Trupele ucrainene sunt evacuate din Mariupol

Trupele ucrainene sunt evacuate din Mariupol

F.D.
Internaţional #Adevărul - prima victimă / 17 mai 2022

Armata ucraineană a anunţat astăzi că lucrează pentru evacuarea tuturor trupelor rămase în portul asediat Mariupol, cedând controlul oraşului Rusiei după luni de bombardamente, informează Reuters.

Evacuarea a sute de militari şi mulţimea de răniţi din oraşele ţinute sub controlul ruşilor, au marcat probabil sfârşitul celei mai lungi şi mai sângeroase bătălii ale războiului din Ucraina. Mariupol este acum în ruină după un asediu rusesc despre care Ucraina spune că a ucis zeci de mii de oameni în oraş.

Cu restul Mariupolului în mâinile Rusiei, sute de trupe şi civili ucraineni se ascundeau sub oţelăria Azovstal a oraşului. Civilii din interior au fost evacuaţi în ultimele săptămâni, iar peste 260 de militari, unii dintre ei răniţi, au părăsit uzina pentru zonele controlate de Rusia ieri seară.

"Garnizoana "Mariupol" şi-a îndeplinit misiunea de luptă", a declarat Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei într-un comunicat.

"Comandamentul militar suprem a ordonat comandanţilor unităţilor staţionate la Azovstal să salveze vieţile personalului... Apărătorii lui Mariupol sunt eroii timpului nostru", se mai spune.

Ministrul adjunct al apărării al Ucrainei, Anna Malyar, a declarat că 53 de militari răniţi de la oţelărie au fost duşi la un spital din oraşul Novoazovsk controlat de ruşi, la aproximativ 32 km (20 mile) la est, în timp ce alte 211 persoane au fost duse în oraşul Olenivka, în o zonă controlată de separatişti susţinuţi de ruşi.

Toţi cei evacuaţi vor fi supuşi unui potenţial schimb de prizonieri cu Rusia, a adăugat ea.

Se credea că aproximativ 600 de militari se aflau în interiorul fabricii de oţel. Armata ucraineană a declarat că se depun eforturi pentru evacuarea celor care se află încă în interior.

"Sperăm că vom reuşi să salvăm vieţile băieţilor noştri", a declarat preşedintele ucrainei Volodymyr Zelenskii într-un discurs de dimineaţă. "Între ei sunt răniţi grav. Ei primesc îngrijiri. Ucraina are nevoie de eroi ucraineni în viaţă".

Moscova numeşte invazia sa de aproape trei luni o "operaţiune militară specială" pentru a scăpa ucrainenii fascişti, o afirmaţie despre care Kievul şi aliaţii săi occidentali spun că este un pretext fără temei pentru un război neprovocat.

Forţele de invadare ale Rusiei s-au confruntat cu eşecuri aparente, trupele au fost forţate să plece din nord şi din împrejurimile Kievului la sfârşitul lunii martie. Un contraatac ucrainean din ultimele zile a alungat forţele ruse din zona de lângă Harkov, cel mai mare oraş din est.

Zonele din jurul Kievului şi oraşului de vest Lviv, lângă graniţa cu Polonia, au continuat să fie atacate de Rusia. O serie de explozii a lovit Lvovo marţi devreme, a declarat un martor Reuters. Nu s-au raportat imediat victime sau pagube.

Ieri, Ministerul Apărării al Ucrainei a declarat că trupele au avansat până la graniţa cu Rusia, la aproximativ 40 km nord de Harkov.

Succesele din apropierea Harkovului ar putea permite Ucrainei să atace liniile de aprovizionare pentru principala ofensivă a Rusiei, măcinându-se mai la sud în regiunea Donbas, unde Moscova lansează atacuri în masă de o lună, dar obţinând doar câştiguri mici.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb