Trust Expert a implementat un sistem de pompe de căldură NIBE la Cabana Bâlea Lac

SABIN S. BRANDIBURU
Companii #Construcţii / 21 septembrie 2023

Trust Expert a implementat un sistem de pompe de căldură NIBE la Cabana Bâlea Lac

Trust Expert a implementat un sistem de încălzire cu pompe de căldură de tip aer-apă în cadrul Cabanei Bâlea Lac. Sistemul de încălzire, produs de NIBE Suedia este menit să crească eficienţa energetică şi să contribuie la sustenabilitatea şi conservarea mediului.

Încă de la deschiderea sa, în anul 1905, Cabana Bâlea Lac s-a confruntat cu provocări constante în ceea ce priveşte sistemele HVAC. Situată într-o zonă în care, timp de 8 luni pe an, temperaturile coboară sub 5 grade Celsius, iar încălzirea termică functionează 365 de zile pe an, Cabana a întâmpinat mereu dificultăţi cu privire la climatizare. Fără acces la gaze naturale, proprietatea nu a utilizat niciodată soluţii care funcţionează cu peleţi sau păcură, fiind ineficiente şi extrem de dăunătoare mediului. Astfel, metodele pe care Cabana se baza au vizat incălzire cu lemne sau prin electricitate, ambele reprezentând variante de compromis, cu costuri ridicate si amprente negative asupra mediului înconjurător.

Până la momentul instalării sistemului de încălzire produs de NIBE, la Cabana Bâlea Lac încălzirea era asigurată prin intermediul unei centrale pe lemn. În medie, la Cabana Bâlea Lac, consumul mediu anual de lemne de foc era de 250 de metri cubi.

După o discuţie cu reprezentanţii proprietăţii, Trust Expert a identificat soluţia ideală pentru proiect: pompele de căldură NIBE. Acestea nu generează căldură prin ardere, ci transferă căldura existentă dintr-o sursă, precum aerul, apa sau solul, către spaţiul dorit. Varianta este extrem de eficientă energetic şi financiar, întrucât beneficiază de costuri operaţionale reduse, flexibilitate în utilizare, dar şi de o scădere substanţială a emisiilor nocive.

"Am analizat cu atenţie o serie de soluţii pentru încălzirea Cabanei Bâlea Lac. Am luat în considerare,iniţial, sistemul sol-apă, care, pe lângă faptul că presupunea foraje costisitoare în stâncă, nici nu ar fi generat energia termică necesară întrucât piatra nu acumulează aceeaşi căldură ca solul.De asemenea, am explorat ideea de a îngropa serpentina în lac, dar datorită statutului de sit protejat al lacului, această opţiune a fost exclusă. În cele din urmă, am optat pentru sistemul aer-apă. Această alegere a venit cu propriile sale provocări, având în vedere spaţiul limitat din jurul cabanei, care are o expunere de 70% către luciul lacului. Cu toate acestea, suntem mândri că am reuşit să găsim o soluţie eficientă şi care respectă mediul înconjurător", a declarat Gabriel Anicăi, fondator Trust Expert.

Astfel, pentru Cabana Bâlea Lac, soluţia adoptată a fost un sistem aer-apă, compus din şase pompe de căldură NIBE F2120, proiectate special pentru climatul nordic scandinav. Pentru maximizarea rezultatelor, Trust Expert a montat panouri fotovoltaice în zonă si a legat cele două tehnologii, pentru a creşte nivelul de autonomie al Cabanei.

"Suntem foarte mulţumiţi de rezultatele acestui proiect. Apelând la pompele de căldură furnizate de Trust Expert, am reuşit So eliminăm complet necesitatea achiziţionăriii stocării lemnelor de foc pentru întregul sezon. Această schimbare nu doar că a eliberat spaţiul şi a îmbunătăţit semnificativ aspectul faţadei Cabanei, care era adesea ascunsă de munţii de lemne, oferindu-ne mai multe oportunităţi de branding. Mai mult, am reuşit să reducem nevoia de a aloca doi angajaţi care, anterior, lucrau in schimburi continue pentru a menţine focul aprins şi pentru a asigura funcţionarea continuă a încălzirii" a declarat operatorul Cabanei Bâlea Lac.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Interesant ca aveau 2 angajati pentru lemne. Pompele de caldura sunt foarte scumpe comparativ cu gaze naturale dar pentru cabana aia mai izolata probabil ca se amortizeaza mai repede. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb