Tsipras a remaniat Guvernul Greciei, înlocuind politicieni care s-au opus măsurilor economice

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 iulie 2015

Tsipras a remaniat Guvernul Greciei, înlocuind politicieni care s-au opus măsurilor economice

UE a aprobat acordarea împrumutului-punte de 7 miliarde euro către Grecia

BCE majorează finanţarea de urgenţă pentru băncile elene

---------------

Actualizare 22:28 Bancher: "Băncile greceşti se vor redeschide luni"

Potrivit The Guardian, un bancher de rang înalt a declarat pentru corespondentul publicaţiei britanice că băncile greceşti se vor redeschide luni.

Acesta a declarat: "Aşteptăm un decret în această noapte sau mâine privind detaliile. Ceea ce e sigur este că se vor redeschide doar pentru operaţiuni interne, controlul de capital fiind aplicat în continuare pentru tranzacţiile externe".

Totodată, acesta a mai declarat că Guvernul elen va facilita retragerile de numerar din bancomate permiţând clienţilor să scoată maxim 60 de euro pe zi.

"Nicio sumă nu va fi transferată în afară. Restricţiile vor rămâne pentru cel puţin şase luni deşi am o bănuială că va rămâne, probabil, controlul de capital pentru mai mult timp", a mai declarat bancherul.

(A.C.)

---------------

Actualizare 21:23

Premierul de extremă-stânga al Greciei, Alexis Tsipras, a anunţat, în această seară, înlocuirea membrilor Guvernului care s-au opus măsurilor convenite cu liderii Eurogrup, potrivit Reuters.

Ministrul Muncii, Panos Skourletis, a preluat portofoliul Energiei, în locul lui Panagiotis Lafazanis, unul dintre liderii radicali ai partidului de extremă-stânga Syriza. George Katrougalos va fi ministru al Energiei.

Tryfon Alexiadis, care era membru al Consiliului experţilor fiscali, a fost numit secretar de stat la Ministerul Finanţelor în locul Nadiei Valavani, care şi-a anunţat demisia zilele trecute.

Euclid Tsakalotos, devenit ministru al Finanţelor pe 6 iulie în locul lui Yanis Varoufakis, rămâne în funcţie.

Christoforos Vernardakis, profesor universitar, a fost numit secretar de stat la Ministerul Apărării. Olga Gerovassili, deputat Syriza, a fost numit purtător de cuvânt al Guvernului.

(A.C.)

---------------

Actualizare 19:30 The Guardian: "Guvernul ar putea fi remaniat"

Potrivit corespondentului The Guardian din Grecia, o remaniere guvernamentală ar putea fi anunţată în această seară şi se preconizează că cel puţin trei miniştri vor fi schimbaţi: cel al Energiei, Panagiotis Lafazanis, ministrul adjunct al Securităţii Sociale, Dimitris Stratoulis, şi ministrul adjunct al Apărării, Kostas Isychos (acesta deja şi-a dat demisia).

Totodată, ministrul Muncii, Panos Skourletis, un aliat apropiat al premierului Tsipras, este de asemenea aşteptat să demisioneze, existând relatări din presă care sugerează că va fi înlocuit de către adjunctul său, Rania Antonopoulou, care a fost instruită în SUA. Ministrul adjunct al Finanţelor, Nadia Valavani, care a demisionat săptămâna aceasta după ce a numit noul acord de bailout ca fiind piatra funerară a Greciei, va fi înlocuit - precum şi, potrivit zvonurilor, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Gavriel Sakellarides.

Tsipras este atât de nerăbdător să arate că este în control şi că se mişcă rapid încât noul cabinet va depune jurământul în jurul orei 19:30, potrivit corespondentului de Guardian.

(A.C.)

-------------

Actualizare 17:54 Ministrul Finanţelor finlandez: "Întrunirea Consiliului ESM şi teleconferinţa Eurogrup s-au terminat"

Întâlnirea Consiliului Guvernator al Mecansimului European de Stabilitate (ESM) şi teleconferinţa Eurogrup s-au terminat, a scris, pe Twitter, ministrul Finanţelor finlandez, Alexander Stubb, care a precizat că decizii oficiale sunt iminente.

"Schimbăm foaia şi mergem mai departe" a mai scris acesta.

(A.C.)

---------------

Actualizare 16:59

Consiliul a aprobat astăzi acordarea unui împrumut-punte către Grecia în valoare de 7,16 miliarde euro, în cadrul Mecanismului european de stabilizare financiară, transmite The Guardian.

Potrivit publicaţiei, împrumutul va avea o maturitate de 3 luni şi va fi plătit în două tranşe. Acesta îi va permite Greciei să îşi plătească arieratele către Fondul Monetar Internaţional şi Banca Greciei şi să ramburseze o datorie către Banca Centrală Europeană, până ţara va primi finanţare prin noul program ESM.

Totodată, a fost conceput un mecanism care să asigure că ţările din afara zonei euro să nu îşi assume niciun risc. Astfel, dacă Grecia nu îşi poate rambursa împrumutul în conformitate cu termenii, orice datorii care au fost suportate de statele membre din afara zonei euro vor fi rambursate imediat.

---

Actualizare 16:50 Tusk: "Europa a fost aproape de catastrofă"

Europa a fost aproape de catastrofă atunci când convorbirile dintre Grecia şi creditorii săi pentru un nou plan de salvare de weekend-ul trecut aproape au eşuat, a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, într-un interviu publicat astăzi de Kathimerini, potrivit Reuters.

Tusk susţine că şefa guvernului federal german, Angela Merkel, şi premierul grec Alexis Tsipras s-au târguit asupra nivelului fondurilor provenite din privatizări care vor trebui să fie alocate pentru investiţii.

"În timpul negocierilor, în jurul orei 07:00 dimineaţa, când Merkel şi Tsipras au cerut o pauză, am simţit că riscul ca acestea să eşueze era foarte aproape", a afirmat Donald Tusk în interviul pentru Kathimerini. "La momentul respectiv diferenţa dintre ei era de numai 2,5 miliarde de euro. Atunci le-am spus că dacă negocierile se vor sfârşi fără rezultat aş fi gata să anunţ public că Europa este aproape de catastrofă pentru 2,5 miliarde de euro", a povestit Tusk.

"Cel mai important lucru în negocieri a fost să ajutăm Grecia. Totuşi, a trebuit să discutăm consecinţele pe termen mediu şi lung ale unui Grexit, o procedură haotică şi imprevizibilă cu impact politic şi geopolitic", a mai spus Tusk.

(A.C.)

---------------

Actualizare 16:45 Băncile greceşti aşteaptă încă aprobările necesare pentru a se redeschide luni

Băncile greceşti sunt gata să-şi redeschidă luni porţile, însă, mai întâi, este nevoie de aprobări din partea Băncii Centrale şi a Guvernului, a declarat, vineri, pentru Reuters, o sursă din mediul bancar, adăugând că mai sunt de rezolvat o serie de aspecte tehnice.

"Băncile sunt gata să-şi redeschidă sucursalele, dar trebuie să aşteptăm pentru aprobarea finală din partea Băncii Centrale a Greciei. Există în continuare unele aspecte tehnice care trebuie rezolvate. De asemenea, trebuie să aşteptăm aprobarea Guvernului", a declarat un oficial din conducerea Asociaţiei Băncilor din Grecia.

---

Actualizare 16:42 Bursa de la Atena va rămâne închisă până luni

Bursa de valori de la Atena va rămâne închisă până luni, când se vor redeschide şi băncile, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să majoreze finanţarea de urgenţă pentru instituţiile de creditare din Grecia, transmite publicaţia elenă "To Vima".

Tranzacţiile cu acţiuni la Bursa de valori de la Atena au fost suspendate începând cu data de 29 iunie, când guvernul elen a închis băncile şi a impus restricţii asupra mişcărilor de capital, în contextul retragerilor masive de fonduri din bănci de către deponenţii îngrijoraţi de întreruperea discuţiilor dintre Grecia şi creditorii săi internaţionali.

---

Actualizare 16:25 Surse: Tsipras îi critică pe disidenţii din Syriza, fără să anunţe sancţiuni

Premierul grec, Alexis Tsipras, i-a criticat ieri seară pe cei 32 de deputaţi disidenţi din partidul stângii radicale Syriza care au votat împotriva controversatului proiect de lege cu privire la noile măsuri de austeritate, adoptat cu o zi înainte în parlament, potrivit AFP.

"Opţiunea celor 32 de deputaţi ai grupului parlamentar (Syriza) este în contradicţie cu principiile de tovărăşie şi solidaritate într-un moment crucial", iar partidul a fost "lovit", a spus prim-ministrul în cursul unei reuniuni a executivului, afirmaţii citate de o sursă guvernamentală.

Alexis Tsipras şi-a pierdut majoritatea parlamentară în cursul acestui vot, deoarece coaliţia la putere avea numai 11 voturi în plus peste majoritatea absolută, 162 de deputaţi din totalul de 300 ai parlamentului.

Dintre cei 149 de deputaţi ai grupului parlamentar Syriza, 32 de deputaţi, printre care trei miniştri şi preşedinta parlamentului, au votat "nu", şase s-au abţinut, iar o deputată a fost absentă. În schimb, cei 13 deputaţi ai partidului Grecii Independenţi (ANEL), partener în guvernul de coaliţie, au votat toţi "da".

Legea a fost adoptată în cele din urmă cu sprijinul a 106 deputaţi ai celor trei mari partide din opoziţie, dreapta Noua Democraţie, socialiştii PASOK şi partidul de centru stânga Potami, în total fiind înregistrate 229 de voturi "pentru".

Mai mulţi disidenţi din Syriza, printre care liderul "Platformei de stânga" a partidului, ministrul energiei şi infrastructurii Panagiotis Lafazanis, anunţaseră înainte de vot că sunt împotriva noilor măsuri, dar "sprijină guvernul".

"Acest sprijin nu are sens, pentru că de aici înainte sunt constrâns să continui cu un guvern bazat pe un număr minoritar de deputaţi în raport cu cei 300" ai legislativului, a deplâns Alexis Tsipras.

Cu toate acestea, premierul nu a anunţat sancţiuni la adresa acestor disidenţi, aşa cum statutul partidului îi oferă dreptul.

(A.C.)

-------------

Actualizare 15:40 Acord pentru negocierile privind bailout şi din partea Letoniei

Parlamentul Letoniei a dat, de asemenea, undă verde pentru începerea negocierilor pe al treilea bailout al Greciei.

---

Actualizare 15:13 Parlamentul german aprobă negocierile pentru noul bailout al Greciei

Parlamentul german a votat astăzi în favoarea demarării negocierilor cu Grecia privind cel de-al treilea bailout, transmite The Guardian.

Potrivit publicaţiei, 439 de parlamentari au votat "pentru", 119 au votat "împotrivă", iar abţinerile au fost în număr de 40.

---

Actualizare 15:11 Austriecii, în favoarea negocierilor privind bailout-ul Greciei

Parlamentul austriac a votat pentru susţinerea începerii negocierilor privind cel de-al treilea bailout al Greciei, scrie The Guardian.

---

Actualizare 14:41 Merkel: Acordul privind Grecia este "dur" atât pentru greci, cât şi pentru ceilalţi

Acordul la care s-a ajuns cu greu luni pentru a oferi Greciei un nou sprijin financiar în schimbul reformelor este "dur" atât pentru populaţia elenă, cât şi pentru celelalte ţări din zona euro, a declarat vineri cancelarul german Angela Merkel, potrivit AFP.

"Nu există nicio îndoială că rezultatul de luni dimineaţă este greu atât pentru oamenii din Grecia, cât şi pentru ceilalţi", a spus Merkel, încercând să convingă parlamentarii germani să dea undă verde negocierilor pentru al treilea plan de ajutor pentru Atena.

Cancelarul german a subliniat că acordul, rezultat în urma unei "ultime încercări" de negociere, cere "o solidaritate fără precedent" pentru unii şi "exigenţe fără precedent" pentru Grecia.

Angela Merkel a estimat vineri că alternativa la noul program de ajutor pentru Grecia este "haosul" şi că ar fi "absolut iresponsabil" "să nu se încerce cel puţin să se pună la punct un astfel de ajutor".

"Ştiu că mulţi dintre voi au îndoieli şi îngrijorări", a spus cancelarul german în faţa deputaţilor din Bundestag, chemându-i să se pronunţe asupra principiului acestui ajutor.

"Am acţiona absolut iresponsabil dacă nu am încerca să mergem pe această cale", a spus ea, adăugând că "alternativa ar fi haosul asigurat".

---

Actualizare 10:47 Lagarde condiţionează participarea FMI la un plan de ajutor de restructurarea datoriei Greciei

Şefa FMI, Christine Lagarde, a afirmat vineri că o uşurare a datoriei este indispensabilă pentru viabilitatea planului european de ajutor destinat Greciei şi că acest lucru este o condiţie pentru participarea Fondului, scrie AFP.

"Răspunsul este destul de categoric: Nu", a răspuns Lagarde, întrebată despre viabilitatea planului creionat luni la Bruxelles, fără o uşurare a datoriei.

"Acesta este motivul pentru care partenerii europeni au admis uşurarea datoriei", în acordul de luni, a adăugat ea, la postul francez de radio Europe 1, precizând că "principiul este admis", nu însă "suma şi modalităţile".

Ea a condiţionat participarea FMI la un al treilea plan de salvare de o astfel de decizie. "Pentru a putea participa trebuie să existe un program complet din punctul nostru de vedere", iar aceasta înseamnă că Grecia trebuie să se reformeze, să se disciplineze, dar şi creditorii trebuie să restructureze datoria.

În ceea ce priveşte modalităţile acestei eventuale restructurări, excluzând transferurile bugetare şi reducerea datoriei, ea a privilegiat "prelungirea considerabilă a scadenţelor, prelungirea de asemenea a perioadei de graţie - în care nu se efectuează nicio rambursare - şi reducerea la maximum a dobânzilor" pentru "a face datoria sustenabilă".

---

Actualizare 09:51 Merkel şi Schaeuble apără acordul cu Grecia în faţa deputaţilor conservatori

Cancelarul german, Angela Merkel, si ministrul său de finanţe, Wolfgang Schaeuble, i-au îndemnat joi pe deputaţii conservatori germani să aprobe acordul privind al treilea plan internaţional de ajutoare a Greciei, cu o zi înainte de votul din Bundestag, scrie AFP.

Potrivit unor participanţi la reuniunea grupului parlamentar conservator (CDU-CSU), Angela Merkel s-a declarat "absolut convinsă" că guvernul trebuie să se aşeze la masa negocierilor asupra noului ajutor şi le-a solicitat deputaţilor din tabăra ei să îi încredinţeze acest mandat.

Conform cancelarului german, condiţiile impuse Greciei sunt dure într-adevăr, dar justificate prin valoarea ajutoarelor acordate, a afirmat aceeaşi sursă.

Wolfgang Schaeuble, a cărui intransigenţă cu privire la Grecia i-a atras critici vehemente în Europa, însă un val de popularitate nemaiîntâlnit în ţara sa, a pledat, la rândul său, în favoarea aprobării acordului, au adăugat surse prezente la discuţii.

Deputaţii germani trebuie să se pronunţe asupra principiului unui al treilea plan internaţional de ajutorare a Greciei, a informat luni preşedintele Camerei inferioare a Parlamentului federal, Norbert Lammert.

În rândurile taberei conservatoare a cancelarului, nemulţumirile s-au intensificat în ultimele săptămâni contra unui al treilea plan de ajutoare, multe persoane manifestându-şi reticenţa în a susţine Grecia din nou. Condiţiile drastice impuse însă de europeni pentru acest nou ajutor, care poartă semne ale revendicărilor germane, ar trebui să ducă la detensionarea situaţiei.

În plus, chiar dacă în spatele uşilor închise îşi fac cunoscute nemulţumirile, atunci când trebuie să se voteze deputaţii CDU-CDS sprijină iniţiativele cancelarului Angela Merkel.

---

ACTUALIZARE 08:40 Poliţia greacă a arestat 14 cetăţeni străini în timpul protestelor violente de miercuri seara

Mai mult de jumătate dintre persoanele arestate în timpul protestelor violente de miercuri seara de la Atena sunt cetăţeni străini, a anunţat joi poliţia greacă, citată de Kathimerini în ediţia electronică.

Proteste violente au avut loc în noaptea de miercuri spre joi, în Piaţa Syntagma din centrul Atenei, în timp ce parlamentarii votau un nou pachet de măsuri de austeritate cerute de creditorii internaţionali.

Douăsprezece persoane au fost reţinute pentru pagube provocate la o staţie de metrou, iar alte 14 au fost arestate în faţa Parlamentului, unde protestatarii au aruncat cocteiluri Molotov şi bucăţi de marmură, în timp ce poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene.

Din totalul persoanelor arestate, 14 sunt cetăţeni străini, respectiv patru germani, trei polonezi, doi francezi, un australian, un ucrainean, un olandez, un italian şi un albanez.

Nicio persoană nu a fost rănită grav în urma confruntărilor violente.

---

Actualizare 07:25 Băncile se vor redeschide luni, retrageri limitate la 60 de euro pe zi

Băncile din Grecia, închise de la 29 iunie, se vor redeschide luni, dar grecii vor putea retrage în continuare numai 60 de euro pe zi, a afirmat joi seară ministrul adjunct de finanţe Dimitris Mardas la postul naţional de televiziune ERT, citat de AFP.

"Cu începere de luni, cetăţenii vor putea merge la bănci pentru orice operaţiune", a declarat ministrul, subliniind în acelaşi timp că retragerile vor rămâne limitate la 60 de euro pe zi.

(E.D.)

---

Eurogroup dă avizul negocierilor pentru acordul destinat Greciei

Miniştrii de finanţe din zona euro au dat, ieri, undă verde lansării negocierilor pentru cel de-al treilea plan de ajutor destinat Greciei, după ce, în noaptea de miercuri spre joi, Parlamentul elen a aprobat primele reformele cerute de creditorii internaţionali ai ţării.

"Am decis să acordăm în principiu Greciei un sprijin financiar pentru o perioadă de trei ani, cu condiţia finalizării procedurilor naţionale", au anunţat miniştrii de finanţe după o conferinţă telefonică.

Însă negocierile pentru acest program de ajutor, care este estimat la 82-86 miliarde de euro, pot să înceapă numai după aprobarea planului de către Parlamentul german (votul în acest sens este programat să aibă loc astăzi).

Parlamentul grec a aprobat reformele care se referă în special la majorarea TVA, la sistemul pensiilor şi la asigurarea independenţei Oficiului de statistică. Un al doilea set de măsuri ar putea fi supus votului în Parlamentul grec la data de 22 iulie.

Eurogroup le-a cerut autorităţilor elene să adopte rapid, până în 22 iulie, al doilea set de măsuri şi să pună în practică legislaţia corespunzătoare primelor reforme.

Conform oficialilor europeni, negocierile pe marginea noului plan de salvare ar urma să dureze cel puţin patru săptămâni. Până când vor fi deblocate fondurile pentru Grecia, europenii trebuie să găsească o soluţie prin care să asigure finanţarea de urgenţă a acestei ţări. Potrivit estimărilor, Atena are un necesar de finanţare de 12 miliarde de euro până la mijlocul lunii august.

Ca să asigure o parte din această sumă, Comisia Europeană a propus să acorde Greciei un credit de şapte miliarde de euro, cu maturitatea de trei luni.

Plus de 900 milioane euro, de la BCE pentru băncile din Grecia

Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat, ieri, plafonul finanţării de urgenţă destinate băncilor greceşti, conform anunţului făcut de preşedintele instituţiei, Mario Draghi. Oficialul BCE a spus că banca va majora finanţarea de urgenţă pentru instituţiile de credit elene cu 900 milioane de euro, de la 89 miliarde de euro.

"Potrivit regulilor noastre, furnizarea de lichiditate nu a fost concepută să fie nelimitată şi fără condiţii", a spus Mario Draghi, adăugând că expunerea totală pe Grecia a Eurosistemului şi a băncilor centrale este de 130 de miliarde de euro.

Băncile greceşti au fost închise în ultimele două săptămâni, iar Atena a impus restricţii pe capital.

Băncile elene s-ar putea redeschide luni, în condiţiile în care BCE a majorat finanţarea de urgenţă pentru aceste instituţii, conform unor surse citate de Reuters.

Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaueble, consideră că situaţia Greciei nu se poate îmbunătăţi fără o nouă ştergere a datoriei, însă acest lucru este "incompatibil cu apartenenţa la uniunea monetară". În opinia sa, cea mai bună cale pentru Grecia este o ieşire temporară din zona euro.

Mario Draghi, BCE: "Întotdeauna am acţionat în baza ipotezei că Grecia va rămâne membru al zonei euro. Niciodată nu s-a pus altfel problema".

Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) va fi condus de Aris Xenofos, fost director al diviziei de administrare a investiţiilor EFG Eurobank, potrivit unor surse citate de Reuters, anunţă Agerpres. Xenofos va prelua funcţia de director general al HFSF - principalul acţionar al băncilor elene - de la Anastasia Sakellariou, care a demisionat în luna mai.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb