O tranzacţie de 11,089 milioane de lei, cu 30,38 milioane de acţiuni SIF Transilvania (SIF3), echivalentul a 1,4% din capitalul societăţii, a avut loc ieri, la preţul de 0,365 lei/titlu, arată datele Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Este, probabil, cel mai mare transfer realizat în piaţa "regular" cu acţiunile SIF-ului din Braşov din 2012 încoace, în condiţiile în care, în nicio şedinţă din ultimii mai bine de opt ani, volumul zilnic înregistrat cu acţiunile SIF3 nu a fost superior tranzacţiei de ieri, conform datelor afişate de investing.com.
"Acelaşi proprietar îşi mută acţiunile dintr-un buzunar în altul, probabil prin intermediul fondurilor", este de părere un actor din piaţă.
Nu este sigura tranzacţie majoră care s-a derulat în ultima perioadă cu titlurile SIF-uilor. În data de 7 august, a avut loc un transfer cu 4,63 milioane de acţiuni SIF Muntenia (SIF4), la preţul de 0,754 lei, volumul înregistrat în acea zi cu titlurile SIF4, de 4,77 milioane de unităţi, fiind cel mai ridicat din aprilie 2012 încoace.
Tranzacţiile apar în contextul în care, începând cu data de 24 iulie, a dispărut pragul de deţinere la toate cele cinci SIF-uri, în urma conformării societăţilor cu prevederile Legii FIA şi a voturilor acţionarilor, în acest sens.
Recent, BT Asset Management, compania de administrarea investiţiilor a Grupului Banca Transilvania, a anunţat că deţine, fondurile sale, 5,14% din capitalul SIF Transilvania (SIF3), depăşind pragul de 5% în data de 13 august.
De asemenea, SIF Banat-Crişana (SIF1) deţine 5,063% din SIF Moldova (SIF2) şi 5,11% din SIF Muntenia (SIF4), în aceste cauzuri depăşirea pragului de 5% având loc în urma diminuării capitalului social al celor celor două SIF-uri.