Tranzacţia cu Rompetrol, ca la Radio Erevan

ANCUŢA STANCIU, ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 mai 2013

Tranzacţia cu Rompetrol, ca la Radio Erevan

Statul român urmează să vândă 26,69% din acţiunile pe care le deţine la Rompetrol Rafinare pentru 200 milioane de dolari către The Rompetrol Group (TRG), controlat de KazMunayGaz (KMG). Premierul Victor Ponta a anunţat, ieri: "Practic vindem o parte din acţiunile statului cu 200 de milioane de dolari - este peste preţul de cotaţie la bursă - iar, mai mult, KazMunayGaz, cu o participare a statului român, va avea un fond de investiţii de un miliard de dolari în perioada următoare".

Ceea ce spune Victor Ponta este adevărat, dar... ca la Radio Erevan: KMG nu vine cu un miliard de dolari în Româ-nia, ci ar putea fi vorba doar de cel mult 750 milioane de dolari, în condiţiile obţinerii unor investiţii externe.

De fapt, conform memorandumului semnat în februarie 2013 de OPSPI şi TRG, kazahii vin, în acest fond de investiţii, doar cu 150 milioa-ne de dolari, din care 30 de milioane de dolari reprezintă participaţia statului român, pe care o achită ei.

Astfel, statul va fi acţionar cu 20% în acest fond, din care ar fi finanţate proiectele energetice ale KMG, dacă grupul kazah consideră că sunt oportune în următorii şapte ani.

Conform memorandumului, "fondul va atrage investiţii suplimentare de la terţi pentru finanţarea proiectelor selectate, în baza unui grad de îndatorare datorii - capital propriu de maxim 4:1".

Adică, fondul ar putea să mobilizeze, peste acele 150 de milioane de dolari pe care le aduce, alţi bani, prin împrumuturi, avantajat fiind de parteneriatul cu statul român - un garant bun în faţa terţilor.

Art 3.1 din memorandum precizează: "Orice distribuire de profit (n.r. a fondului) se va efectua numai în favoarea TRG până la momentul la care TRG recuperează 100% din investiţia sa de capital (150 milioane de dolari)".

După aceasta, profitul va fi distribuit în mod proporţional atât către TRG, cât şi către statul român. Mai mult decât atât, statul va avea drept de veto doar în cazul unor proiecte care vizează siguranţa naţională, neavând nicio putere de decizie în eventualitatea în care fondul face plasamente proaste. Statul este obligat să-şi păstreze participaţia de 20% din acest fond timp de minim 5 ani.

Memorandumul de înţelegere adoptă limbajul lui Victor Ponta şi în detalierea tranzacţiei: statul primeşte, pentru cele 26,6959% din acţiunile sale la RRC suma de 175 milioane dolari cash, plus 25 milioane de dolari drept "primă", pe care o dă TRG, statului român.

Această sumă de 25 milioane de dolari reprezintă "prima convenită de către părţi pentru dobândirea de către TRG a majorităţii absolute de vot în RRC, care îi va permite potrivit Legii 31/90 a societăţilor comerciale să adopte orice decizie în legătură cu RRC".

În limbajul pieţei de capital, această tranzacţie se numeşte "vânzare de drepturi de vot", şi prin urmare cele 25 de milioane de dolari nu reprezintă o "primă", ci un "preţ".

În continuare, cităm din memorandum - art 6.4: "Toate procesele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, care sunt legate, direct sau indirect, de litigiu, să fie stinse, în mod irevocabil, fără judecare de fond, şi imediat ulterior stingerii acestor litigii sechestrul instituit de ANAF asupra activelor RRC şi titlul de executare silită din data de 17 noiembrie 2010 să fie revocat şi ridicat".

Banii rezultaţi din vânzare vor fi plătiţi către OPSPI la finalizarea tranzacţiei, într-o singură tranşă.

Acţiunile Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) au urcat, ieri, cu 6,89%, la 0,0481 lei/ unitate.

Deşi informaţiile privind posibila vânzarea a unui pachet din acţiunile RRC deţinute de stat către kazahi s-au intensificat în ultimele zile, Bursa de Valori Bucureşti, ca de obicei, nu a considerat de cuviinţă să disemineze publicului faptul că proiectul privind înţelegerea s-a aflat, ieri, pe masa Guvernului.

Nu-i nimic: aflaţi din presă...

Vânzarea acţiunilor deţinute de stat la RRC se va face prin licitaţie publică, TRG având drept de preempţiune în cadrul acestei licitaţii, ne-au explicat surse apropiate situaţiei.

"Transferul acţiunilor către RRC se va face doar după încasarea banilor, iar renunţarea la procese şi ridicarea sechestrului sunt necesare organizării licitaţiei de vânzare a acţiunilor. OPSPI poate introduce condiţii suspensive legate de tranzacţie, ca să se asigure că TRG îşi va respecta promisiunea".

Înainte de lansarea licitaţiei, OPSPI va trebui să comande evaluarea acţiunilor. La licitaţie pot participa şi alte companii. În cazul în care există o ofertă superioară TRG, kazahii o vor egala sau vor renunţa la dreptul de preemţiune, mai afirmă sursele noastre.

Cât despre fondul de investiţii şi beneficiile statului ca acţionar în acest fond, acestea vor fi stabilite şi detaliate în momentul perfectării tranzacţiei.

Guvernul a adoptat ieri proiectul de lege privind aprobarea Memorandumului de Înţelegere încheiat între statul român şi The Rompetrol Group (TRG) N.V., semnat la Bucureşti pe 15 februarie 2013. Memorandumul reglementează termenii generali ai unei tranzacţii complexe între statul român şi TRG, structurată pe trei componente majore:

Un angajament de cumpărare printr-o procedură competitivă a unui pachet de acţiuni reprezentând 26,6959% din capitalul social al RRC), deţinut, în prezent, de Ministerul Economiei prin OPSPI, la un preţ minim garantat de 200 milioane dolari;

Statul îşi va menţine o participaţie nediluabilă de 18% pe o perioadă de 3 ani, iar după expirarea acestei perioade va avea posibilitatea să implementeze o nouă procedură de privatizare pentru vânzarea acesteia;

Constituirea unui fond de investiţii de 1 miliard de dolari cu o participare a statului român sub forma unei societăţi pe acţiuni care va investi în proiecte din domeniul energetic din România. Potrivit Memorandumului, TRG (80%) şi statul român (20%) vor constitui un Fond având ca obiect realizarea de investiţii în proiecte energetice în România.

Guvernul arată, într-un comunicat, că efectele directe ale acestei tranzactii complexe se vor materializa în asigurarea unui parteneriat strategic pe termen lung în domeniul energetic, asigurarea continuării investiţiilor în România, precum şi a unor noi investiţii care vor menţine şi vor crea noi locuri de muncă, creşterea nivelului taxelor şi impozitelor încasate la bugetul de stat, obţinerea de către statul român a unor venituri viitoare în calitate de acţionar la Rompetrol şi la Fondul de investiţii, creşterea contribuţiei la PIB, creşterea valorii participaţiilor deţinute de stât, atat în RRC cât şi în Fondul de investiţii.

Potrivit datelor Ministerului de Finanţe, în 2012, Rompetrol Rafinare (operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti) a virat peste 4,6 miliarde de lei (peste 1,3 miliarde de dolari) către bugetul de stat, sumă care plasează compania între cei mai mari plătitori de taxe şi impozite din ţara noastră.

În prezent, în operaţiunile RRC din România sunt angajaţi în jur de 7.000 de salariaţi.

Proiectul de lege urmează să fie transmis la Parlament pentru derularea procedurii de aprobare.

Imediat dupa aprobarea memorandumului de către Parlament se va trece la implementarea prevederilor acestuia. Guvernul Romaniei va reglementa prin act normativ măsurile şi termenele necesare pentru derularea procedurilor prevăzute în memorandum.

Se va declanşa procedura de valorificare, de către OPSPI, a unui pachet deţinut la RRC, simultan cu constituirea fondului de investiţii kazah-român, care să ajungă la investiţii de aproximativ un miliard de dolari. TRG va asigura finanţarea în totalitate a fondului de investiţii, asigurând fondurile necesare şi pentru participaţia statului român.

Premierul Victor Ponta a precizat, ieri, că proiectul de lege privind vânzarea acestor acţiuni va fi trimis în Parlament: "Decizia finală, ca în toate marile privatizări sau marile cazuri de acest gen, trebuie să aparţină Parlamentului. Practic, vindem o parte din acţiunile statului cu 200 de milioane de dolari - este peste preţul de cotaţie la bursă al RRC (....). Ceea ce m-a interesat pe mine - o spun direct, este să rămână România pentru Kazahstan o ţară importantă, un partener economic strategic pentru KazMunaiGaz, să se continue investiţiile în rafinăria de la Petromidia şi să se pună în aplicare acel fond de un miliard de dolari de investiţii".

Domnia sa a subliniat că această continuare a investiţiilor KazMunaiGaz în România reprezintă în primul rând colectarea de taxe la bugetul de stat, crearea de locuri de muncă şi păstrarea României ca ţară principală de investiţii pentru un mare concern.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Da,aveti dreptate, a devenit o practica a institutiilor pietei de capital sa nu informeze investitorii despre actiunile si deciziile importante privind

    unii Emitenti si ca practica  

    scurgerea de informatii.Fenomenul este vizibil  

    in piatza cu 1-2 zile inainte sa apara public ,de regula prin mass media.

    1. E mult prea mult pt ei!!!

      Ce ati vrea, sa continue sa se judece inca 20 de ani? 200 de milioane + 1 miliard taxe si impozite, eu cred ca statul roman a iesit in castig. Ia vedeti cat a pierdut cand a sters datoriile sedex sau dacia. asa macar sunt niste bani, si nu putini, la buget

    care-i faza? nu ne convine ca avem de partea noastra singurul investitor strategic din romania? kazahii s-au tinut de treaba pana acum si si-au onorat toate promisiunile facut, iar statul si-a luat bani grei de la ei, cel mai mult din taxe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb