Tranzacţiile transparente cu gaze, obligatorii începând de ieri

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 16 iulie 2014

Tranzacţiile transparente cu gaze, obligatorii începând de ieri

Reglementatorul pieţei de energie (ANRE) a instituit, începând de astăzi, obligativitatea ca producătorii să tranzacţioneze minim 20% din cantităţile de gaze disponibile pentru piaţa liberă începând de astăzi. Astfel, printr-un ordin ANRE, s-a stabilit ca, pentru perioada imediat următoare, respectiv perioada iulie-decembrie 2014, fiecare producător sau operator economic afiliat acestuia din sectorul gazelor naturale să aibă obligaţia de a încheia tranzacţii pe pieţele centralizate, pentru vânzarea a minimum 20% din cantitatea de gaze naturale din producţia internă proprie destinată consumului intern pe piaţa concurenţială.

Într-un comunicat, conducerea ANRE a explicat: "Baza de calcul la care se aplică procentul de 20% reprezintă cantităţile rămase disponibile după deducerea din totalul producţiei interne a consumului tehnologica cantităţilor de gaze naturale destinate pieţei reglementate, a cantităţilor destinate înmagazinării şi a consumurilor centralelor electrice proprii aferente perioadei iulie-decembrie 2014. De asemenea, au fost luate în considerare şi obligaţiile asumate de România de a exporta gaze naturale în Republica Moldova în perioada rece a anului. ANRE a avut în vedere şi faptul că unii din marii producători au prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli încasările provenite din contractele bilaterale existente, acest buget fiind aprobat prin Hotărâre de Guvern. Astfel, pentru situaţiile în care există deja angajamente contractuale în derulare şi producătorii nu au disponibil pentru tranzacţionare procentul calculat de 20%, aceştia au obligaţia să încheie tranzacţii pentru toată cantitatea rămasă disponibilă".

De asemenea, ANRE a instituit şi obligaţia pentru producători de a posta pe site-ul propriu cantităţile minime obligatorii de gaze naturale care urmează a fi tranzacţionate pe pieţele centralizate.

ANRE susţine că a luat aceste decizii privind procentele destinate tranzacţionării transparente având în vedere şi o politică de prudenţă faţă de consumatorul final, asigurarea cu prioritate a cantităţilor necesare pentru piaţa reglementată şi pentru înmagazinare, cu obiectul de siguranţă în aprovizionare corelativ cu menţinerea unor preţuri mai mici în perioada de iarnă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb