TRUMP, LA SOSIREA ÎN ISRAEL: "Pacea în Orientul Mijlociu poate fi atinsă numai prin cooperare"

Ziarul BURSA #Internaţional / 23 mai 2017

Primul Ministru Benjamin Netanyahu şi soţia sa Sara Netanyahu îi întâmpină pe Donald şi Melania Trump, la sosirea lor în Israel.

Primul Ministru Benjamin Netanyahu şi soţia sa Sara Netanyahu îi întâmpină pe Donald şi Melania Trump, la sosirea lor în Israel.

Pacea în Orientul Mijlociu poate fi atinsă numai prin cooperare, a declarat, ieri, preşedintele american Donald Trump, la sosirea în Israel, în prima vizită pe care o efectuează în calitate de şef al statului în această ţară, relatează The Associated Press.

"Nu există altă cale", a subliniat el, într-o scurtă ceremonie, după ce a sosit pe aeroport.

De la învestire, în ianuarie, Trump s-a declarat optimist în legătură cu dorinţa de a-i ajuta pe israelieni şi palestinieni să facă pace.

Astăzi, şeful statului american se întâlneşte cu omologul său palestinian Mahmoud Abbas, după ce, ieri, a avut o reuniune cu premierul Benjamin Netanyahu.

Pe aeroport, Trump a îndemnat ambele părţi să profite de "rara oportunitate", care apreciază el că există în prezent, în administraţia sa, de a aduce securitate, stabilitate şi pace în regiune.

Premierul israelian l-a lăudat pe preşedintele american pentru "claritatea şi convingerea" discursului pe care acesta l-a susţinut duminică, în Arabia Saudită. În acest discurs, Trump a îndemnat la luptă împotriva radicalismului islamist.

În discursul său de pe aeroport, Netanyahu a subliniat, ieri, că Israelul se află în prima linie a luptei împotriva terorismului de decenii.

El a salutat totodată îndemnul lui Trump la pace şi mâna pe care a întins-o în semn de pace "tuturor vecinilor, inclusiv palestinienilor".

Trump a aterizat, ieri, pe aeroportul internaţional din Tel Aviv şi a fost întâmpinat de omologul său israelian, premier şi soţiile lor la coborârea din Air Force One.

Ierusalimul de Est, partea palestiniană a oraşului, este ocupat de Israel din 1967 şi între timp anexat, anexare considerată ilegală de către ONU. Acesta găzduieşte oraşul vechi şi zidurile sale, un sit înscris pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial. Aici se află ultrasensibila Esplanadă a Moscheilor, al treilea cel mai sfânt loc al Islamului, dar şi cel mai sfânt loc pentru evrei, care îl venerează sub numele de Muntele Templului.

Israelul consideră întreg Ierusalimul ca fiind capitala sa indivizibilă, în timp ce palestinienii vor să stabilească în partea estică a oraşului capitala statului la care ei aspiră.

Donald Trump a promis în timpul campaniei sale electorale să mute ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim şi să recunoască Ierusalimul capitala Israelului.

"Muntele Templului şi Zidul de Vest vor rămâne mereu sub suveranitate israeliană", a adăugat Netanyahu, referindu-se la cele două situri situate în estul Ierusalimului.

Muntele Templului, denumirea evreiască pentru Esplanada Moscheilor, unde se afla Templul distrus de romani în anul 70, este locul cel mai sacru al iudaismului.

Dar rugăciunea fiind interzisă acolo pentru evrei, Zidul Plângerii (sau Zidul de Vest) a devenit locul cel mai sacru unde ei se pot ruga.

Benjamin Netanyahu şi-a exprimat satisfacţia pentru vizita lui Donald Trump, un "veritabil prieten", care va fi primul preşedintele american în exerciţiu care va merge la Zidul Plângerii.

Conform presei israeliene, citate de DPA, EFE şi Agerpres, guvernul israelian a aprobat duminică seara un pachet de măsuri economice menite să uşureze restricţiile impuse palestinienilor din teritoriile ocupate, o măsură de bunăvoinţă aşteptată înaintea sosirii preşedintelui american.

Acesta a reiterat în numeroase ocazii intenţia sa de a da un impuls păcii, iar echipa sa a menţinut contacte cu autorităţile israeliene şi palestiniene în căutarea unor gesturi de bunăvoinţă faţă de cealaltă parte pentru a facilita în viitor revenirea la dialog.

Conform EFE, peste 10.000 de poliţişti vor fi desfăşuraţi în Ierusalim în timpul vizitei de 28 de ore a liderului de la Casa Albă, cu unităţi ce vor include agenţi în civil, poliţişti de frontieră şi brigăzi antiteroriste, într-o operaţiune denumită "Scutul Albastru".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb