Tranzacţiile cu acţiuni "OTP Bank" - supuse anchetei

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 octombrie 2008

Tranzacţiile cu acţiuni "OTP Bank" - supuse anchetei

Autoritatea de supraveghere financiară din Ungaria (PSZAF) a lansat o anchetă asupra unor tranzacţii de tip sell-off cu acţiuni ale grupului "OTP Bank" Nyrt., derulate joi, la Bursa din Budapesta.

Acţiunile OTP, cel mai mare grup bancar maghiar, au coborât cu 14% în ultimele 30 de minute ale şedinţei bursiere de joi, încheind ziua cu un curs de 3.855 forinţi (20,96 dolari), cel mai scăzut de după luna mai 2004. Declinul a avut la bază zvonurile potrivit cărora guvernul maghiar ar intenţiona să naţionalizeze OTP. Scăderea a fost cea mai mare din ultimii zece ani şi a urmat unui câştig de 9,7% din ziua res­pectivă. Autoritatea maghiară suspectează că piaţa a fost manipulată. Vineri, la ora 10:27, preţul acţiunilor OTP era de 3.550 forinţi, în declin cu 7,9%.

PSZAF, care va colabora cu autorităţile europene în această anchetă, a anunţat: "Dat fiind faptul că momentul şi diferenţa semnificativă de preţ a tranzacţiei contrastează cu preţurile precedente, folosindu-se de prerogativele sale legale, Autoritatea de supraveghere financiară a lansat o anchetă cu efect imediat. Ancheta este destinată să descopere dacă au existat elemente de abuz şi manipulare de preţ".

Atât guvernul de la Budapesta, cât şi conducerea OTP au respins zvonurile referitoa­re la lansarea unui pachet guvernamental de salvare a băncii.

Preşedintele - director general al OTP, Sandor Csanyi, a declarat: "Este un nonsens. Cineva speculează şi încearcă să coboare acţiunile pe o piaţă fără lichidităţi". Acesta a mai spus că OTP vrea ca Poliţia să investigheze tranzacţiile de joi şi a subliniat că lichiditatea şi capitalul băncii sunt "foarte solide". Potrivit spuselor lui Csanyi, OTP îşi va majora provizioanele.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, David Daroczi, a catalogat drept speculaţii zvonurile referitoare la un plan guvernamental de salvare a OTP.

"OTP Bank" a cumpărat 11 bănci în Europa de Est din 2002 până în prezent, iar luna trecută a anunţat un profit-record pentru al doilea trimestru al anului. În perioada aprilie-iunie 2008, profitul net al OTP a ajuns la 74,28 miliarde de forinţi (464,5 milioane de dolari), faţă de 50,68 miliarde de forinţi în 2007 . Analiştii aşteptau numai 66,59 miliarde de forinţi.

"OTP Bank" are subsidiare în Muntenegru, Croaţia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia, Serbia şi România, fiind unul dintre cele mai importante grupuri financiare din Europa Centrală şi de Est. "OTP Bank" deserveşte peste 11 milioane de clienţi din nouă ţări, prin 1.300 de unităţi operaţionale.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb