Noul preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune (SRTV), Tudor Giurgiu, şi-a prezentat joi obiectivele pe termen scurt şi mediu, precizînd că urmăreşte ca postul public de televiziune să îşi îmbunătăţeas-că gradual programele.
Schimbările vor fi vizibile încă din această toamnă, dar mai ales de anul viitor, a spus, într-o conferinţă de presă, Giurgiu, care a fost numit în funcţie în şedinţa Camerelor reunite ale Parlamentului din data de 27 iunie 2005.
Evaluarea constantă a programelor existente şi studierea posibilităţilor de a le îmbunătăţi, în paralel cu pregătirea intensă a noilor formate, sînt priorităţile conducerii televiziunii publice pentru următoa-rele luni. Preşedintele SRTV a declarat că va acorda o atenţie special programelor educative, producţiilor locale de ficţiune-filme şi seriale, dar şi celor destinate copiilor şi tineretului. "Considerăm că este o prioritate ca procentul emisiunilor culturale şi educative să aibă o pondere mai mare din timpul total de emisie al TVR , iar alte genuri în care vom investi sunt documentarul şi reportajul de investigaţie", a precizat el.
Tudor Giurgiu şi-a exprimat încrederea totodată în capacităţile Rodicăi Culcer, care a cîştigat recent postul de director al Departamentului de ştiri, de a crea un program de ştiri de calitate, independente şi obiective. "Din iarnă, vom oferi telespectatorilor un altfel de jurnal", a promis el.
Preşedintele-director general al SRTV a afirmat că, de la instalarea sa în funcţie, nu au existat nici un fel de presiuni politice, iar colaborarea cu membrii Comitetului Director este foarte bună.
În vederea îmbunătăţirii calităţii de ansamblu a programelor, SRTV va produce emisiuni, dar va şi achiziţiona producţii, spre sfîrşitul toamnei lui 2005 fiind prevăzută o licitaţie de programe. În acest sens, se va institui un departament cu personal specializat, a anunţat Giurgiu.
El s-a declarat "ruşinat" de calitatea anumitor programe transmise, printre care concursurile Miss Plaja, Miss Diaspora şi Miss World, subliniind necesitatea ca postul public de televiziune să se implice în sprijinirea proiectelor culturale majore şi a acţiunilor societăţii civile.
În privinţa competiţiei cu posturile comerciale, noul preşedinte-director general al SRTV a declarat că obsesia ratingului este "devoratoare şi nu e potrivită unei televiziuni publice, decît pe anumite tronsoane, cum ar fi, de exemplu, ştirile".
Despre ediţia din acest an a Festivalului Cerbul de Aur, preşedintele SRTV a afirmat că se va transforma într-un eveniment caritabil, în prezent căutîndu-se soluţii legale pentru direcţionarea încasărilor către cei afectaţi de inundaţii.
În ceea ce priveşte funcţionarea organizaţională a SRTV, Giurgiu a afirmat că aceasta este bună, ca şi situaţia financiară, dar a făcut referire şi la marea masă de "mediocritate" care caracterizează o anumită parte a angajaţilor.
Canalele TVR1 şi TVR2 trebuie să aibă o identitate mai clară, a evidenţiat preşedintele-director general al SRTV, care a precizat că a apelat la serviciile unui consilier pe probleme de strategie, Gordon Lovitt, fost director de dezvoltare şi strategie la televiziunea publică cehă.
Pentru cîteva săptămîni, Tudor Giurgiu, care este regizor, a delegat responsabilităţile ce îi revin altor persoane din conducerea SRTV, deoarece începe filmările la o nouă peliculă "Legături bolnăvicioase" şi urmează să se căsătorească.