Preşedintele Donald Trump va îndeplini un anagjament din campania sa electorală de a scoate Statele Unite din acordul de la Paris împotriva schimbării climatice, conform Reuters. Aceasta ar putea avea implicaţii masive asupra acordului, care se bazează pe angajamentul ţărilor cu o mare poluare să reducă emisiile de gaze.
Trump crede că încălzirea globală este o farsă. El a refuzat să susţină acordul asupra schimbării climatice la un summit al G7, adică al naţiunilor bogate, de sâmbătă. Acesta a spus că are nevoie de mai mult timp să decidă şi a scris ulterior pe Twitter: ,,Voi anunţa decizia mea asupra Acordului de la Paris în următoarele zile".
Acordul semnat de aproape 200 de ţări la Paris în 2015, ţinteşte la limitarea încălzirii globale prin reducerea dioxidului de carbon şi a altor emisii provenite de la arderea combustibililor fosili. Statele Unite şi-au asumat să reducă emisiile cu 26% - 28% faţă de nivelul din 2005 până în 2025. SUA este al doilea cel mai mare emitent de emisii de dioxide de carbon, după China.
Hotărârea preşedintelui presupune o retragere formală care ar putea dura 3 ani sau o retragere extremă a tratatului Statelor Unite pe care se bazează acordul, potrivit Axios. Decizia din acordul pentru schimbarea climatică a fost influenţată de o scrisoare semnată de 22 de senatori americani republicani.
Decizia va pune Statele Unite de aceeaşi parte cu Siria şi cu Nicaragua, acestea fiind singurele care nu au participat la acord. Susţinătorii pactului se tem că ieşirea SUA ar putea determina şi alte ţări să îşi neglijeze angajamentele sau să iasă la rândul lor. Uniunea Europeană, Canada şi China au menţionat că îşi vor onora anagajamentele în ciuda retragerii Statelor Unite.
Trump a jurat în timpul campaniei sale electorale că va ieşi din convenţia de la Paris în 100 de zile de la punerea lui în funcţia de preşedinte. Ieşirea va fi parte a efortului de sprijin al industriilor americane de ulei şi cărbune.
După instalarea lui în funcţie, Trump a făcut faţă presiunii investitorilor şi liderilor de business, mai ales a celor din industria cărbunelui. El susţine că acordul ar presupune reglementarea emisiilor de gaze, care ar pune în impas afacerile.
Exxon Mobil, Shell, Cloud Peak Energy şi o parte din legiuitorii republicani sprijină pactul şi au cerut ca Trump să menţină acordul, conform Reuters. Unii cred că menţinerea ar proteja interesele miniere ale industriei peste mări, în timp ce alţii cred că ieşirea din acord ar reduce presiunile făcute asupra minerilor.
Administraţia lui Trump a început deja să desfiinţeze eforturile lui Obama de protejare a climatului, potrivit Reuters. Promisiunea i-a făcut pe oameni să se îndoiască de eforturile globale ale Statelor Unite de a reduce emisiile de carbon.