Un grup de bancheri ai "Deutsche Bank" s-a reunit, la data de 1 decembrie 2008, la "avanpostul" din Londra al băncii germane, că să analizeze o propunere pentru problemele unuia dintre clienţii "Deutsche", "Banca Monte dei Paschi di Siena" din Italia, scrie Bloomberg.
Conform agenţiei, cele mai multe dintre băncile din lume erau în panică în ziua respectivă, după prăbuşirea gigantului "Lehman Brothers" din SUA, care a generat criza financiară. "Merrill Lynch" a fost vândută, iar "Citigroup" şi alte instituţii de credit au solicitat pachete de salvare de miliarde de dolari ca să supravieţuiască.
Dar, conform Bloomberg, se pare că nu toate instituţiile erau "în cădre liberă" în ziua respectivă. La sediul din Londra, o echipă condusă de Michele Faissola, şeful divizei de dobânzi globale din cadrul "Deutsche", care a creat şi vândut instrumente financiare pe dobânzi, studia problemele "Monte dei Paschi di Siena" care, în momentul dezlănţuirii crizei, a pierdut 367 milioane de euro (462 de milioane de dolari la timpul respectiv) la o singură investiţie. Să pierzi o asemenea sumă era ceva rău, notează Bloomberg, subliniind, însă, că şi mai rău era să înregistrezi pierderea în raportul financiar de final de an al băncii, aşa cum cerea legea italiană.
Dacă investitorii aflau de creşterea pierderilor băncii italiene în 2008, pe perioada crizei creditelor, consecinţele ar fi fost imprevizibile şi grave: scoaterea banilor din depozite, naţionalizare sau ceva şi mai rău, scrie Bloomberg.
În reuniunea bancherilor "Deutsche", echipa lui Faissola a declarat că are o soluţie "miraculoasă": o tranzacţie nouă, care va face să dispară pierderile "Monte dei Paschi".
Mai întâi, "Paschi" urma să facă un lucru sigur, un pariu cu "Deutsche Bank", iar câştigurile astfel rezultate vor fi folosite pentru stingerea pierderilor din tranzacţiile din 2008. Desigur, "Deutsche" nu oferă bani gratis, deci pentru a doua parte a tranzacţiei, italienii trebuiau să facă un pariu pierzător, conform sursei.
Bloomberg arată că, în timp ce prima tranzacţie a fost realizată imediat, a doua s-a derulat pe parcursul mai multor ani, astfel încât să nu existe niciun semn cu privire la gaura de 367 de milioane de euro atunci când "Paschi" urma să-şi anunţe rezultatele financiare, la sfârşitul anului 2008.
Propunerea a părut, cel puţin pentru un membru al comisiei de bancheri, "fantastică", însă alt membru i-a tăiat entuziasmul acestuia. Un alt bancher, care nu a luat parte la reuniune, a ridicat semne de întrebare cu privire la tranzacţia propusă, trimiţând un e-mail către un participant la întrunire, în care avertiza cu privire la propunerea pentru "Paschi", respectiv la "riscurile reputaţionale" pe care le presupune aceasta.
Mesajul nu a avut, însă, efect. La finele reuniunii care a durat aproape 90 de minute, Faissola a primit undă verde pentru propunerea care, mai târziu, a generat un proces la Milano. Aici, "Deutsche Bank" şi cinci foşti executivi ai săi, inclusiv Faissola, au fost acuzaţi că au conspirat cu "Paschi" la falsificarea bilanţurilor contabile în 2008.
Conform Bloomberg, niciunul dintre managerii de top ai "Deutsche", de la cel timp, nu au fost acuzaţi că au comis infracţiuni.
Faissola a refuzat să facă vreo declaraţie cu privire la informaţia publicată de Bloomberg, la fel şi oficialii celor două bănci.
1. ce e rau sa pariezi?
(mesaj trimis de The Brute în data de 20.01.2017, 00:31)
daca vreti, draga domnule Rechea, puteti sa pariati si dumneavoastra pentru 500.001 EUR.Daca reusiti sa-mi spuneti ca ati citit raportul financiar pe 2015 al DBK banii sunt ai dumneavoastra. Care este problema la pariul Faissola?Ce norma contabil IFRS sau Italy-Gaap a fost incalcata? Bloomberg a incercat si cu expertul Gallo de la Algebris Investment cand a mentionat faptul ca PIB al Germaniei este mai mic decat bilantul DBK...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.01.2017, 18:13)
Da ce e rau sa furi cind stii ca esti bancher si vei liber oricum ?