Trotinetele electrice - excluse de pe străzile din Paris

F.A.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 4 septembrie 2023

Trotinetele electrice - excluse de pe străzile din Paris

English Version

Inexistenţa unui cadru de reglementare în domeniul electromobilităţii pare că începe să-şi spună cuvântul. Trotinetele electrice în regim de autoservire sunt, de vineri, de domeniul trecutului în capitala Franţei, după ce deveniseră un element obişnuit în peisajul parizian. Măsura a fost adoptată în urma unui vot organizat de consiliul municipal în aprilie anul trecut, relatează presa franceză, conform news.ro.

Un referendum i-a invitat pe parizienii înscrişi pe listele electorale să voteze "pentru sau împotriva trotinetelor în regim de autoservire". Rezultatul a fost că, din cei 103.084 de votanţi care au participat la vot (7 la sută din electorat), 89,03% au votat împotrivă. Cei trei operatori care furnizau astfel de servicii la Paris - Dott, Lime şi Tier Mobility - au avut termen până joi, 31 august, la miezul nopţii, pentru a retrage cele circa 15.000 de trotinete electrice din oraş.

Anne Hidalgo, primarul Parisului, a decis să îi întrebe pe parizieni despre viitorul trotinetelor electrice, invocând accidentele mortale, utilizarea abuzivă şi problemele de siguranţă pentru pietoni. Potrivit echipei sale, multe trotinete ajungeau să fie aruncate în Sena şi deveneau o sursă majoră de poluare, o singură baterie fiind capabilă să contamineze câteva milioane de litri de apă.

Această măsură nu este o premieră în Franţa. În Villeurbane (departamentul Rhône), utilizarea trotinetelor electrice în regim de autoservire a fost interzisă în noiembrie 2019. În mod similar, la Nisa (departamentul Alpes-Maritimes), municipalitatea a reînnoit în iunie două reglementări care interzic aceste vehicule în anumite zone din centrul oraşului.

Şi în alte ţări aceste trotinete electrice au provocat probleme autorităţilor locale. Barcelona (Spania) a decis să le interzică încă din 2018, pentru a limita accidentele şi actele necivilizate.

Când, la sfârşitul primăverii 2018, compania Lime a pus la dispoziţie primele sale trotinete electrice cu autoservire în Paris, acest nou concept de transport a făcut furori în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani, arată sursa citată. În doar câteva luni, 10% dintre parizieni declarau că sunt clienţi ai acestui serviciu, potrivit unui sondaj. În plus, oficialii şi-au dat seama că, în felul acesta, se poate reduce poluarea, aşa că au stimulat acest serviciu. În curând s-a ajuns la 12 operatori care ofereau trotinete electrice şi la circa 40.000 de astfel de vehicule în Paris.

Dar, odată cu invazia anarhică a acestor vehicule şi în lipsa unui cadru de funcţionare, parizienii au descoperit rapid neplăcerile care le însoţesc: trotuare invadate de trotinete care circulă cu viteză, fără să ţină cont de siguranţa pietonilor, utilizatori care circulă cu viteză fără cască şi care provoacă sau suferă accidente grave, trotinete cu o durată de viaţă de doar câteva săptămâni, ceea ce reprezintă o aberaţie ecologică, practici sociale deplorabile în care întreprinzători independenţi numiţi "juiceri" încarcau trotinetele din generatoare pe păcură, fără să ţină cont de regulile de siguranţă.

În acest conbtext, municipalitatea din Paris a introdus o serie de iniţiative, printre care o taxă minimă de 45 de euro pentru fiecare vehicul, care trebuie plătită de către operator, şi o amendă de 135 de euro pentru circulaţia pe trotuare. În iunie 2020, Parisul a selectat doar trei operatori (Lime, Dott şi Tier), în urma unei licitaţii. Fiecare dintre ei putea să desfăşoare maximum 5.000 de trotinete timp de doi ani.

În ciuda acestor măsuri, parizienii nu au văzut prea multe îmbunătăţiri. Din punct de vedere vizual, pe străzile Parisului existau în continuare la fel de mulţi utilizatori pe două roţi care treceau pe culoarea roşie a semaforului, pe trotuare zăceau trotinete răsturnate sau parcate în afara locurilor special marcate. Şi, mai presus de toate, existau în continuare la fel de multe accidente, dacă nu chiar mai multe.

În cele din urmă, primăria a recurs la varianta referendumului, iar rezultatul este pus în aplicare de vineri, 1 septembrie 2023.

Potrivit autorităţii franceze de siguranţă rutieră, în Franţa s-au înregistrat 35 de decese în 2022, faţă de 10 în 2019, în rândul utilizatorilor de dispozitive de mobilitate personală (PMD), în principal trotinete.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb