Compania chineză CEFC China Energy Company Ltd. ar putea finaliza achiziţia unui pachet de 51% din acţiunile companiei petroliere române KMG International NV până în luna octombrie, în pofida unei investigaţii care a complicat procesul de vânzare, a declarat, recent, vicepreşedintele pentru dezvoltare corporativă şi strategie al KMGI, Alexey Golovin, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres .
"Este o chestiune de câteva săptămâni" până când CEFC va finaliza procesul de achiziţie a 51% din acţiunile KMGI de la compania KazMunayGas National Co. din Kazahstan, care va păstra restul pachetului, a precizat Golovin. Potrivit acestuia, a fost obţinută cea mai mare parte a aprobărilor din partea organismelor de reglementare şi mai sunt de soluţionat doar ultimele detalii juridice.
Pe de altă parte, Golovin subliniază că Executivul de la Bucureşti ezită să încheie un acord separat cu privire la viitoarele investiţii ale KMGI în România înainte de finalizarea investigaţiei, care implică atât KMGI, cunoscută anterior ca Rompetrol, cât şi pe proprietarii săi anteriori.
"Încercăm să dovedim procurorilor că am acţionat ca un cumpărător de bună-credinţă şi că nu avem nimic de-a face cu presupusele ilegalităţi ale proprietarului anterior. Suntem încrezători că această problemă va fi rezolvată în curând şi că nu va afecta planurile noastre de dezvoltare", a spus Golovin.
Rafinăria Petromidia, aparţinând KMGI, cea mai mare rafinărie din România, este pusă sub sechestru ca urmare a măsurilor luate anul trecut de către procurori într-un dosar ce implică 14 suspecţi care sunt acuzaţi de formarea unui grup infracţional pentru a înşela statul român în timpul procesului de privatizare din anul 1998 a Rompetrol de către omul de afaceri Dinu Patriciu (decedat). Grupul KMG din Kazahstan a cumpărat Rompetrol de la Dinu Patriciu în anul 2007 şi a investit de atunci miliarde de dolari în modernizarea rafinăriilor şi extinderea reţelei de benzinării.
În pofida preocupărilor legate de eventualele întârzieri cauzate de problemele legale din România, KMG şi grupul chinez CEFC au semnat anul trecut un acord care a deschis calea pentru prima investiţie majoră a unei companii chineze în ţările din Europa de Est. Tranzacţia a avut ca scop facilitarea extinderii în regiunea Mării Negre şi către Europa Occidentală.
Alexey Golovin a subliniat că se poartă în continuare discuţii cu privire la propunerea KMGI de a cumpăra participaţia Guvernului României la Rafinăria Petromidia pentru suma de 200 milioane de dolari.
Compania CEFC a primit, recent, acordul din partea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi confirmarea Consiliului Concurenţei pentru finalizarea tranzacţiei de preluare a pachetului majoritar de acţiuni al KMG International. Aprobările primite din partea autorităţilor abilitate din România reprezintă o etapă importantă în derularea procedurilor tranzacţiei, de aceea, după derularea tuturor demersurilor legale necesare, aceasta poate fi încheiată în această toamnă.
Deţinut integral de compania petrolieră KazMunayGas din Kazahstan, KazMunayGas International este prezent în 11 ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) şi Vega Ploieşti (cea mai veche rafinărie în funcţiune), dar şi reţele de distribuţie de carburanţi (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania.
1. Petromidia
(mesaj trimis de Alex în data de 07.09.2017, 12:17)
Petromidia își primește locul la masa bogaților.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Mija în data de 07.09.2017, 12:19)
Drumul Mătăsii din ce în ce mai aproape de noi. Proiectul începe să prindă contur.
3. Super afacere
(mesaj trimis de Ionut în data de 07.09.2017, 12:23)
Super afacere pentru România. Petromidia pe cai mari.
4. hub
(mesaj trimis de Viki în data de 07.09.2017, 12:24)
Chinezii vin cu banii la Petromidia pentru a se dezvolta și a realiza hub-ul energetic despre care s-a tot vorbit.