Taxele vamale ridicate, de 25%, impuse celor doi principali parteneri comerciali ai Americii, Canada şi Mexic, vor afecta economia acestora mai mult decât pe cea americană. În viitorul apropiat, este foarte probabil să auzim despre impunerea unor taxe similare şi Europei.
America a devenit în ultimele decenii o superputere economică şi politică datorită alianţelor construite în lumea democratică după cele două războaie mondiale. Creşterea economică şi prosperitatea Statelor Unite s-au bazat în mare măsură pe aceste parteneriate cu ţările democratice.
Când evaluează schimburile comerciale cu alte ţări, Donald Trump se concentrează excesiv pe bunurile fizice care traversează graniţele. În realitate, în economia modernă, activele cele mai valoroase sunt drepturile de proprietate intelectuală, unde SUA sunt, de departe, cel mai mare exportator global. Bursa americană este dominată de giganţii tehnologici ai lumii, companii care nu produc aproape nimic fizic, dar care exercită o influenţă uriaşă asupra economiei globale datorită inovaţiei şi capitalului intelectual. Majoritatea veniturilor acestor companii - Apple, Alphabet, Amazon, Microsoft, Meta, Oracle şi multe altele - provin din afara SUA, fără ca ele să exporte efectiv produse fizice. Acest lucru a fost posibil datorită alianţelor internaţionale în care numeroase state democratice au investit încredere.
Pe de altă parte, China şi Rusia, care nu sunt aliate cu SUA, îşi protejează economiile prin restricţionarea accesului corporaţiilor americane. Chinezii, de exemplu, s-au adaptat rapid, dezvoltând propriile alternative la marile platforme occidentale, iar în viitor este foarte probabil să devină şi mai independenţi. Dacă ţările democratice îşi vor pierde încrederea în parteneriatul cu America, vor avea alternative - fie prin consolidarea propriilor industrii, fie prin deschiderea către China. Totodată, statele afectate de taxele vamale impuse de SUA ar putea riposta prin taxarea veniturilor companiilor americane pe teritoriul lor.
Drumul ales de administraţia Trump riscă să submineze alianţele strategice şi economice construite şi consolidate de lumea democratică după cel de-al Doilea Război Mondial. Pe termen lung, această direcţie ar putea întări influenţa globală a Chinei în detrimentul democraţiilor occidentale. Mai mult, marile companii americane, care depind de pieţele externe, ar putea fi afectate sever dacă aceste relaţii se deteriorează.
Donald Trump, provenind din sectorul imobiliar, pare să nu conştientizeze valoarea crucială a alianţelor cu celelalte ţări democratice, tratându-le fie cu ostilitate, fie doar ca pe nişte rivali economici. Această abordare nu este doar riscantă pentru America, ci şi pentru viitorul democraţiei la nivel global.
1. fără titlu
(mesaj trimis de esop în data de 02.02.2025, 18:28)
Pina si un copil de scoala primara stie ce inseamna taxe marite .Dincolo de teoriile capitaliste impunerea de taxe marite dezvolta evaziunea , dezvolta contrabanda , dezvolta penuria de produse si cresterea preturilor .In acelasi timp se va eluda si sistemul de aprovizionare cunoscut firmele incercind sa puna etichete din tarile care nu fac parte din sistemul de taxare .Trump nu are creat un sistem de control si daca ar dori sa faca asta i-ar trebui zeci de ani .Cresterea preturilor este si un motiv de revolte populare drept pentru care aceasta decizie va pagubi America .Pe de alta parte comertul preferential va deveni regula .Nu toate statele componente ale SUA vor fi parte a acestui nou sistem de favoritisme economice .Raspunsul tuturor indreptat înpotriva SUA va fi punctual .Cine are stiinta de a face din asta o meserie noua se va imbogatii rapid .In alta ordine de idei putem spune cum contestarea juridica va capata forme nebanuite .Practic va aparea o noua meserie .Trump s-a legat la cap fara sa il doara .
2. E bine
(mesaj trimis de Neamțul55 în data de 02.02.2025, 18:52)
Într un fel, oricum capitalismul este pe ducă, inegalitățile sociale cresc și asta la un șomaj minim dar în max 20 de ani vine robotizarea generalizată și șomajul și sărăcia și revoltele sociale vor exploda,aceste măsuri tâmpite a lui Trump vor grăbi acest proces de faliment al capitalismului,apoi să nu credeți că în China sau Rusia nu este capitalism și ei au capitalism,unul de stat și capitalismul lor se va confrunta cu aceste probleme, în China deja se vede sărăcia și șomajul produs de robotizare dar ei ascund cu forța aceste mizerii sociale dar uitați vă pe sutele de filmulețe de pe YouTube care vorbesc despre șomajul ascuns din China,deci eu ma bucur că Trump se joacă cu focul, până la urmă totul va exploda
2.1. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 02.02.2025, 19:16)
...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.02.2025, 19:30)
Trump doreste repatrierea sectorului productiv american, care, urmare a politicii ultraliberale din ultimii 15 ani, a cauzat exodul spre China a productiei interne. Nimic mai legitim si justificat! Sigur, vor fi victime, dar...who cares!
3.1. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 02.02.2025, 19:47)
...
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.02.2025, 20:23)
Lets go Trump !!!