Tranzacţie cu iz de evaziune fiscală la "UCM" Reşiţa

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 decembrie 2010

Tranzacţie cu iz de evaziune fiscală la "UCM" Reşiţa

Acţiunile companiei au fost suspendate, ieri, de la tranzacţionare, după ce instanţa a decis că directorul executiv al uzinei va sta 29 de zile în arest preventiv

Adrian Chebuţiu, preşedintele "UCM" Reşiţa (simbol UCM la Bursa de Valori Bucureşti) a fost eliberat, ieri, din arestul Poliţiei, procurorii decizând, în schimb, să îl reţină pentru 29 de zile pe directorul executiv al companiei, Adrian Preda. Ambii sunt cercetaţi de procurorii DNA pentru complicitate la evaziune fiscală.

Tranzacţia de 250 de milioane de euro prin care "UCM" Reşiţa (simbol UCM la Bursa de Valori Bucureşti) a vândut patru motoare nefunc-ţionale către un om de afaceri libanez cunoscut că importă conserve în ţara noastră a intrat, recent, în vizorul DNA. Procurorii Direcţiei au bănuit că tranzacţia este cusută cu aţă albă, în momentul în care firma libanezului Said Baaaklini, "Libarom AGRI" SRL, a cerut restituirea de la bugetul de stat a 60 de milioane de euro, reprezentând TVA-ul aferent tranzacţiei încheiate cu şefii "UCM" Reşiţa.

Procurorii DNA consideră că valoarea celor patru motoare vechi de 20 de ani a fost supraestimată în mod intenţionat, valoarea reală a tranzacţiei fiind undeva în jurul a 5 milioane de euro.

"La data de 31 august 2010, în urma unei înţelegeri anterioare, UCM Reşiţa SA a emis o factură în valoare de 250 milioane euro plus TVA către Libarom AGRI SRL Bucureşti, care a cumpărat de la uzina din Reşiţa patru motoare vechi, nefuncţionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani. În realitate, cele patru motoare vechi valorau aproximativ 5 milioane euro plus TVA, adică de 50 de ori mai puţin. Pentru a da o aparenţă de legalitate operaţiunii de vânzare la preţ supraevaluat, UCM Reşiţa SA a mai încheiat cu "Libarom" trei contracte în valoare totală de 245 milioane euro + TVA, care nu au la bază operaţiuni reale", au precizat, ieri, reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Contactaţi de ziarul "BURSA", reprezentanţii legali ai directorilor anchetaţi de la "UCM" Reşiţa au declarat că tranzacţia de 250 milioane de euro include, pe lângă cele patru motoare în valoare de 5 milioane de euro, şi instrucţiunile de montaj, piesele necesare şi comisionul intermediarului care a aranjat tranzacţia.

Avocatul Zamfira Stepănescu a declarat, pentru ziarul "BURSA": "Valoarea tranzacţiei a fost agreată între părţi la 250 de milioane de euro, din care 5 milioane de euro reprezintă valoarea produselor fabricate efectiv de UCM, restul reprezentând valoarea componentelor şi instalaţiilor necesare completării furniturii, instrucţiunilor de montaj şi comisionul intermediarului tranzacţiei. Cumpărătorul a agreat să îşi asume achiziţia produselor şi serviciilor furnizate de terţi, iar UCM Reşiţa SA să reprezinte integratorul comercial al furniturii şi a transferat în conturile UCM Reşiţa SA, cu titlu de avans, circa 5,3 milioane de euro. Această sumă acoperă parţial valoarea cu TVA a produselor fabricate de uzina reşiţeană".

Avocatul Stepănescu susţine că "UCM" Reşiţa nu ar fi urmat să beneficieze de rambursarea de TVA de pe urma contractului cu firma libanezului.

Adrian Chebuţiu are, în prezent, interdicţie să părăsească localitatea de domiciliu. El şi directorul executiv vor fi anchetaţi în calitate de inculpaţi în dosarul tranzacţiei de 250 de milioane de euro.

"UCM" Reşiţa este controlată în proporţie de 96,38% de elveţienii de la "Inet" AG. Asociaţia Salariaţilor are o participaţie de 0,7% din companie.

Compania are o valoare de piaţă de 13,19 milioane de lei, potrivit preţului de 0,14 lei/acţiune, înregistrat în şedinţa bursieră de la mijlocul lunii noiembrie. Acţiunile UCM au fost suspendate, ieri, de la tranzacţionare, conducerea Bursei invocând necesitatea menţinerii unei pieţe ordonate şi a asigurării accesului egal la informaţia necesară deciziei de investiţie.

Libanezul, prins în Bulgaria după ce a încercat să fugă din ţară

Said Baaklini, administratorul "Libarom", a fost prins săptămâna trecută în Bulgaria, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis un mandat de arestare naţional, precum şi un mandat de arestare european pentru el, la cererea procurorilor DNA. Aceştia au reuşit să împiedice şi exportul celor patru motoare cumpărate de la "UCM" Reşiţa către Republica Guineea. În prezent, autorităţile bulgare desfăşoară procedurile necesare în vederea predării lui Said Baaklini către autorităţile române, au mai declarat, ieri, reprezentanţii DNA.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. la ucm se intampla multe lucruri necurate. este interesant de stiut cine este "intermrdiarul". oare fostii sec de la uzin ce invart pe acolo?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb