Trump contra Harris: Cea mai urâtă confruntare electorală din istorie

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 9 septembrie 2024

Sorin Rosca Stanescu

Va avea loc nu mai târziu decât mâine. Între doi protagonişti care folosesc tehnici de luptă total diferite. Şi extrem de dure. Doi oameni politici de la vârful lumii, Kamala Harris şi Donald Trump, care aleargă periculos pe crestele unei furtuni scăpate complet de sub control. Va fi ultima confruntare, după care institutele de profil vor trage linie şi ne vor anunţa anticipat câştigătorul.

Despre divizarea populaţiei de alegători din Statele Unite s-a vorbit mereu în preajma alegerilor prezidenţiale. Iar pericolul semnalat s-a întemeiat de fiecare dată pe diferenţele accentuate dintre alegătorii republicani şi cei democraţi. Aparent, nu se întâmplă nimic nou în acest an. În realitate însă, Statele Unite se cutremură sub aspect electoral, aşa cum nu s-a mai întâmplat niciodată, cel puţin începând de la al Doilea Război Mondial. Se deschid acum răni, care nu se vor putea vindeca decât prin sacrificii imense şi printr-o reformă profundă a statului. Şi, atât cât înţeleg eu de la distanţă, voi încerca să explic de ce.

Democraţii, pentru a rămâne pe val, pentru a gestiona pe o durată mai mare de timp Casa Albă, Departamentul de Stat şi justiţia, s-au transformat în progresişti. Iar progresiştii în neomarxişti. Ei au aplicat o operaţie chirurgicală, probabil ireversibilă, asupra întregii societăţi. Deschizând graniţele, primind şi chiar atrăgând emigranţi cu toptanul, subvenţionându-i într-o manieră încă nemaiîntâlnită pentru a-i face dependenţi de administraţia democrată, pentru a schimba cu ajutorul lor raportul electoral de forţe, rând pe rând administraţiile democrate au creat o teribilă masă de manevră, ale cărei costuri sunt zilnic achitate de cei care muncesc, de cei care produc, de cei care au pus în mişcare motoarele economiei făcând profituri. Cei subvenţionaţi, din ce în ce mai mulţi, cărora cu multă lejeritate le-a fost acordat dreptul de vot, schimbă, cum este şi firesc, raporturile de forţe în plan electoral în favoarea democraţilor. Şi astfel nemunca este promovată în defavoarea muncii. Iar falsul egalitarism, confundat cu democraţia de tip progresist, generează o construcţie politică care poate sfârşi într-un mod similar în care s-au sfârşit, rând pe rând, regimurile comuniste. Într-o singură generaţie, am trăit ca să văd cum modelul capitalismului modern se transformă, sub aparenţa progresismului, într-o societate de tip regresiv. Cu impact asupra întregii lumi occidentale.

Mai este o singură zi până la probabil singura şi ultima dezbatere electorală între Donald Trump şi Kamala Harris. Oponenta lui Trump se pregăteşte intens împreună cu o întreagă echipă de consultanţi pentru a-şi asigura succesul într-o dezbatere care va fi măsurată de toate institutele de profil din lume. Jucând total atipic, aşa cum de altfel ne-a obişnuit, Donald Trump lasă impresia că nu are niciun plan secret pregătit pentru această bătălie şi îşi etalează cu un curaj aproape nebunesc toate cărţile pe care le va arunca în joc. Iar acestea nu sunt prea multe. Îi ameninţă cu închisoarea pe toţi cei "implicaţi într-o competiţie lipsită de scrupule" în aceste alegeri. Dacă va ajunge preşedinte, spune el, îi va urmări prin puterea legii pe adversarii săi politici, care vor fi "condamnaţi la închisoare pe termen lung". Va face în aşa fel încât "să nu se mai repete depravarea justiţiei". Iar expunerea legală îi va viza nu numai pe actorii politici din tabăra democrată, ci şi pe avocaţi, pe alegătorii ilegali, pe funcţionarii electorali corupţi. Iar ceilalţi, cei neidentificaţi cu democraţii, vor beneficia de graţieri din prima zi. Să recunoaştem că toate acestea sunt enunţuri cel puţin şocante, care prefigurează o strategie care are la bază principiul "totul sau nimic".

Dincolo de comportamentul atât de diferit al celor doi candidaţi, semnale care sunt analizate pe ultima sută de metri indică mari diferenţe în ceea ce priveşte maniera în care se aliniază cele două tabere. Democraţii au strâns rândurile şi par a fi mai uniţi decât oricând. La fel se întâmplă şi cu întreaga administraţie aflată sub controlul acestora. În timp ce republicanii lasă impresia că se pregătesc în mod haotic pentru mega-confruntarea care urmează.

Mi-e teamă, întrucât eu unul mă declar un adversar al progresismului de tip neomarxist, că în cea mai mare putere de pe planetă, acolo unde există ceea ce numim America profundă, democraţia scapă de sub control. Şi se transformă sub ochii noştri în altceva. În ce anume? Vom şti după ce are loc faimoasa dezbatere şi analiştii politici vor fi capabili să tragă o linie şi să anticipeze rezultatul final al alegerilor.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Eu unul ma declar adversar al nebuniei si al nebunilor pusi sa conduca popoare!

    de la distanta nu stiu ce se vede, dar dc despici putin firul in 4 ce se vede e:

    -printare de bani, concomitent cu dobanzi mici ==cresterea pretului la active, in acelasi timp inflatia tinuta la 2%, ce inseamna, cresterea salariilor tinuta la 2%, venitul mediu net anual fata de pretul activelor a scazut la fiecare printare de bani. 

    -rezultatul , clasa muncitoare si clasa de mijloc pierde putere de cumparare fata de active, imobiliare, bursa, pamant agricol, aur, etc, a ajuns extrem de greu sa cumperi o locuinta in US, dar nu numai, din munca. De-asta populatia isi si pierde interesul fata de munca , prefera speculatii. In acelasi timp, super bogatii detinatori de aceste active - au devenit mai bogati la fiecare printare de bani.  

    - inmultesti asta cu decenii, ca treaba asta merge de dinante de 2000 si ai rezultatul, populatia superindatorata, ca na accesul la credite usor plus domanzi mici, la fel companiile superindatorate, la fel guvernele . deci ai pe de o parte datorii garla, si costul vietii tot creste fata de venitul net.  

    surpiza, sa nesurpriza, avem 2 candidati care promit lucruri traznite, Harris cu pomeni, 25.000 cadou la prima casa, 6000 cadou la primul copil, plafonari de preturi de tip comunist, taieri de taxe, dar nu pt superbogati, sindicate si etc 

    iar Trump, el taie preturile la case in 2 , scade pretuile la benzina si mancare, deporteaza imigranti si etc.

    avem comunism versus fascism. alege-ti pastila. rosie sau albastra.ca-n Matrix, ca in Europa -anii 30 . pont: ambele pastile duc la pierderea democratiei. 

    1. nu poti sa printezi bani si sa ai inflatie mica

      2009-2019 de ex

      Promisiunile vor ramane promisiuni (mai mult sau mai putin). Marea problema este caracterul execrabil al unuia dintre candidati. Ce poti face cu un asemenea om? "Omul sfinteste locul" si nu as vrea sa traiesc vreodata intr-o lume "sfintita" de Trump. Ar fi o mare si dezastruoasa dictatura a unui nebun sadea.

      DIin cate vad in comentariile de pe twitter, indiferent cine castiga, cealalta tabara nu-l va recunoste de presedinte. cei cu maga ameninta cu razboi civil si cu ne mutam din tara, dc nu castiga trump, iar ceilalti nu spun nimic, ca-s convinsi ca vor castiga. dar dc nu vor castiga, nu-l vor accepta pe trump deloc, va fi iar ca data trecuta cand era trump presedinte, rascoale ,black lives matter, george floyd si etc.

    Alegerile in SUA se joaca incepind cu 15 septembrie cind incepe votarea anticipata acolo unde un numar de peste 50 de procente dintre votanti isi vor fi exprimat deja sufragiul pina la data prezentarii la urne .Partea a doua devine interesanta pe masura ce rezultatele sunt deja cunoscute iar in final interventia votului prin corespondenta la Posta va decide cistigatorul probabil deja cunoscut .In alta ordine de idei existenta unor alegeri la nivelul Guvernatorilor si la nivelul reprezentantilor in cele doua Camere vor fi si ele reprezentative aratind anticipat cistigatorul . Social vorbind observam un nou model de Comunism ce este propus cetatenilor de peste tot .Comunismul a esuat economic dar marele rau facut generatiilor de cetateni ce au trait in Comunism este reactivat chiar de catre cei care nu au trait in vremurile comuniste si care acum modeleaza mintea tinerilor care nu sunt nostalgici dar care doresc o anume forma de egalitarism ce era prezenta in anii de inceput ai Comunismului .Tinerii din ziua de azi vor sa traiasca in propriul lor sistem social extrem de asemanator comunismului de odinioara .Chiar daca li se arata lipsurile imense care existau in perioada comunista tot vor sa fie comunisti ca si abordare politica si sociala .Acesti tineri asociaza gresit societatea capitalista cu hotia .Hotia a exista si va exista mereu si a exista si in comunism la un alt nivel existentialist ceea ce tinerii nu pot intelege si accepta .Practic acesti tineri asteapta ca Statul sa le rezolve toate necazurile ei neputind sa isi rezolve propriile lor probleme cotidiene .Neputinta este marea lor problema . Comunismul nu numai ca nu a esuat dar el se reinventeaza mai peste tot in lume capatind nuante de dictatura noi valente si noi abordari sociale si politice .Comunismul este extrem de simplu .A trai in Comunism este usor .Totul este preluat de catre o „gasca” un conducator suprem care decide in locul tau .Capitalismul devine din ce in ce mai complicat . A cunoaste legislatia , a te folosi de ea in interes personal , a accepta pe toti cei care ,cetatenii fiind ,traiesc in jurul tau , a accepta pe cel de linga tine , a reusi sa iti modelezi existenta in urma unor decizii personale uneori gresite , a te compara cu altul atunci cind iti stii slabiciunile este extrem de dificil .In Comunism este usor de trait .Nu ai decit sa iti folosesti functiile de baza si existenta ta devine foarte usoara .Altul decide pentru tine .Bunastarea nu este interesanta ea produce mari probleme existentialiste . Capitalismul complica viata tuturor .Comunismul egalitarist te scuteste in a-ti folosi propria decizie .Miliardele de cetateni nu pot sa inteleaga nevoia de a decide .Cu mult mai usor este sa traiesti linga cei care decid arbitrar in numele tau .Chiar daca nu spun sau nu au incotro si accepta Capitalismul si politicienii nostri viseaza la Comunism .Noi suntem urmasii celor care au faurit Romania asa cum este ea azi si asta nu poate fi uitat .Voi toti ceilalti trebuie sa ne dati ascultare .Putin le ofera tuturor aceasta varianta greu de neacceptat fie si la nivel individual .Trump face si el acelasi lucru in SUA.XI asemenea .Greu de refuzat .Vorba romanului : de ce sa te legi la cap daca nu te doare .Comunismul nu provoaca dureri de cap nimanui .

    Mari economisti, profesori, istorici americani au facut zeci de ani analize, propuneri pertinente si chiar si acuzatii.... nimic nu poate fi schimbat pt ca nu pot sa cada de acord cele 2 partide , nici macar cu adminisrrarea curenta a tarii. Deci propun ca noi sa respectam votul lor in sistemul lor si politica interna americana. Si americanii sa procedeze la fel cu romanii.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb