Trei directori "Ikea" Franţa, acuzaţi de spionaj

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 noiembrie 2013

"Ikea" are 29 de magazine şi 9.300 de salariaţi în Franţa.

"Ikea" are 29 de magazine şi 9.300 de salariaţi în Franţa.

Autorităţile franceze investighează compania pe fondul suspiciunilor că aceasta a obţinut în mod ilegal de la Poliţie informaţii referitoare la angajaţi şi clienţi

Trei directori din cadrul diviziei franceze a distribuitorului suedez de mobilă "Ikea", inclusiv cel executiv, au fost acuzaţi, săptămâna aceasta, într-un caz de spionaj, conform unei surse juridice, citată de presa internaţională. Aceasta susţine că societatea a utilizat în mod ilegal dosare de poliţie ca să spioneze angajaţi şi clienţi.

Sursa afirmă că directorul executiv al "Ikea", Stefan Vanoverbeke, directorul financiar Dariusz Rychert şi fostul director executiv, Jean-Louis Baillot, au fost acuzaţi de "complicitate la colectarea de date personale" şi "complicitate la încălcarea secretului profesional".

Toţi cei amintiţi au fost reţinuţi luni pentru interogatoriu de către Poliţia din Versailles, în apropiere de Paris, arată sursa, adăugând că acuzaţiile urmează confiscării unor documente de la sediul "Ikea" din Franţa, la începutul lunii curente.

Un purtător de cuvânt al "Ikea" Franţa a declarat că societatea a luat la cunoştinţă aceste evoluţii şi va "continua să ajute la stabilirea adevărului".

"Ikea" Franţa este acuzată în acest caz, în calitate de persoană juridică, şi a fost obligată să plătească 500.000 de euro pentru a asigura posibile despăgubiri ale părţilor din cauză, conform sursei.

Procurorii francezi au lansat o anchetă penală în aprilie 2012, în baza suspiciunilor că "Ikea" Franţa a plătit sume ilegale ca să aibă acces la dosare secrete ale Poliţiei, astfel încât să obţină informaţii referitoare la angajaţi şi clienţi, inclusiv cu privire la conturile bancare ale acestora.

Ca să-şi apere imaginea, "Ikea" Franţa a disponibilizat patru salariaţi, a lansat o anchetă internă şi a stabilit un cod de conduită, urmărind să evite repetarea scandalului.

Câţiva angajaţi au fost deja puşi sub acuzare în acest caz, inclusiv ex-managerul de risc din cadrul "Ikea" Franţa, Jean-Franşois Paris. În plus, patru angajaţi ai Poliţiei civile au fost puşi sub acuzare, fiind suspectaţi că au vândut dosare confidenţiale către "Ikea" Franţa.

Conform presei franceze, fiecare dosar a fost vândut pe aproape 80 de euro.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb