Trump critică NATO şi UE

ADI IACOB
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 ianuarie 2017

Trump critică NATO şi UE

Donald Trump, preşedintele ales al Statelor Unite ale Americii, a numit NATO "învechit" şi a prezis că alţi membri ai Uniunii Europene vor părăsi blocul comunitar după exemplul Marii Britanii, relatează Zerohedge, citând două interviuri separate, acordate de viitorul lider de la Casa Albă cotidianului german Bild şi publicaţiei britanice London Sunday Times.

Mai mult decât atât, în primul său interviu "exclusiv" din Marea Britanie, Trump a declarat că va oferi Regatului Unit o înţelegere rapidă şi un comerţ "echitabil" cu SUA, în termen de câteva săptămâni de la preluarea mandatului. Trump a dezvăluit că a invitat-o pe Theresa May, premierul britanic, să-l viziteze imediat după ce se va instala la Casa Albă, întrucât doreşte să încheie "foarte repede" un acord comercial securizat între cele două ţări.

Preşedintele ales al SUA a declarat, pentru London Sunday Times, că alte ţări vor urma exemplul Marii Britanii şi vor părăsi Uniunea Europeană (Brexit), susţinând că ţara a fost profund afectată de criza migraţiei, conform Zerohedge. Donald Trump a afirmat: "Britanicii doresc propria lor identitate. Regatul Unit a dorit propria sa identitate".

Trump a susţinut că ieşirea Marii Britanii din UE va fi un succes şi a catalogat UE drept un instrument de dominaţie germană, cu scopul de a învinge SUA în lupta comercială internaţională. Din acest motiv, Trump a spus că este destul de indiferent dacă UE se dezbină sau nu.

Conform Bloomberg, comentariile lui Trump "răstoarnă zeci de ani de politică externă a SUA, punându-l în mod fundamental în dezacord cu cancelarul german Angela Merkel pe probleme de la comerţ liber şi refugiaţi, până la securitatea şi rolul UE în lume".

Pe de altă parte, Trump a afirmat, în cotidianul Bild, că NATO "este depăşit, în primul rând pentru că a fost proiectat acum mulţi ani (...) În al doilea rând, ţările (membre) nu plătesc ceea ce ar trebui să plătească (...) NATO nu a avut de-a face cu terorismul".

Totuşi, Trump şi-a rezervat unele dintre remarcile sale cele mai dure pentru UE şi Angela Merkel, a cărei politică cu privire la refugiaţi şi deschiderea frontierei a fost numită de preşedintele american o "greşeală catastrofală". El a elaborat poziţia sa în interviul acordat publicaţiei Times, unde a spus că este dispus să ridice sancţiunile impuse Rusiei în schimbul reducerii numărului de arme nucleare şi a declarat: "Cred că armele nucleare ar trebui să fie mult mai puţine şi (numărul lor) redus substanţial".

Nu este clar dacă această serie de anunţuri strategice şi tactice au rolul de a servi drept rampă de lansare pentru negocieri ulterioare, iar potrivit Zerohedge, în timp ce pieţele din SUA au sperat la o mai mare claritate din partea lui Donald Trump cu privire la politicile sale viitoare, afirmaţiile din aceste două interviuri sunt greu de interpretat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb