Troy Beatty: "Din cauza crizei, investitorii au devenit mult mai precauţi"

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 iunie 2009

Actuala criză economică a diminuat posibilitatea de acţiune a "băieţilor răi" pe pieţele de capital şi le-a îngreunat eforturile direcţionate către "păcălirea" altor investitori, aceştia din urmă devenind mult mai prudenţi tocmai datorită condiţiilor financiare, a declarat, pentru ziarul Bursa, J. Troy Beatty, consilier în cadrul Biroului de Afaceri Internaţionale al US Securities Exchange Commission (SEC).

Domnia sa consideră că, îndeosebi pe timp de criză, întrebarea privind rolul pe care autorităţile de reglementare a pieţelor de capital ar trebui să îl îndeplinească revine în centrul atenţiei.

"Pentru a răspunde la întrebarea cât de mult ar trebui să reglementeze supraveghetorii pieţelor de capital, trebuie să luăm în considerare problemele cu care se confruntă orice piaţă, precum fraudele sau pierderea banilor. Din punctul meu de vedere, pe de o parte, fără nicio reglementare, am vedea mai multe fraude de pe urmă cărora investitorii şi-ar pierde banii", a precizat domnul Beatty, adăugând: "Această situaţie ar putea influenţa investitorii să nu mai investească în piaţă, ceea ce, în definitiv, ar avea consecinţe negative pentru piaţă".

Pe de altă parte, subliniază consilierul SEC, reglementarea în exces ar putea avea un efect similar, riscând să alunge companiile din piaţă.

"Din cauza unei supra-reglementări, companiile ar putea decide să nu se mai listeze la bursă şi să nu mai participe, astfel, la piaţă. Şi în această situaţie, tot pieţele de capital ar avea de suferit", a precizat domnul Beatty.

Domnia sa consideră că actuala criză a determinat arbitrii pieţelor de capital să se întrebe dacă nu cumva ar avea nevoie de mai multă autoritate.

"Supraveghetorii pieţelor de capital îşi pun mereu problema autorităţii: Am nevoie de mai multă autoritate? Există o anumită reglementare pe care am adoptat-o şi care este prea costisitoare pentru piaţă, fără să protejeze în mod real investitorii? Există un anumit segment unde ar fi nevoie de mai multă reglementare?", sunt întrebări recurente care arată dilemele supraveghetorilor pieţelor de capital, în special în această perioadă.

Consilierul SEC este de părere că dezbaterea actuală, de pe pieţele internaţionale, privind creşterea autorităţii instituţiilor de reglementare, este legată de nevoia acestora de a supraveghea mai bine anumite segmente din piaţă, astfel încât să atragă investitorii şi emitenţii deopotrivă.

Domnul Beatty atrage, însă, atenţia că pieţele diferă în funcţie de tipul sau mărimea lor, motiv pentru care măsurile pe care ar trebui să le ia entităţile de supraveghere nu sunt identice.

Consilierul SEC ne-a spus: "În ciuda acestui lucru, o reacţie pe care am văzut-o la mulţi supraveghetori ai pieţelor de capital se referă la comunicarea acestora cu piaţa. De exemplu, SEC a postat pe site-ul său o listă cu măsurile pe care le-a luat ca răspuns la actuala criză economică. Acesta este un exemplu privind activitatea autorităţilor de reglementare pe timp de criză".

Opiniile exprimate de J.Troy Beatty sunt personale şi nu reprezintă o poziţie oficială a Securities and Exchange Commission.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb