi-Ungheni-Chişinău, potrivit informaţiilor apărute în presă.
Construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău a fost declarată obiectiv de interes naţional în Republica Moldova, iar la începutul acestei săptămâni, administratorii Vestmoldtransgaz au semnat contractul de achiziţie de lucrări pentru construirea complexului administrativ Ghidighici.
Niculae Bădălău, ministrul Economiei a declarat: "Construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău este un obiectiv de importanţă deosebită pentru România, pentru Republica Moldova şi pentru întreaga regiune. Este un proiect strategic pentru Transgaz şi pentru Ministerul Economiei. În primul rând, pentru că reprezintă o dovadă clară şi concretă a angajamentului pe care România l-a luat pentru a sprijini Republica Moldova. În al doilea rând, pentru că este una dintre măsurile care contribuie la consolidarea securităţii energetice: mai multe surse de aprovizionare cu gaz înseamnă mai multă securitate energetică. Îndemn compania să se asigure că vor fi respectaţi toţi termenii contractuali pentru finalizarea la timp a lucrărilor proiectate".
La rândul său, directorul-general al Transgaz a declarat: "Realizarea acestui gazoduct duce la dezvoltarea durabilă a economiei naţionale a Republicii Moldova şi permite eficientizarea sectorului energetic al acestei tări. Totodată, construirea gazoductului asigură securitatea energetică, modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii energetice existente, îmbunătăţirea eficienţei energetice şi integrarea pe piaţa energetică europeană".
În cazul loturilor pentru care nu au fost depuse oferte conforme cu prevederile documentaţiei de atribuire, Vestmoldtransgaz a reluat procesul de achiziţie şi a iniţiat recent cinci proceduri de licitaţie deschisă, la care se aşteaptă să primească oferte până la data de 21 ianuarie anul curent.
Transgaz a preluat anul trecut compania Vestmoldtransgaz, operatorul sistemului naţional de transport gaze naturale din Republica Moldova.
1. fără titlu
(mesaj trimis de STATY în data de 16.01.2019, 11:39)
Sa vedem si Cine o sa Plateasca Transgazului Gazele Consumate ! Jumatate din Populatia Moldovei este Rusofona si ne Uraste de Moarte ! Se stie Bine ca e una din Cele mai Siloase Tari in a-si Plati Datoriile; Cu GAZPROMUL au Platit ca N-au avut Incotro dar Romania e ''Fratele Mai Mare'' Asta fiind Situatia s-ar Putea sa Plateasca Gazele Eventual ARMATA 14 din Tranznistria !