TRANZACŢIE DE 36 DE MILIARDE DE DOLARI PE PIAŢA AMERICANĂ A ENERGIEI "ConocoPhillips" cumpără "Burlington Resources"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 decembrie 2005

Achiziţia este cea mai mare din industria de profil după preluarea "Texaco" de către "Chevron", în anul 2001 l În urma unirii activităţilor celor două societăţi, va lua naştere al doilea producător de gaze din SUA

Compania petrolieră americană "ConocoPhillips" va cumpăra producătorul local de gaze naturale "Burlington Resources" Inc., în schimbul sumei de 35,6 miliarde de dolari, în numerar şi acţiuni. "ConocoPhillips" îşi va majora astfel rezervele şi va deveni un rival mai puternic pe piaţa de profil, dominată de "Exxon Mobil" şi "Chevron". "ConocoPhillips", al treilea producător american de petrol şi gaze, va plăti 92 de dolari pentru o acţiune "Burlington", preţ cu 12% mai mare decît cursul de închidere al acestor titluri în şedinţa bursieră din data de 12 decembrie. Din suma menţionată, 46,50 dolari vor fi oferiţi în numerar, plus 0,7214 acţiuni pentru fiecare titlu "Burlington". Tranzacţia dintre cele două companii este cea mai mare realizată în industria de profil după achiziţia "Texaco" de către "Chevron", în anul 2001.

În urma preluării "Burlington Resources", "Conoco" vrea să-şi ajungă din urmă rivalul "Chevron", poziţionat pe locul al doilea în clasamentul firmelor petroliere din SUA. Asta, în condiţiile în care zăcămintele de petrol şi gaze sînt tot mai greu de găsit, respectiv din ce în ce mai scumpe în privinţa explorării. Anul trecut, "ConocoPhillips" a extras mai mult ţiţei decît a înlocuit.

"Compania urmăreşte să se apropie tot mai mult de poziţia < Chevron >", consideră Mark Zvonkovici, partener în cadrul firmei de avocatură "Akin Gump", din New York. "Achiziţionînd < Burlington >, < Conoco > se va apropia de cele mai importante nume din domeniu", sub-liniază Zvonkovici, făcînd referire şi la numărul unu mondial în materie, "Exxon Mobil" Corp., respectiv la a doua companie petrolieră din lume, BP Plc din Marea Britanie.

Achziţiile de pe piaţa energetică sînt în creştere, dată fiind creşterea preţurilor în domeniu, spun analiştii. În SUA, cotaţiile gazelor naturale au crescut pînă la un nivel record săptămîna trecută, iar preţul petrolului a atins recordul tuturor timpurilor la finele lunii august.

"Burlington", cel mai mare producător de energie din SUA, care nu derulează activităţi de rafinare sau petrochimice, va contribui la majorarea cu 88% a rezervelor de gaze ale "ConocoPhillips" (de pe teritoriul SUA). Acestea vor ajunge la 7.979 miliarde de picioare cubice, potrivit datelor companiei. Totodată, producţia de gaze realizată de "ConocoPhillips" în SUA va spori cu 77%. În urma unirii activităţilor celor două societăţi, va lua naştere al doilea producător de gaze din SUA, după BP (companie cu sediul în Marea Britanie).

Amintim că, anul trecut, "ConocoPhillips" a cumpărat 7,6% din grupul petrolier rus "LUK-oil" (cel mai mare din ţară), plătind în schimb două miliarde de dolari. Pachetul a fost majorat ulterior la 14,8%, iar conducerea societăţii americane speră să mai achiziţioneze acţiuni pînă la 20%.

Companiile americane din domeniul energetic au cheltuit, în 2005, peste 197 de miliarde de dolari pe achiziţii. Suma este dublă faţă de bugetul alocat acestor tranzacţii în 2004 şi, tot-odată, cea mai mare de după 1999, cînd au fost anunţate fuziuni în domeniu de 202 miliarde de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb