Trebuie să ne reuşească demondializarea ... (I)

Gheorghe Piperea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 iunie 2022

Trebuie să ne reuşească demondializarea ... (I)
Gheorghe Piperea

Nu ştim mare lucru despre Forumul Economic Mondial de la Davos. Eu, unul, auzisem ceva despre acest Mecca al progresiştilor prin 2002, când se lăuda Năstase că e invitat să participe (printre alţi 4000 de alţi invitaţi). Dacă întrebi 100 de cetăţeni români ce e acest forum, 99 nu vor reuşi nici măcar să identifice mental, pe hartă, mica localitate Davos, din Elveţia, unde se ţine anual. Probabil că, dacă li se spune că majoritatea covârşitoare a liderilor politici progresişti - globalişti de azi au fost şcoliţi la Davos sau că marea re-setare (al cărui imperativ Build Back Better a fost preluat ca slogan electoral al campaniei lui Biden la prezidenţialele din SUA din 2020) a fost concepută la Davos ori că de acolo a rezultat orizontul 2030, an în care omul nu va mai avea nimic (nici măcar familie), dar va fi fericit, atunci pesemne că mai mulţi de-ai noştri vor pricepe despre ce e vorba şi vor avea o sănătoasă repulsie intuitivă. Mai ales că liderul acestui forum, Klaus Schwab, a fost un porte-parole al întregii plandemii, pe care a considerat-o "şansa unică" a resetării societăţii şi a omului, întru transhumanism. Tot el este autorul expresiei naziste "4 miliarde de mâncători inutili". Mă grăbesc să adaug că tipul nu este un mare filosof, economist sau inginer social, ci un bufon care a îmbătrânit urât, dar care are curajul (sau rolul) să spună pe şleau ceea ce stăpânii neo-feudali ai lumii de azi nu au chef să spună.

Forumul Economic Mondial (World Economic Forum, cunoscut şi sub acronimul WEF) de la Davos este la originea sau în preajma tuturor evenimentelor şocante, a crizelor, a pandemiilor, a războaielor sau a "revoluţiilor" digitale care au remodelat lumea şi au încercat să facă din om o figurină de plastilină în ultimii 40 de ani.

De remarcat că, atunci când sunt invitaţi, liderii marilor corporaţii globale vorbesc circa 45 de minute şi au parte de o uriaşă acoperire mediatică, în timp ce liderii politici pot vorbi doar 5 minute, ulterior pierzându-se în masa mare de ştiri "oficiale" - asta pentru a fi clar că politicile publice nu se fac de către politicieni, care sunt efemeri şi care pot fi, teoretic, traşi la răspundere (politică, morală, juridică) pentru deciziile lor, ci prin birocraţi, tehnocraţi, servicii secrete şi manageri de corporaţii globale, aflaţi sub controlul şi supravegherea cui trebuie, pentru a asigura captivitatea necesară a sătenilor globali şi concentrarea averilor şi a resurselor în mâini puţine, predictibile.

Liberul arbitru este, pentru VIP-urile şi fanii WEF, duşmanul imperiului experţilor, iar raţiunea simţitoare a omului normal este inamicul ireductibil al totalitarismului.

Dacă marea mjoritate a lumii nu ştie ce este WEF, ştie, în schimb, foarte bine, Joseph E. Stiglitz, fost economist şef al Băncii Mondiale şi laureat al premiului Nobel pentru economie. Stiglitz este autorul cărţii "Preţul inegalităţii", publicată în 2011 (ediţia în limba română a fost publicată în 2012, la editura Publica) şi al celebrei butade "1% din populaţie deţine 99% din avuţia globului, iar 99% din populaţie deţine 1% din avuţie", care a inspirat mişcarea globală de protest anti-bănci din 2011, intitulată Occupy Wall Street. Stiglitz spune că frecventează acest forum încă din 1995, deci îl cunoaşte foarte bine şi, mai ales, este cunoscut foarte bine acolo, de organizatori, mai ales pentru că e un critic sever, iar nu un lăudător, al ideologiei mondializării şi al şcolii lui Schwab. Atunci când Stiglitz spune sau scrie ceva, cerberii imperiului globalist intră în agitaţie maximă, iar actorii şi fanii spectacolului annual de la Davos, în panică. De exemplu, după ultima ediţie a acestui Forum, Stiglitz a scris un editorial pentru Project Syndicate, care este publicat şi în presa franceză. Titlul editorialului este surprinzător - "Trebuie să reuşim demondializarea". Conţinutul articolului este chiar uluitor. Pur şi simplu, editorialul lui Stiglitz demolează demolatorii*.

Anul acesta, la Davos, într-un efectiv redus la jumătate faţă de anii de glorie ai WEF, dezbaterile s-au concentrat nu asupra globalizării, ci asupra eşecurilor globalizării. S-a vorbit despre distrugerea lanţurilor lungi de aprovizionare, despre inflaţia galopantă, despre explozia preţurilor la alimente şi energie (care a lovit ţările occidentale şi, mai ales, tările UE), despre penuria de materii prime şi de mărfuri esenţiale (cum ar fi semiconductorii, cipurile şi ... laptele praf pentru sugari) şi despre consecinţele grave ale unui sistem de protecţie a proprietăţii industriale deţinute de corporaţii şi de chinezi. Vă reamintesc scandalul de anul trecut, stins ca un foc de paie, scandal declanşat de cererea lui Biden, susţinută de Macron, ca industria Big Pharma să cedeze gratuit licenţele de fabricare şi exploatare a patentelor asupra medicamentelor şi serurilor experminentale de "prevenţie şi tratament" ale molimiei pandemice - cerere ignorată de toată "lumea bună" a birocraţiei şi a tehnocraţiei corporate. De asemenea, vă reamintesc de profitabilele afaceri cu bani publici derulate între lumea "ştiinţifică" occidentală şi laboratoarele chineze (din care a plecat pandemia, de altfel) în domeniul virusologiei, precum şi de aberantele experimente ale armatelor marilor puteri în domeniul armelor biologice. Şi în aceste domenii este mare aglomeraţie de patente industriale, din care se fac bani în cantităţi sfidătoare, pe seama fricii, a suferinţei şi a pierderii indentităţii oamenilor normali, plătitori de taxe, impozite şi contribuţii la bugetele publice.

Printre altele, la ultima ediţie WEF s-a discutat despre finalul relocării producţiei occidentale în ţări cu forţă de muncă şi resurse ieftine, chestie indicată drept principala greşeală a mondializării. Această relocare a fost panaceul oricărui CEO de corporaţie de tip occidental din ultimii 25 de ani, decis să facă profit cu orice preţ, inclusiv cu preţul sclaviei, al exploatării muncii copiilor cu vârste de sub 15 ani şi al distrugerii ne-creatoare a resurselor planetei. Când muţi aproape întreaga manufactură a lumii în China, înseamnă că trebuie să te aştepţi ca lumea, transformată într-un sat global, să devină dependentă de China, cu tot cu sistemul său totalitar. Este ridicol, dar "marii" manageri de corporaţii occidentale se fac acum că descoperă că în China este totalitarism comunist, un sistem economic, politic şi social care nu dă doi bani pe proprietate, pe drepturi şi pe libertăţi. Ziariştii, influencerii, expaţii occdientali din China şi comentatorii docţi ai civilizaţiei chineze descoperă, stupefiaţi, că în China poţi fi încarcerat timp de 2 luni şi jumătate într-un zgârâie-nori, alături de alţi occidentali chinezofili şi de 26 de milioane de chinezi ultra-tehnologizaţi, printr-un simplu ordin al unui "împărat" comunist. Este penibil, dar presa main-stream descoperă de-abia acum că, în momentul în care China decide să contingenteze, să suspende sau să închidă producţia şi comerţul international în şi dinspre China, lumea este covârşită de penurie, pe toate planurile, inclusiv cel al inteligenţei - prostocraţia nu mai ştie cum altfel să reacţioneze la minciunile, manipularea multristratificată, simulaţia, strategiile pe decenii şi jocurile de şah ale Chinei decât prin pandemii re-inventate şi exceptionalism juridic şi economic, adică prin permanentizarea crizei, a urgenţei, adică prin revoluţia continua de tip leninist, unde este hiperbolizat rolul expertului-urgentist, al militarului obtuz şi al serviciilor secrete materialiceşte interesate.

De exemplu, deştepţii de la Davos au propus acum "soluţia" re-relocării biznisurilor occidentale, din China şi Rusia, în teritorii amicale (friend shoring). Nu ştiu ce teritorii amicale vor mai găsi SUA şi UE, unde să poată să producă ieftin, cu ajutorul muncii forţate şi al dictaturilor soft/hard, unde să poată consuma nebuneşte resurse şi să covârşească planeta cu deşeuri şi reziduuri, şi de unde să poată extrage toată plusvaloarea creată de populaţiile sau naţiunile "pritenoase", prin remuneraţii imense ale proprietăţii lor industriale (patente, mărci, branduri) şi prin export de profit şi optimizare/evaziune fiscală.

Este cert, însă, că retragerea corporaţiilor occidentale din China şi Rusia va re-aduce pe lume vechea şi sănătoasa cortină de fier de dinainte de 1989. România, desigur, va rămâne, din nou, în spatele cortinei - nu vă faceţi iluzii.

Joseph E. Steiglitz, "Il faut rPussir la dPmondialisation", Les Echos, numărul din 9 iunie 2022, p.12

*Sloganul WEF şi al lui Biden (Build Back Better) înseamnă, literalmente, să demolăm lumea pentru a o reconstrui mai bine, adică visul de peste un secol al marxismului şi ţinta oricărui nihilist care I se opune lui Dumnezeu.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Este nevoie istoric - ciclic - de globalizare si deglobalizare!

    Asa se transfera, migreaza, circula, fura, etc.... forme de "capacitati noi" tehnologice -fizice - productive oameni - cunostinte... asa se genereaza noi forme de credit global urmat de noi forme de plata atunci cand pietele se "inchid treptat". 

    Este un ciclu natural al lucrurilor; al evenimentelor. 

    Sa cautam in istorie cand "teritoriul roman" era ca pondere cand cu etc "forme de capital" strain cand etc forme de capital intern domina piata. 

    Formele se migrare si dezvoltare capacitati noi duc istoric la atingerea maximului potential din "era" respectiva urmat de declinul treptat si uzura treptata a capacitatilor (a tuturor formelor de capacitati - monetar-politic-tehnologic-com ercial-uman-productiv-etc). 

    Ce se intampla acum pe glob financiar vorbind seamana foarte bine cu anii 30 - 40 pentru romania unde era plina / baltita de capacitati externe, de capitaluri migratoare, de afaceristi externi... si acest lucru nu ma inseala daca ma uit la ponderea bancii centrale atat din romania cat si din alte tari (bec -fed) ce ating niveluri astronomice de levier tinut pe balantele interne. 

    Aceste praguri inalte de levier intern pe balantele bancilor centrale duc istoric la devalorizari masive de moneda si la inflatii galopante (reale - nedeclarate) ca sa se poata face treptat scaderea levierelor de pe balantele bancilor centrale cu consecintele aferente in topirea reala a puterii de cumparare a cetatenilor odata cu intrarea in uzura treptata a capacitatilor (a etc capacitati din trend). 

    Si ciclul se repeta, si repeta... cu atingeri maxime la 40-50 si cv de ani.... 

    Deci: 

    Romania a avut maxim potential prin 1915-1930.... 70-80.... urmeaza sa atinga alt maxim prin 2025-2032 (cu tot cu corectia din ciclu)... 

    In functie de cat de accelerat creste datoria natiei in raport cu productivitatea neta reala a populatiei vedem cand se face rocada la capacitatile vechi. 

    Stiati ca banca centrala USA se apropie grabita de un "reset"? 

    Dar despre ce reset este vorba? 

    Toata lumea vorbeste si nimeni nu spune raspicat despre ce este vorba! 

    Va ajut eu: 

    Este vorba de un fenomen monetar destul de simplu: 

    Multe banci centrale (nu toate) au atins un nivel ALARMANT de LEVIERE pe balantele interne doar pentru a da un maxim de BOOM in pietele lor interne (si externe dupa caz) in : livrare-implementare-construct ie-formare-etc CAPACITATI de PRODUCTIE. 

    Aceste Leviere tinute pe balantele interene ale BANCILOR CENTRALE nu pot sa stea la infnit, ele nu au voie sa sara mai mult de 20%; sunt dovezi istorice recente ce arata decolateralizari violente / rapide ce se propaga in 8-10 ani de la atingerea tavnului maxim de levier in interiorul bancilor centrale. 

    Domnul Isarescu stie destul de bine despre ce vorbesc! 

    Se pastreaza in piata Reala o aparenta de "bine" in timp ce balanta interna a bancii centrale este sugrumata treptat de muntele de levier ce se duce pana in 18-20 ca ratie de levier din balanta totala. 

    Stiati ca in USA in 1971 31 decembrie pe balanta bancii centrale se atinge o ratie de 20 din totalul balantei tinut cu levier? 

    Stie cineva ce a urmat? 

    Stim destul de bine: 1 razboi de durata, instabilitate militara, criza "petropului /energiei", bula aurului, si forma de plata globala din 80-82 a natiilor indatorate pe dolari. 

    Ca pana in 80 bula sa se sparga (ma refer la ratia de levier a bancii centrale) si sa coboare la 2-3! 

    Cu ce costuri? 

    Cu foarte multe costuri pentru natiile mici! 

    Cat credeti voi ca ade bula de levier a bancii centrale USA in momentul acestui coment? 

    Sa va ajut zic: 

    Ratia de Levier este 18,61pe 28 06 2022. 

    Si cat era in anii precedenti? 

    in 2001: 8,52 se sparge si cade pana la 3,56 pe 20 03 2008 moment in care in "tari in emergenta" activele imobiliare se aflau pe bule severe cotatie nominala con vertita in grame aur (bula istorica la 1-2 generatii); unde bancile vand "credit si cumpara aur". 

    Din 2008 pana in prezent bula urca la deal pe balanta bancilor centrale. (nu la toate bancile). 

    Am impresia ca in viitor pentru Romania o sa se repete un film prost - iar ca forma de plata a slugarilor catre imperiul economic principal. 

    Exact ca formele de plata de pe timpul Romanilor si Otomanilor; exact ca forma de plata de pe timpul "imperiului URSS". 

    Aveti grija urmeaza ceva interesant in expresie nominala la AUR! 

    PS: nu mai cenzurati! 

    PSS: bula financiara a ciclului scurt de credit a mai impins putin caruta imobiliara la deal in unele piete; dar stim din datele analizate ca urmeaza o "vala a plagerii" pentru multi "speculatori /scuze investitori". 

    Doar ca ceea ce se intampla pe balantele unor banci centrale imi demonstreaza clar ca vor "salva" prabusirea prin "Varsare de print" in unele directii.  

    AURUL nu minte! ISTORI AURUL si balantele bancilor centrale nu mint (balantele da socoteala neta nu se poate ascunte contabil pentru cine stie). 

    s e m n at c o m e n tu ri c r e ti n e  

    Mica mare problema a dlui Piperea e ca nu i-au placut stiintele exacte, matematica mai exact. Ca de aia s-a facut avocat: Ii plac poeziile economice, teoriile constipatiilor, bancurile cu aparatorii maselor de asuprirea bogatanilor etc. Am mai vazut astfel de personaje care se erijeaza in port-stindardul dreptatii universale si a echitatii economice intre cei avuti si cei neavuti: Liviu Voinea, care era vocal pana a obtinut un post caldut in BNR de unde apoi a ajuns reprezentantul Romaniei la FMI. Nu mi-e foarte clar ce urmareste dl Piperea dar sigur are legatura cu puterea, neingradita daca se poate, cu acces liber la lumea bogatilor pe care-i infiereaza cu orice prilej.

    Lozinci... Cad greu la stomac , fac gaze si inca nu e iarna

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb