Actualizare 08:06 Kerry: "SUA nu îl spionează pe Francois Hollande sau alţi oficiali francezi"
SUA nu îl spionează pe preşedintele francez Francois Hollande sau pe vreun alt oficial guvernamental francez, a declarat miercuri secretarul de stat John Kerry, citat de Reuters.
"Nu îl vizăm pe preşedintele Hollande, nu vom viza prieteni precum preşedintele Hollande şi nu vom efectua activităţi externe de supraveghere decât dacă există un motiv foarte precis şi justificat de securitate naţională, despre care nu ştiu să existe în acest caz", a spus Kerry în cadrul unei conferinţe de presă.
(E.D.)
---
Ultimii trei preşedinţi ai Franţei, Franşois Hollande, Nicolas Sarkozy şi Jacques Chirac, precum şi numeroşi miniştri, funcţionari de rang înalt, deputaţi sau diplomaţi francezi au fost interceptaţi în beneficiul Statelor Unite, potrivit unor documente confidenţiale ale NSA, dezvăluite de WikiLeaks, citate de Mediafax.
Potrivit Mediapart şi Libération, documentele strict confidenţiale obţinute de WikiLeaks relevă interceptări privind chestiuni diplomatice, de politică locală sau economice. Aceste interceptări, care au vizat preşedinţi şi demnitari de rang înalt francezi, au fost efectuate cel puţin în perioada 2006-2012.
În afară de ultimii trei preşedinţi ai Franţei, au mai fost spionaţi fostul ministru socialist al Economiei Pierre Moscovici şi fostul ambasador francez la Washington Pierre Vimont.
De asemenea, NSA (Agenţia americană pentru Securitatea Naţională) avea, potrivit unui document redactat în perioada preşedinţiei lui Nicolas Sarkozy (2007-2012), o listă cu numerele de telefon ale unor ţinte ale sale, între care consilierul diplomatic Jean-David Levitte, secretarul general de la Élysée Claude Guéant, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Bernard Valero sau ministrul pentru Comerţ Extern Pierre Lellouche.
Potrivit Mediapart, Libération şi WikiLeaks, un raport din 22 mai 2012 al NSA se referă la o conversaţie avută cu patru zile mai devreme de preşedintele recent ales Franşois Hollande cu premierul francez de la acea vreme Jean-Marc Ayrault. În cursul acestei conversaţii, Hollande îi exprima lui Ayrault dorinţa sa de a organiza "consultări secrete" cu opoziţia germană privind eventualitatea unei ieşiri a Greciei din zona euro, un subiect de actualitate.
"Dacă americanii au interceptat-o pe Angela Merkel, nu văd de ce nu ar fi fost interceptaţi şi alţii", comentează pentru Mediapart aceste dezvăluiri Frédéric Péchenard, fostul patron al poliţiei franceze.
"Nu sunt surprins", a reacţionat la răndul său pentru Mediapart deputatul Pierre Lellouche. NSA a fost contactată, însă nu a dorit să facă niciun comentariu.
Preşedintele Franşois Hollande a convocat Consiliul Apărării pentru ieri dimineaţă, cu scopul de a evalua dezvăluirile presei franceze privind spionarea ultimilor trei preşedinţi ai Franţei în beneficiul Statelor Unite, relatează Le Monde în pagina electronică.
Casa Albă a asigurat marţi seara că nu a vizat comunicaţiile preşedintelui francez Francois Hollande, după publicarea informaţiilor potrivit cărora Statele Unite au spionat ultimii trei preşedinţi francezi, relatează AFP, în pagina electronică.
"Nu vizăm şi nu vom viza comunicaţiile preşedintelui Hollande", a declarat pentru AFP Ned Price, purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate naţională (NSC), fără alte precizări privind operaţiunile care ar fi putut fi desfăşurate în trecut.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.06.2015, 09:32)
Cum de erau romanii afectati de politica URSS si actiunile KGB in trecutul apropiat iar acuma nu sunt deloc afectati, ba mai mult ... stau precum o femeie de moravuri usoare in orice pozitie e pusa ... probabil ca sunt "unsi" (adica, cumparati cu "american dream")!? Cind a fost Primavara de la Praga in '68 Romania a avut "un conducator" sau "cosilieri" care au luat atitudinea corecta in cadrul unei aliante. Acum in alta alianta dar fara atitudini corecte nici fata de noi ca tara si popor nici fata de vecinii apropiati, dar foarte servili fata de unii de departe!