Administraţia Trump a cerut recent Federal Reserve (Fed), prin vocea consilierului economic al preşedintelui american, Larry Kudlow, să reducă "imediat" dobânda de referinţă cu 0,5 puncte procentuale şi să încheie procesul de reducere a bilanţului băncii centrale americane, proces cunoscut drept restricţionare cantitativă (quantitative tightening, care vizează reducerea lichidităţii din economie, în contrast cu relaxarea cantitativă).
Cererea Casei Albe apare în contextul în care mai mulţi guvernatori din board-ul Fed au precizat în ultimele luni că nivelul curent al dobânzii de referinţă este neutru sau "aproape" de neutru, ceea ce înseamnă că nici nu stimulează şi nici nu frânează economia, după trei ani de creşteri graduale ale dobânzii cheie.
De altfel, într-un discurs susţinut la începutul lunii martie, preşedintele Fed New York, John Williams, a reiterat ceea ce mulţi alţi oficiali ai băncii centrale şi economişti prognozează cu privire la ritmul potenţial de creştere a economiei americane în viitor, respectiv că economia SUA va încetini "considerabil" în acest an, către o creştere anuală de 2%, după ce în 2018 a evoluat peste potenţial, atingând un avans de 2,9%.
Consilierul economic al lui Trump a cerut Fed reducerea dobânzii, deşi a susţinut, concomitent, că economia este fundamental sănătoasă.
Acesta a spus: "Nu avem inflaţie (în economie) deci cred că acţiunile Fed au fost probabil exagerate", adăugând că reducerea dobânzii ar fi o măsură menită să "protejeze" economia americană în contextul încetinirii globale, o viziune pe care, a subliniat Kudlow, o împărtăşeşte, de asemenea, preşedintele Trump.
Prin invocarea preşedintelui american, care a criticat în nenumărate rânduri politica de normalizare a Federal Reserve, Larry Kudlow părea să ceară băncii centrale să se insereze în ecuaţia politică, în condiţiile în care economia este progonozată să încetinească iar alegerile prezidenţiale din 2020 se apropie, potrivit analiştilor CNBC.
Karen Finerman, CEO al Metropolitan Capital Advisors, a declarat: "Nu are niciun sens (cererea lui Kudlow). Dacă economia Statelor Unite funcţionează bine, iar eu sunt de acord cu viziunea asta, de ce ai nevoie acum de reducerea dobânzii cu 0,5 puncte procentuale? Nu vrei să ai o astfel de măsură de protecţie pentru când economia va fi încetinit!?... Pare că se doreşte stimularea economiei cât de mult se poate până în noiembrie 2020".
De menţionat că, în contradicţie totală cu viziunile economiştilor şi ale oficialilor Fed, Casa Albă a fundamentat în bugetul pentru anii 2019 şi 2020 o prognoză a creşterii PIB de 3,2% în acest an, după care o expansiune de circa 3% în fiecare din următorii zece ani.
Totodată, Brian Kelly, fondator şi director general al BKCM, un fond de investiţii în monede virtuale, a declarat: "Cred că dacă Fed ar anunţa o reducere cu 0,5 puncte procentuale a dobânzii s-ar declanşa o panică generală în pieţele financiare. Investitorii ar trebui să-şi reevalueze aşteptările cu privire la cât de puternică este economia".
La rândul său, Tim Seymour, strateg-şef pentru investiţii la Seymour Asset Management, a notat că Larry Kudlow a făcut o declaraţie politică: "Intrăm în sezonul alegerilor şi ştim cu toţii că s-au câştigat şi pierdut alegeri în funcţie de starea economiei".
Pe fondul declaraţiilor lui Kudlow, indicele bursier S&P 500 a avansat vineri cu 0,67% şi afişează în acest trimestru o creştere de 13,06% faţă de ultima cotaţie din data de 31 decembrie 2018, acesta fiind cel mai rapid avans în primul trimestru al unui an calendaristic din 2009 încoace.