TRIMESTRUL AL II-LEA 2023 FINANCIAR Aprecieri reduse şi volume scăzute, la BVB

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 iulie 2023

Aprecieri reduse şi volume scăzute, la BVB

Randament total de 31% pentru titlurile Transport Trade Services; compania beneficiază de pe urma situaţiei din Ucraina

Prime Transaction: "Reducerea dimensiunii FP poate duce la plecarea administratorului actual, fiind iraţional ca acţionarii să plătească un administrator de nivelul Franklin Templeton pentru a gestiona nişte active mai mici decât ale unui SIF"

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut, în trimestrul al doilea al anului, o evoluţie preponderent laterală, pe fondul unor volume reduse. Indicele BET, al celor mai lichide 20 de titluri ale pieţei noastre, a urcat cu 3,1%, în timp ce BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 2,5%.

Echipa de la Prime Transaction a scris, în ultimul său raport de analiză: "Al doilea trimestru al anului a fost bun pentru pieţele de capital internaţionale, fără ca acest lucru să se transfere, însă, şi la Bursa de Valori Bucureşti, ai cărei indici au avut performanţe destul de slabe comparativ cu pieţele pe care le considerăm relevante".

Potrivit raportului, apropierea ofertei Hidroelectrica şi nevoia investitorilor de a strânge resurse financiare reprezintă un posibil motiv pentru care bursa din România nu a beneficiat de contextul favorabil. Alte motive pot fi efectul de bază mai mic faţă de anul trecut în cazul BVB şi perioada de dividende, conform raportului semnat de Marius Pandele.

Aprecieri reduse şi volume scăzute, la BVB

Perspectivele încheierii ciclului de înăsprire a politcii monetare au susţinut creşterea indicilor din Statele Unite

În Statele Unite, unde Rezerva Federală a lăsat ratele dobânzilor neschimbate la ultima şedinţă de politică monetară, dar a sugerat că mai urmează creşteri în acest an, indicele S&P 500 a urcat cu 8,3%, iar Dow Jones s-a apreciat cu 3,4%, în trimestrul al doilea al anului. Pe lângă perspectiva încheierii ciclului de înăsprire monetară, traiectoria indicilor a fost marcată de entuziasmul creat în jurul inteligenţei artficiale, ceea ce a susţinut creşterea de 12,8% a Nasdaq Composite, în perioada avută în vedere.

În Europa, unde Banca Centrală Europeană pare să nu se afle atât de aproape de încheierea ciclului de ridicare a dobânzilor precum Rezerva Federală, iar sectorul tehnologic este mult mai subţire reprezentat, indicele Stoxx 600 a urcat cu 0,9%, în timp ce la Frankfurt indicele DAX40 s-a apreciat cu 3,3%, în trimestrul al doilea al anului.

Aprecieri de peste 5% pentru indicii de tip Total Return

La Bursa de Valori Bucureşti, indicele BET-XT, al celor mai lichide 30 de acţiuni ale pieţei noastre, a avut un avans de 2,8%, în timp ce BET-XT-TR, ce include şi dividendele, a urcat cu 5,5%. Indicele BET-TR a urcat cu 5,9%, atingând pe parcurul lunii iunie un nou maxim istoric.

Acţiunile transportatorului de mărfuri pe Dunăre Transport Trade Services (TTS) au avut un randament total (evoluţie preţ acţiune plus dividende) de aproape 31% în trimestrul al doilea, în condiţiile în care compania are de câştigat de pe urma situaţiei din Ucraina. Luna aceasta, acordul de liberă trecere a exporturilor de cereale dinspre Ucraina prin porturile de la Marea Neagră a fost abandonat de către Rusia.

"Semnale în această direcţie fuseseră furnizate deja de către Moscova, iar traficul în scădere sugera, de asemenea, o posibilă renunţare la acord. Volumele transportate se diminuaseră puternic, astfel încât doar o navă mai opera livrări în cadrul înţelegerii", spune Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB România.

Astfel, se mizează pe redirecţionarea fluxurilor comerciale pe rute ocolitoare, inclusiv pe Dunăre, ce pune într-o poziţie favorabilă Transport Trade Services. În plus, compania a raportat o creştere masivă a profitului net în primul trimestru al anului, de 12,2 milioane lei la 89,1 milioane lei.

Aprecieri reduse şi volume scăzute, la BVB

Creşteri pentru protagonistele proiectului Neptun Deep

Într-o perioadă în care cotaţia ţiţeiului Brent nu a înregistrat oscilaţii semnificative, randamentul total al acţiunii OMV Petrom (SNP) a fost de 16,7%, jumătate provenind din aprecierea preţului şi jumătate din dividend. Compania a anunţat că, împreună cu Romgaz (SNG) a aprobat planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep, prima producţie fiind estimată pentru 2027. De asemenea, este posibil ca OMV Petrom să acorde un dividend suplimentar, după ce anul trecut a realizat un profit istoric, de zece miliarde de lei.

Titlurile Romgaz au avut o creştere de 11,6%, în cel de-al doilea trimestru al anului, compania urmând să plătească săptămâna viitoare un dividend cu un randament de 8,3%, comparativ cu preţul de la data de înregistrare. Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) s-au depreciat cu circa 2%, dar randamentul total se ridică la 7,4%, în condiţiile în care compania a acordat un dividende de 4,254074 lei. Titlurile companiilor de utilităţi au înregistrat osciaţii mai mici ale preţurilor.

One, Purcari şi Sphera - printre cele mai bune evoluţii din BET

Acţiunile dezvoltatorului imobiliar One United Properties (ONE) au avut un randament total de 14,1% (din care 12,9% evoluţia preţului), în cel de-al doilea trimestru, cea mai mare parte a aprecierii cotaţiei manifestându-se înaintea includerii companiei în indicii MSCI Frontier Markets Small Cap şi MSCI Romania Small Cap.

Titlurile producătorului de vinuri Purcari Wineries (WINE) au urcat cu 13,7%, într-o mişcare de recuperare a căderii preţului de anul trecut, după invazia Rusiei în Ucraina. Compania va distribui un dividend cu un randament de 5,2% faţă de ultimul preţ al acţiunii din luna iunie. Acţiunile Sphera Franchise Group (SFG) s-au apreciat cu 10,7%, în cel de-al doilea trimestru, într-un context în care în primele trei luni ale anului compania a intrat pe profit şi are o capacitate de distribuţie de dividende de 70 milioane lei, după cum ne-a spus Valentin Budeş, directorul financiar al companiei, într-un interviu.

Acţiunile BVB au avut o creştere de 5,9% în cel de-al doilea trimestru şi un randament total de 8,7%, pe fondul aşteptării listării Hidroelectrica, lucru care se va vedea în rezultatele financiare pentru trimestrul al doilea şi, aproape sigur, pentru trimestrul al treilea, conform ultimului raport de analiză al Prime Transaction.

Creşteri pentru instituţiile de credit, în condiţiile în care se prevede un an cu profituri record pentru băncile din ţara noastră

Într-o perioadă în care indicele Euro Stoxx Banks a urcat cu circa 5%, instituţiile de credit de la Bursa de Valori Bucureşti s-au apreciat cu 6,4% în cazul Băncii Transilvania şi 11,3% pentru BRD-Groupe Societe Generale (BRD). Băncile de la noi au fost mai puţin afectate de turbulenţele din sectorul bancar internaţional, iar pentru sectorul din ţara noastră se prevede un an cu profituri record, după cum a spus chiar Valentin Lazea, economistul şef al Băncii Naţionale a României, în condiţiile în care instituţiile de credit cresc marja dintre dobânzile la credite şi dobânzile oferite la depozite.

La capitolul scăderi se remarcă declinul de 8,6% a titlurilor TeraPlast (TRP), cea mai mare depreciere din BET în cel de-al doilea trimestru. Titlurile TRP se află pe un trend descendent pe termen mediu, compania a raportat pierdere pentru primele trei luni ale anului şi nu urmează să distribuie dividende.

Discounturi de tranzacţionare situate între 66% pentru SIF Banat-Crişana (actuala Lion Capital) şi 49% în cazul SIF Muntenia

Indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 2,7%, în cel de-al doilea trimestru al anului, în condiţiile în care, cu excepţia SIF Muntenia, preţurile tuturor celor şase componente ale sale s-au depreciat.

Titlurile FP, companie care şi-a vândut deţinerea la Hidroelectrica, au coborât cu 7,5%, pe fondul unor volume mari, ceea ce înseamnă că printre vânzători s-au aflat instituţionali. "Este o situaţie neaşteptată, FP fiind vânzătorul acţiunilor şi reuşind să facă un exit complet la un preţ bun, fără să fie nevoie de o listare secundară pe o piaţă de capital mare, asa cum ar fi dorit iniţial oficialii Fondului. Cel mai probabil investitorii au reacţionat negativ anticipând că, în acest fel, se apropie desfiinţarea Fondului Proprietatea, activele cu care acesta va rămâne după vânzarea acţiunilor Hidroelectrica şi distribuirea banilor către acţionari fiind nesemnificative şi, în acelaşi timp, greu de valorificat. Mai mult decât atât, reducerea considerabilă a dimensiunii ar putea duce la plecarea administratorului actual, fiind iraţional ca acţionarii să plăteasca un administrator de nivelul Franklin Templeton pentru a administra nişte active mai mici decât ale unui SIF".

La finalul celui de-al doilea trimestru, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 65,6% pentru Lion Capital (fosta SIF Banat-Crişana) şi 49% în cazul SIF Muntenia, în timp ce FP avea un discount de 19%, uşor peste obiectivul celor de la Franklin Templeton, de sub 15%.

Toată atenţia a fost îndreptată pe oferta Hidroelectrica, condiţii în care oferta Agricover a eşuat

În trimestrul al doilea al anului s-a derulat oferta prin care Fondul Proprietatea şi-a vândut întreaga deţinere la Hidroelectrica, la preţul de 104 lei pe acţiune. Valoarea tranzacţiei s-a ridicat la circa 9,3 miliarde de lei (1,88 miliarde de euro). Investitorii individuali au primit după realocare 20% din totalul acţiunilor scoase la vânzare. Producătorul de energie, ce a debutat la BVB drept cea mai mare companie românească listată, a adunat tranzacţii de valori impresionante pentru piaţa noastră, în primele zile la BVB.

Tot în al doilea trimestru s-a derulat oferta publică de vânzare a Agricover Holding care a eşuat. În opinia brokerilor, mult aşteptata listare a Hidroelectrica, lipsa perspectivei de a primi dividende sau preţul considerat mare de anumiţi investitori în comparaţie cu a altor emitenţi sunt elemente ce au făcut ca subscrierile în oferta Agricover să fie reduse.

Pe lângă ofertele de acţiuni, în trimestrul al doilea al anului s-a derulat prima ediţie din acest an a programului de titluri de stat Fidelis destinate populaţiei, suma totală subscrisă fiind de 3,06 miliarde lei, echivalentul a 50% din totalul emis în anul 2022 şi 71% din totalul emis în anul 2021.

De asemenea, o nouă emisiune de obligaţiuni emise de Municipiul Bucureşti a intrat la tranzacţionare la BVB, după derularea unui plasament privat în valoare de 555 milioane lei, banii fiind folosiţi pentru refinanţarea unor datorii anterioare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Transport Trade Services daca nu beneficia de conjuctura razboi din ucraina! era pe pierdere,

    nu este actiune de portofoliu

    speculativ da! 

    1. TTS confunda principalul cu aero.

      TTS/Raiffeisen+ BRK..vedeti ca nu sunteti pe aero....ati gresit segmentul...apasati butoanele gresite 

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb