Trecerea Gărzii Financiare şi a Vămilor la Finanţe, privită ca un pas înapoi în lupta anticorupţie

Doru Ivanov, Romana Puiuleţ
Ziarul BURSA #Politică / 24 ianuarie 2005

Bugetul a cîştigat în ultimele douăzeci de luni peste 220.000 de miliarde de lei, de cînd cele două instituţii au funcţionat separat de Ministerul Finanţelor

Sorin Vicol : La ANC, Guvernul a făcut mai mult decît a cerut FMI

La finele săptămînii trecute am asistat la prima demisie din noul Guvern. Sorin Vicol, minis-trul delegat pentru control, a afirmat iniţial, că gestul său a fost determinat de faptul că Autoritatea Naţională a Vămilor şi Garda Financiară au fost trecute din subordonarea instituţiei pe care o reprezenta, în cea a Ministerului Finanţelor Publice (aşa cum cerea acordul încheiat de Guvernul Năstase cu FMI). Contactat de ziarul BURSA, Sorin Vicol a fost ceva mai darnic în explicaţii. Domnia sa a precizat că în momentul în care a fost învestit în funcţie, era la curent cu cerinţele FMI, însă a fost asigurat că va putea să coordoneze în continuare cele două instituţii şi după trecerea acestora în subordinea MFP. Potrivit spuselor sale, Guvernul a făcut mai mult decît a solicitat forul internaţioanl, întrucît o astfel de situaţie nu ar fi intrat în contradicţie cu prevederile înţelegerii cu acesta. Fostul ministru ne-a declarat: "PUR ştia de acordul încheiat cu FMI, însă mie mi s-a spus că îmi vor reveni atribuţiile de coordonare ale Autorităţii Naţionale a Vămilor şi ale Gărzii Financiare. La şedinţa de Guvern de joi, nu s-a discutat nimic despre acest lucru". Sorin Vicol a amintit că la baza deciziei sale a stat şi faptul că şi Garda de Mediu urmează să fie desprinsă de sub autoritatea ANC. Domnia sa spune că în acest fel, ANC va funcţiona la "cotă de avarie". Previziunile pentru ANC sînt, însă, mult mai negre. Din cîte a lăsat de înţeles purtătorul de cuvînt al Guvernului, Oana Marinescu, pentru publicaţia noastră, la finele ultimei săptămîni, analiza la care este supusă în acest moment ANC s-ar putea finaliza chiar cu desfiinţarea instituţiei. În sprijinul unei astfel de variante, vin şi unele declaraţii, din timpul campaniei electorale, ale unor lideri ai Alianţei, care au afirmat că se îndoiesc de utilitatea acestei ANC.

Cine pierde?

La prima vedere, Guvernul pare să fi respectat un angajament al fostului executiv. Apoi, liderii Alianţei, probabil, că s-au folosit de angajamentul luat în faţa FMI pentru a şubrezi poziţia PUR în Guvern. Specialiştii văd şi o altă faţetă a acestei decizii politice: un pas înapoi în lupta anticorupţie!

Bună sau rea, decizia trecerii Gărzii Financiare şi a Autorităţii Naţionale a Vămilor de la Ministerul Finanţelor la Autoritatea Naţională de Control a crescut cu 52% veniturile încasate la buget în 2003 şi cu încă 30% pe primele nouă luni din 2004. Per total, surplusul încasat la buget în cele douăzeci de luni a fost de 224.000 de miliarde de lei. O sumă impresionantă, să recunoaştem. Or, cînd ai un astfel de succes, pe una din cele mai corupte zone din ţară nu poţi să nu îţi pui problema cui foloseşte desfiinţarea unei structuri instituţionale care a dat rezultate? Rambursările ilegale de TVA numai în judeţul Dolj au fost anul trecut de 2100 de miliarde de lei, aproape o treime din efortul suplimentar pentru creşterea pensiilor.

Extrapolînd, ne putem aş-tepta ca acest fenomen al rambursărilor ilegale de TVA să sară spre 100.000 de miliarde de lei, la nivel naţional. Adică de trei ori mai mult decît pierderile anticipate pe acest an pentru introducerea cotei unice. Cum va reuşi Garda Financiară să controleze rambursările ilegale de TVA, cînd va fi în subordinea Finanţelor?

Să ne imaginăm cum va arăta un control al Gărzii Financiare la şefii săi din teritoriu... Dacă Guvernul ar des-fiinţa Ministerul Controlului, Garda Financiară nu ar trebui în mod normal trecută din nou la Ministerul Finanţelor, unde nu a dat rezultate, mai spun specialiştii.

Ce spune acordul cu FMI

"Pentru a asigura că toate funcţiile de colectare a veniturilor sînt integrate, Guvernul va aproba un act normativ care va subordona, de la 1 ianuarie 2005, Administraţia Vămilor şi Garda Financiară, Ministerului Finanţelor Publice (criteriu de performanţă structurală)".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb