Reporter: La finalul lunii iunie a acestui an, când SIF Oltenia şi Erste Group Bank ajunseseră la un acord preliminar privind transferul pachetului de acţiuni deţinut la Banca Comercială Română, ne-aţi declarat că veţi propune acţionarilor ca suma obţinută din valorificarea participaţiei la instituţia de credit să fie direcţionată către investiţii în companii listate lichide, cu randamente de piaţă superioare, în contextul în care, în opinia dumneavoastră, mulţi emitenţi tranzacţionaţi la Bursa de Valori Bucureşti sunt subevaluaţi. Care sunt domeniile pe care le aveţi în vedere şi, eventual, în ce companii doriţi să investiţi?
Tudor Ciurezu: Da, aşa cum am afirmat deja, contextul de piaţă este favorabil investiţiilor, iar perspectivele pe termen scurt şi mediu sunt chiar mai bune, din punctul nostru de vedere. De altfel, dincolo de faptul că am ajuns la o înţelegere financiară profitabilă pentru SIF Oltenia, decizia de a încheia acum dealul cu Erste a fost determinată atât de conjunctura financiară, cât şi de piaţă. În urma analizei interne, am identificat mai multe oportunităţi, pe care sper să le valorificăm în termenii şi condiţiile pe care le-am anticipat.
Domeniile vizate sunt diverse: energie, evident, care este un sector dinamic, cu mari resurse de evoluţie şi cu randamente foarte bune, zona financiar-bancară, de importanţă strategică pentru economie, dar luăm în calcul şi emitenţi din alte sfere de activitate, cum ar fi domeniul farmaceutic sau cel de prestări servicii. Analiza care determină decizia de investire sau dezinvestire este complexă şi tratează individual fiecare subiect.
Reporter: Care sunt criteriile pe baza cărora veţi selecta emitenţii la care intenţionaţi să achiziţionaţi participaţii?
Tudor Ciurezu: Principiile esenţiale sunt clare: profitabilitate, lichiditate şi transparenţă. Încercăm să aplicăm aceste criterii pentru întregul portofoliu pe care îl administrăm, este un angajament pe care ni l-am asumat. Însă mai sunt şi alte elemente care contează: dinamica sectorului de activitate a companiei, perspectivele sale, structura acţionariatului, chiar şi măsura profesionalismului echipei de management. Fiecare detaliu este important, mai ales dacă discutăm despre investiţii pe termen mediu sau lung. Conectarea permanentă la piaţă, atenţia sporită şi analiza fundamentată şi obiectivă sunt elemente definitorii ale activităţii noastre.
Reporter: Pe lângă companiile la care SIF Oltenia deţine deja părţi din capitalul social (OMV Petrom, BRD - Groupe Societe Generale şi Banca Transilvania fiind printre cele mai importante) aveţi intenţia să investiţi şi în emitenţi pe care, în prezent, societatea de investiţii financiare nu le are în portofoliu? Din ce industrii?
Tudor Ciurezu: Da, luăm în calcul toate variantele, nu ne temem de nou sau de necunoscut. Faptul că un emitent nu există încă în portofoliul SIF Oltenia nu este deloc un impediment. Aşa cum vă spuneam, doar analiza obiectivă a criteriilor enunţate anterior determină decizia de intrare în acţionariat. În ceea ce priveşte sectoarele vizate, sper să vă surprindem plăcut, eventual cu investiţii în domenii mai puţin "tradiţionale" pentru societăţile de investiţii financiare. La momentul potrivit, vom furniza acţionarilor noştri toate detaliile relevante.
Reporter: Din afirmaţiile dumneavoastră făcute la finalul lunii iunie reiese că unul dintre motivele care au stat la baza deciziei înstrăinării participaţiei la BCR a fost dat de faptul că banca este o societate închisă. Aveţi intenţia să mai investiţi în companii închise? Din ce domenii?
Tudor Ciurezu: Poziţia de acţionar al unei societăţi închise poate fi inconfortabilă uneori, mai ales dacă eşti nevoit să coabitezi cu un acţionar majoritar puternic, cu know-how important în domeniul respectiv şi cu tradiţie îndelungată. Sunt şi avantaje, admit deschis acest aspect, însă este o chestiune de prioritizare pentru fiecare investitor în parte modul în care gestionează astfel de situaţii. Nu urmărim în mod special să investim într-o societate închisă, însă nu excludem aprioric această posibilitate. Depinde doar de oportunităţile pe care compania respectivă le oferă. Totul derivă, aşa cum spuneam, din analiză internă.
Reporter: Cât din suma de 140 de milioane de euro doriţi să reinvestiţi?
Tudor Ciurezu: Este greu pentru mine să răspund acestei întrebări. Sunt un om care activează în domeniul financiar de peste 25 de ani, iar în cel economic de mult mai mult timp. Sunt obişnuit să gândesc analitic, în termeni de profitabilitate, randament, eficienţă. Sunt scopuri pe care le urmăresc, probabil, deja mecanic; este paradigma în care funcţionez. Este firesc să urmărim optimizarea portofoliului SIF Oltenia, marje de profit mari pentru acţionarii noştri, exploatarea oportunităţilor de piaţă. Vom vedea cum se armonizează aşteptările acţionarilor cu eventuala conjuctură de piaţă şi cu propunerile noastre.
Reporter: Când intenţionaţi să demaraţi achiziţionarea de acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti şi în cât timp estimaţi că va fi finalizat acest proces, ţinând cont de lichiditatea foarte redusă a pieţei noastre de capital?
Tudor Ciurezu: Este dificil să estimezi, realist, durata acestui proces, iar preconizările personale sunt irelevante în piaţa de capital; capacitatea de adaptare şi reacţie contează. În principiu, ne dorim să fim eficienţi ca de obicei, însă acest demers nu depinde doar de noi.
Reporter: Pe lângă emitenţii listaţi la Bursa de Valori Bucureşti aveţi în vedere să achiziţionaţi participaţii în companii listate pe pieţele internaţionale? Care şi din ce industrii?
Tudor Ciurezu: Din principiu nu pot spune "nu" acestei idei. Însă trebuie să subliniez din nou intenţia SIF Oltenia de a investi, exclusiv, dacă este posibil, în România, din mai multe motive: este o piaţă pe care o cunoaştem foarte bine, cu puncte forte şi slabe, suntem naţionalişti şi conştienţi de rolul structural al Societăţilor de Investiţii la Bursa de Valori Bucureşti şi, cel mai important, piaţa de capital românească oferă cele mai bune randamente investitorilor. Avem, deci, multe motive solide să investim aici, oricât de atractive ar părea pieţele externe.
Reporter: Cu excepţia anului 2016, SIF Oltenia a distribuit în ultimii ani către acţionari dividende în mod constant, cu rate de repartizare din profit cuprinse între 53% şi 90%. În contextul intrării unei sume atât de mari în conturile societăţii de investiţii financiare, aveţi în vedere să propuneţi distribuirea către acţionari a unei părţi din aceasta? Sub ce formă?
Tudor Ciurezu: Propunerile pe care le vom avansa acţionarilor SIF Oltenia se vor întocmi în urma consultării acestora. Noi avem câteva idei clare despre cum ar trebui să arate, dar vrem să fim convinşi că ele răspund în mod echilibrat aşteptărilor acţionarilor noştri. De fapt, întreaga noastră activitate este centrată pe menţinerea acestui echilibru: pe de o parte, obţinerea unui randament foarte bun pentru investitori, materializat atât în eventuale dividende, cât şi în dinamica ascendentă a preţului acţiunii SIF5 în piaţă, corelată cu reducerea discountului (n.r. faţă de Valoarea Unitară a Activului Net) şi dezvoltarea durabilă a fondului, creşterea organică a societăţii de investiţii financiare.
Reporter: În luna iunie aţi declarat că, în funcţie de cotaţiile din piaţă ale acţiunilor SIF Oltenia, societatea intenţionează să desfăşoare eventuale răscumpărări de acţiuni în afara programului de răscumpărare aprobat de Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor din 25 aprilie 2018. Ne puteţi da mai multe detalii în acest sens?
Tudor Ciurezu: Programele de răscumpărare derulate până acum de emitenţi ai Bursei de Valori Bucureşti şi-au dovedit eficienţa, din punctul meu de vedere. Beneficiile, atât pentru acţionariatul companiei, cât şi pentru societate, sunt multiple: creşterea valorii activului per acţiune, ceea ce se reflectă şi în preţul în piaţă al acţiunilor, reducerea discountului acţiunii, crearea de lichiditate pentu societate. Aceste programe sunt, cu siguranţă, o opţiune viabilă, pe care o luăm în considerare şi pe care, probabil, o vom expune şi acţionarilor noştri în cadrul următoarelor Adunări Generale. Vom vedea, în urmă derulării programului de răscumpărare deja aprobat, care este feedback-ul pieţei, iar acţionarii vor stabili în urma acestei operaţiuni oportunitatea unui nou demers în sensul acesta.
Reporter: Care sunt obiectivele dumneavoastră la conducerea SIF Oltenia până la finalul mandatului? Cum intenţionaţi să le atingeţi?
Tudor Ciurezu: Dincolo de coordonatele financiare anuale pe care Adunările Generale ni le setează, am un obiectiv personal pe care îl urmăresc: atingerea unui plafon de lichiditate de 95% în portofoliul SIF Oltenia, adică investiţii în companii listate, care pot fi valorificate rapid şi transparent. Toate Societăţile de Investiţii Finaciare au pornit la drum cu un portofoliu extrem de diversificat, nu neapărat în sensul pozitiv, din domenii diverse, cu diferite procente de deţinere, atât în societăţi închise cât şi listate la bursă. A fost o mare provocare transformarea radicală a portofoliului SIF Oltenia, lichidizarea pachetelor de acţiuni în societăţile închise, sau dezinvestirea pe piaţa reglementată, unde a fost cazul. Am atins un nivel de lichiditate deosebit, cu deţineri echilibrate, în companii puternice, ce oferă randamente relativ predictibile. Consider că un portofoliu diversificat şi echilibrat, dublat de investiţii inteligente şi lichide sunt determinante pentru investitori.
Reporter: Vă mulţumesc!
A consemnat Andrei Iacomi
SIF Oltenia este ultima dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare care îşi vinde participaţia la Banca Comercială Română, după ce, în anul 2011, Erste Group a achiziţionat o participaţie de 24% din bancă de la celelalte SIF-uri (SIF Banat-Crişana, SIF Moldova, SIF Transilvania şi SIF Muntenia), fiecare având câte 6%, într-o ofertă care a implicat numerar şi schimb de acţiuni.
Tranzacţia dintre SIF Oltenia şi Erste Group Bank evaluează Banca Comercială Română la un multiplu al capitalurilor proprii (preţ/valoare contabilă) de 1,35 la primul trimestru din 2018, în linie cu evaluările de piaţă pentru băncile listate pe piaţa noastră de capital, se menţionează în raportul societăţii de investiţii financiare pentru primul semestru al acestui an.
Erste Group a plătit în numerar pentru pachetul de 6,29% din Banca Comercială Română.
De la începutul acestui an şi până la finalul săptămânii trecute, preţul acţiunii SIF Oltenia a scăzut cu 1,38% (procentaj calculat pe baza preţurilor de închidere din perioada 29 decembrie 2017 - 12 octombrie 2018), cea mai mică depreciere dintre toate cele cinci SIF-uri în 2018, iar luând în calcul şi dividendul distribuit de societate în acest an, de 0,07 lei/titlu, randamentul acţiunilor SIF Oltenia de la începutul anului şi până în prezent este de 1,83%.
Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) se situa, la finalul lunii august 2018, la 3,4077 lei, nivel care, raportat la preţul de închidere al acţiunii din data de 12 octombrie, de 2,15 lei/acţiune, oferă un discount de tranzacţionare de 36,9%.
După primul semestru al acestui an, SIF Oltenia a raportat un profit net consolidat de circa 65,84 milioane de lei, în creştere cu 77,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când societatea de investiţii financiare a obţinut un rezultat net de 37 milioane de lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.10.2018, 10:40)
Vrajeli, de ani de zile doar minciuni.
Ce dividend a dat SIF5? Pt ce sa cumperi sif5? Cat a fost actiunea acum un an? Cine vrea actiuni la BVB n-are decat sa-si faca un portofoliu si sa cumpere direct emitentii. De ce trebuie sa stai la mana mincinosilor?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.10.2018, 13:17)
Corect! Make i-a prins bine cu poza: SIF saraca cu sediu gigant.
Deci, ce dividend mai vrei? banii se duc in sedii, secretare si autoturisme care mai de care (ambele), salarii babane, iar cuponarii mai va, mai va.....
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de MAKE în data de 15.10.2018, 14:56)
Sediul gigant este sediul central al BCR.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.10.2018, 20:46)
Pupat Piata Constitutiei!.... se infratesc.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.10.2018, 20:48)
Sediul central al BCR este cel din Regina Elisabeta; cel din poza este sediul nou al BCR.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.10.2018, 11:07)
Bune raspunsurile. Sa vedem ce cumpara cu banii.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Vox în data de 15.10.2018, 13:03)
Ce vor vinde prietenii din gasca - active supraevaluate si cu un viitor incert
3. fără titlu
(mesaj trimis de Cuponar la SIF 5 în data de 15.10.2018, 13:26)
Ce ne canta Ciuhurezu: dincolo de faptul că am ajuns la o înţelegere financiară profitabilă pentru SIF Oltenia, decizia de a încheia acum dealul cu Erste a fost determinată atât de conjunctura financiară, cât şi de piaţă.....
Inţelegere financiară profitabilă pentru SIF Oltenia? pe cine crde ca pacaleste? diferenta fata de pretul actiunilor BCR la inceput (sau cand au fost ofertati initial) este enorma. Cred ca a vrut sa zica "înţelegere financiară neprofitabilă pentru SIF Oltenia".
Sau s-a exprimat bine;înţelegere financiară profitabilă pentru SIF Oltenia, adica pentru ei, gasca SRL-ului.
4. Care, ca de obicei?
(mesaj trimis de Cuponar la SIF5 în data de 15.10.2018, 13:29)
Ciuhurezu: Rasu'plansu'
În principiu, ne dorim să fim eficienţi ca de obicei.
5. Un pic de dor
(mesaj trimis de ion în data de 15.10.2018, 17:13)
De Staicu nu ii este dor, ca devenisera prieteni la catarama? La cat este de bun ar putea sa mai lase si altora mai tineri puterea de a decide...
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.10.2018, 20:58)
acum o luna a vandut in pierdere de3-4 milioane de euro mat craiova.incredibil