Trump amplifică presiunea exercitată asupra Chinei cu privire la tarife

D.I.
Internaţional / 7 martie 2018

Donald Trump

Donald Trump

Preşedintele SUA creşte presiunea exercitată asupra Chinei cu privire la relaţiile comerciale dintre cele două ţări.

Preşedintele american Donald Trump a dat indicii cu privire la autorizarea unor tarife aplicate importului de oţel şi aluminiu, crescând în acest sens presiunea exercitată asupra autorităţilor chineze, în tentativa de a reduce dezechilibrul comercial cu peste 1 miliard de dolari, informează Reuters.

La doar o zi după demisia consilierului său economic, Garz Cohn şi în ciuda unei retrageri a susţimnerii acordate de Republicani, reprzentanţii Casei Albe au declarat că Trump este pregătit să continue planul de aplicare a tarifelor până la sfârşitul acestei săptămâni.

Surse din interiorul Casei Albe precizează că Trump ar putea semna chiar mâine un decret în acest sens

Planul lui Trump ar presupune aplicarea unui tarif de 25% din preţul oţelului vândut şi 10% din cel al aluminiului. Acest demers reprezintă o încercare de a combate importurile ieftine, în special pe cele provenite din China, despre care liderul american afirmă că subminează industria şi locurile de muncă din SUA.

Acţiunile gândite de administraţia de la Washington riscă să aducă după sine comntramăsuri, aplicate exporturilor americane - în acest caz, primele care au ameninţat Washigtonul cu oastfel de reacţie au fost Canada şi Europa. Decizia preşedintelui american complică de asemenea discuţiile cu Mexic şi Canada referitoare la la renegocierea Acordului Nord-American de Liber Schimb.

Plecarea lui Cohn din echipa prezidenţială a fost văzută ca un protest împotriva naţionalismului economic gândit şi aplicat de Trump. Însă mişcarea permite exercitarea unei influenţe mai puternice din partea unor figuri precum Peter Navarro (consilier pe probleme comerţ) sau Willbur Ross (Secretar al Comerţului).

Zilele trecute, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a declarat că preşedintele a luat deja în considerare câteva nume pentru înlşocuitorul lui Cohn, în timp ce Peter Navarro a declarat deja că nu intenţionează să candideze pentru această funcţie.

"Preşedintele are în vedere câteva persoane care ar putea să ocupe aceasttă funcţie", a dclarat Sanders în cadrul unei conferinţe de presă.

Creşterea şanselor ca SUA să fie vizată de măsuri similare aplicate propriilor exporturi a afectat atât bursele, cât şi cotaţiile petrolului şi doalarului.

Adăugând şi mai multă tensiune situaţiei deja create, Trump a acuzat China de practici comerciale incorecte, declarând într-o postare pe Twitter: "China a fost rugată să dezvolte un plan anual care să vizeze reducerea deficitului comercial înregistrat în relaţia cu SUA". Postarea preşedintelui SUA face, într-o manieră incorectă, referire la un deficit al statului chinez, în timp ce Beijingul are de fapt un surplus comercial în relaţia cu Washington-ul.

Donald Trump nu a dat însă detalii cu privire la modul în care a fost transmisă această cerinţă.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb