Trimestrul al IV-lea financiar

A.V.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 ianuarie

Trimestrul al IV-lea financiar

English Version

7 octombrie

- Au loc atentate teroriste în Israel, urmate de bombardarea Fâşiei Gaza de către forţele armate conduse de la Tel Aviv, ceea ce dă naştere actualului război Israel-Hamas.

10 octombrie

- Are loc prima vizită a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în ţara noastră.

18 octombrie

- Curtea Constituţională respinge sesizarea USR şi a Forţei Dreptei privind măsurile fiscale pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament, în luna septembrie.

26 octombrie

- Preşedintele Klaus Iohannis promulgă Legea privind noul pachet de măsuri fiscale.

3 noiembrie

- Agenţia de evaluare financiară Moody's reconfirmă ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la "Baa3" pentru datoria pe termen lung şi "P-3" pentru datoria pe termen scurt, precum şi perspectiva "stabilă".

8 noiembrie

- Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României decide următoarele: menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an; menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an; menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

9 noiembrie

- Guvernul adoptă o ordonanţă de urgenţă prin care modifică plafoanele privind utilizarea plăţilor în numerar.

- Executivul aprobă proiectul de lege privind sistemul public de pensii, pe care îl trimite în Parlament. Potrivit actului normativ, pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari vor fi recalculate după noua formulă.

15 noiembrie

- Comisia Europeană şi-a revizuit în jos estimarea privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,2% - cât anticipa în mai, la 2,2%, din cauza inflaţiei ridicate care limitează veniturile reale disponibile, a înăspririi condiţiilor financiare şi cererii externe.

16 noiembrie

- Guvernul aprobă actul constitutiv al Băncii de Investiţii şi Dezvoltare SA, bancă prevăzută în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

29 noiembrie

- Fostul premier Florin Cîţu îşi pierde imunitatea parlamentară după ce plenul Senatului aprobă solicitarea DNA referitoare la începerea urmăririi penale pe numele senatorului liberal acuzat de abuz în serviciu în dosarul achiziţiei vaccinurilor anti-Covid.

30 noiembrie

- Devine operaţional Sistemul Garanţie Returnare, care instituie colectarea selectivă a peturilor, dozelor şi sticlelor atât pentru comercianţi, cât şi pentru utilizatorii finali.

4 decembrie

- BNR anunţă că, la data de 30 noiembrie 2023, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la 58.894 milioane de euro, faţă de 58.186 milioane de euro la 31 octombrie 2023. Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 6.187 milioane de euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 30 noiembrie 2023 erau de 65.081 milioane de euro, faţă de 64.432 milioane de euro la 31 octombrie 2023.

13 decembrie

- Institutul Naţional de Statistică (INS) anunţă că rata inflaţiei a fost de 6,7% la finalul lunii noiembrie.

14 decembrie

- BNR anunţă că, în perioada ianuarie - octombrie 2023, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 18.340 milioane euro, comparativ cu 22.971 milioane euro în perioada ianuarie - octombrie 2022. În structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mic cu 3.476 milioane euro, balanţa serviciilor - un excedent mai mare cu 1.160 milioane euro, balanţa veniturilor primare - un deficit mai mic cu 61 milioane euro, iar balanţa veniturilor secundare - un excedent mai mic cu 66 milioane euro.

20 decembrie

- Plenul Parlamentului votează noua conducere a Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF): Alexandru Petrescu - preşedinte, Gabriel Avrămescu - prim-vicepreşedinte, Gabriela Horga - vicepreşedinte pentru piaţa de capital, Sorin Mititelu - vicepreşedinte pentru piaţa de asigurări, Daniel Armeanu - vicepreşedinte pentru fondurile private de pensii.

- Parlamentul adoptă bugetul de stat pentru anul 2024, care prevede o creştere a Produsului Intern Brut cu 3,4% şi un deficit bugetar cash de 5%.

26 decembrie

- Opt persoane îşi pierd viaţa într-un incendiu care a afectat o unitate de cazare situată la Ferma Dacilor din localitatea Gura Vadului, unitate care, deşi deţinea clasificare din partea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, funcţiona ilegal, neavând autorizaţie de construcţie şi de securitate la incendiu.

27 decembrie

- Consiliul Uniunii Europene anunţă că s-a ajuns la un acord cu Austria şi Olanda pentru ca România şi Bulgaria să adere la spaţiul Schengen de liberă circulaţie a persoanelor şi mărfurilor, doar cu frontierele aeriene şi maritime, începând cu 31 martie 2024.

- BNR anunţă că masa monetară în sens larg (M3) a înregistrat, la sfârşitul lunii noiembrie 2023, un sold de 648.147,4 milioane lei. Aceasta a crescut cu 1,1% (evoluţie similară în termeni reali) faţă de luna octombrie 2023, iar în raport cu noiembrie 2022 s-a majorat cu 10,9% (3,9% în termeni reali).

28 decembrie

- Ministerul Finanţelor anunţă că deficitul bugetului general consolidat a urcat la 4,64% din PIB după primele 11 luni ale anului în curs, respectiv la 73,55 miliarde de lei, de la 58,7 miliarde lei (4,19% din PIB) în primele 11 luni din 2022.

29 decembrie

- Indicele BET, al celor mai lichide 20 de titluri ale Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a urcat cu 7,2% în ultimul trimestru din 2023, la 15.371 de puncte, iar BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni - cu 7,9%, la 2.887 de puncte.

- Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au avut o creştere de 24,5% în ultimul trimestru al anului trecut, în principal datorită ofertei publice prin care fondul şi-a răscumpărat circa 30% din capital, la preţul de 0,6319 lei, cu mult peste cel din piaţă.

- Acţiunile Sphera Franchise Group (SFG) s-a apreciat cu 24,1% în ultimul trimestru, având a doua cea mai bună evoluţie din indicele BET.

- Titlurile Transport Trade Services (TTS) au urcat cu 23,3%. - Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au crescut cu 9,8%, în vreme ce titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) s-au apreciat cu 14,7%.

- Indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a avut un avans de 4,8% în ultimul trimestru al anului trecut, cel mai redus dintre coşurile de acţiuni de la BVB, în condiţiile în care performanţa emitenţilor ce compun indicele a fost mixtă. - Titlurile Hidroelectrica (H2O) au urcat cu 6,7%, cele ale Romgaz (SNG) - cu 11,3%, acţiunile Conpet (COTE) - cu 7,1%, iar titlurile Transgaz (TGN) s-au depreciat cu 1,6%.

- Acţiunile Electrica (EL) au avut o creştere de 14,5% în ultimul trimestru al anului.

- Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a urcat cu 9,6% în ultimul trimestru al anului 2023, pe fondul creşterii acţiunilor FP şi Transilvania Investments (TRANSI).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb