Traseismul politic, binevenit pentru întărirea parlamentară a PNL

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 7 ianuarie 2020

Foştii lideri ai Pro România, Daniel Constantin şi Sorin Cîmpeanu, au fost primiţi, ieri, în PNL, devenind direct membri în conducerea centrală a partidului - Biroul Executiv.

Împreună cu cei doi au mai intrat în PNL încă trei foşti deputaţi Pro România care au votat învestirea Guvernului Orban: Mircea Banias, Damian Florea şi Liviu Ioan Balint.

Decizia privind primirea în PNL a celor cinci a fost luată în unanimitate de Biroul Executiv al partidului.

Decizia de ieri a fost luată contrar convingerilor politice, din anul 2017, ale lui Ludovic Orban. În urmă cu mai bine de doi ani, actualul preşedinte al PNL dorea intrezicerea prin lege a traseismului politic şi propunea ca parlamentarii să-şi piardă mandatul dacă pleacă din partidul de pe listele căruia au fot aleşi.

Orban declara în august 2017: "Traseismul politic trebuie oprit, este o gravă deteriorare a democraţiei".

Liberalii nu deţin majoritatea parlamentară, iar intrarea în PNL a celor cinci foşti parlamentari Pro Româ-nia reprezintă un plus în Legislativ pentru formaţiunea condusă de Ludovic Orban.

Toţi cei cinci deputaţi proaspăt înscrişi în PNL au fost membri şi ai altor partide: Daniel Constantin - Partidul Conservator, ALDE, Pro România / Sorin Cîmpeanu - ALDE, pro România / Mircea Banias - PNL, PDL, din nou PNL, PC, ALDE, Pro România / Damian Florea - FSN, PSD, PUR, PC, ALDE, din nou PSD, Pro România / Liviu Ioan Balint - PMP, PSD, Pro România.

Ludovic Orban, preşedintele PNL, a declarat că parlamentarii respectivi au fost cooptaţi de formaţiunea liberală, deoarece au luat decizia să se alăture aces-teia. Liderul liberal a spus că lucrurile sunt logice şi a precizat: "PRO România a fost alături de noi la dărâmarea Guvernului PSD, după care a rămas alături de PSD şi a refuzat învestirea. Tot acest grup de colegi, practic, pot să le spun colegi începând de astăzi, nu au vrut să se întoarcă alături de PSD şi decizia lor a fost categorică de a susţine Guvernul PNL şi nu numai atâta, pentru că noi am purtat discuţii şi nu am făcut niciun secret din asta (...) Au luat această decizie de a fi alături de PNL şi de partea, să spun, sănătoasă a mediului politic şi nicidecum să rămână rătăciţi pe la uşile PSD... Aşa cum sunt alţii. Ca atare, e un pas normal. Atât domnul rector Sorin Cîmpeanu, care este o personalitate deosebită în domeniul educaţiei, cât şi Daniel Constantin, care a fost minstru al Agriculturii, şi alţi colegi, Mircea Banias, şi alţi parlamentari sunt practic începând de astăzi colegii noştri".

La finalul anului trecut, Daniel Constantin, Sorin Cîmpeanu şi alţi 14 membri fondatori, parlamentari, coordonatori de filială au demisionat din Pro România, invocând tendinţa de schimbare a idealurilor şi doctrinei partidului. După ce au votat învestirea Guvernului Orban, deşi Victor Ponta interzisese tuturor parlamentarilor Pro România să facă acest lucru, Daniel Constantin şi Sorin Cîmpeanu au fost suspendaţi din partid, deşi erau membri fondatori ai formaţiunii.

Pe 20 decembrie, cei doi şi-au anunţat demisiile din partidul condus de Victor Ponta, alături de mai mulţi parlamentari şi lideri de organizaţii judeţene. În replică, liderul Pro România, Victor Ponta, a transmis că le respectă decizia de a se alătura PNL şi speră să influenţeze în bine actul de guvernare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ce porcareala !!

    Astia nu sint traseisti sint curve politice. Unde vad ceva "oportunitati" adica ceva mai tare si daca se poate mai mare hop si ei cu dosu, ori pe dunga ori pe drept baga tot in portalul mamii lor !!! 

    ... are un cost, iar politica ar fi cica arta compromisului.

    Sunt insa compromisuri care merita a fi facute si altele care n-ar trebui facute nicidecum. Acesta imi pare a fi din ultima categorie. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb