Tranzacţiile spot cu electricitate, garantate financiar din martie

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 4 februarie 2008

Mecanismul de Contraparte Centrală pentru tranzacţiile cu energie electrică efectuate pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) va deveni funcţional, cel mai probabil, de la 1 martie. Victor Ionescu, directorul general al OPCOM (administratorul pieţei de energie), ne-a declarat: "Am finalizat implementarea sis­temului informatic, aşa cum am promis, în decembrie 2007. Am trimis procedurile şi convenţiile spre analiza ANRE şi a participanţilor la piaţă şi în ianuarie s-au purtat discuţii asupra lor. Sper ca în februarie operatorii să treacă la încheierea convenţiilor cu băncile de garantare şi cu BCR, care a fost desemnată, în urma unei licitaţii, banca - cont central".

Domnia sa ne-a precizat că discuţiile dintre operatori, reprezentanţii ANRE, cei ai băncilor şi ai BCR au fost constructive şi s-a reuşit scurtarea perioadei pentru garanţii şi reducerea cheltuielilor participanţilor.

Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), apreciază că mecanismul de Contraparte Centrală este foarte important pentru piaţa spot, aducând garanţii ferme tranzacţiilor şi operatorilor. Domnia sa ne-a declarat: "Este un eveniment foarte aşteptat de piaţa din România şi reprezintă un pas enorm în constituirea pieţei regionale de energie cu sediul la Bucureşti".

Mecanismele implementate pentru asumarea rolului de contraparte implică riscuri de tranzacţionare diminuate pe platforma OPCOM pentru PZU şi eliminarea riscului de neplată. Având în vedere interesul participanţilor la piaţă pentru o cât mai rapidă aplicare a noilor mecanisme, pentru derularea etapelor ulterioare atribuirii şi încheierii contractului, sunt prevăzute termene de implementare ce nu depăşesc 60 de zile de la semnarea contractului.

Valoarea tranzacţiilor cu electricitate realizate, anul trecut, pe PZU, a fost de 832.926.908,88 de lei (echivalentul a 251.683.352,65 de euro). Astfel, s-a înregistrat o creştere de +23,05% faţă de nivelul din 2006.

Licitaţia pentru contrapartea centrală a fost câştigată, în primăvara lui 2007, de BCR. În perioada 29-31 octombrie 2007, au avut loc patru sesiuni de instruire a participanţilor la PZU şi două sesiuni de răspunsuri şi clarificări la întrebările adresate OPCOM de către participanţii la piaţă.

În perioada următoare, ANRE trebuie să aprobe procedura privind încasările şi plăţile aferente tranzacţiilor pe PZU, procedura privind verificarea şi utilizarea garanţiilor financiare pentru participarea la PZU, convenţia de participare, înregistrarea şi decontarea tranzacţiilor pe PZU.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb