Tudorel Toader: "Este absolut necesar să se procedeze la o evaluare a întregii legislaţii"

Andrei Stan
Politică #Legislatie / 28 iunie 2017

Tudorel Toader (Sursa foto: captură Youtube)

Tudorel Toader (Sursa foto: captură Youtube)

Prima dezbatere publică despre modificarea Codului penal privind abuzul în serviciu are loc astăzi

Urmăriţi aici dezbaterea de la Ministerul Justiţiei

------------

Actualizare 12:22 Tudorel Toader: "Termenul pentru formularea de propuneri pentru modificarea celor patru coduri, prelungit până în 15 iulie"

Termenul pentru depunerea de propuneri pentru modificarea celor patru coduri - Codul civil şi Codul de procedură civilă, Codul penal şi Codul de procedură penală - a fost prelungit până pe 15 iulie, a declarat astăzi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Ministrul a declarat: "Vom proceda la un amplu proces de evaluare a celor patru coduri, coduri care şi-au arătat sub anumite aspecte limitele şi trebuiesc probabil modificate. Am trimis o scrisoare la foştii membri din comisiile de elaborare a codurilor, la facultăţile de drept, la Academia Română, la notari, executori, avocaţi şi la autorităţile judiciare ale statului, la CSM, la ICCJ, la Ministerul Public, la DIICOT. Am dat un termen pe care l-am prelungit până pe 15 iulie pentru a ne formula propuneri de eventuale modificări ale celor patru coduri".

Ministrul a mai spus că a solicitat instituţiilor şi motivările propunerilor, urmând ca apoi să fie organizată şi o dezbatere publică pe tema modificării celor patru coduri. El a adăugat: "Dacă se trece şi de această etapă, atunci ar începe greul. Începe munca de fond".

La prima dezbatere publică privind modificarea dispoziţiilor din Codul penal referitoare la abuzul în serviciu, care are loc la Ministerul Justiţiei, participă aproximativ 40 de persoane, potrivit News.ro. La dezbatere sunt prezenţi prezentanţi ai societăţii civile, precum Asociaţia pentru cinstirea memoriei eroilor, Asociaţia Funky Citizens, Asociaţia Expert Forum, Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului sau Platforma "de-clic", dar şi avocaţi şi jurişti.

(S.A.)

------------

Actualizare 12:17

Legislaţia are nevoie de o revizuire şi de actualizare, a declarat astăzi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a adăugat că sistemul normativ trebuie bine pus la punct.

Ministrul a afirmat, citat de News.ro: "Noi avem o legislaţie foarte bogată. Şi în acelaşi timp se impune ca într-o colaborare cu Consiliul legislativ să se procedeze la o evaluare a întregii legislaţii. Este absolut necesar. Legi care sunt din '95, din '91 au mai multe modificări decât alea iniţiale. Legiuitorul, când aduce o modificare legii, trebuie să o integreze voinţei orginale a legiuitorului, de multe ori aceste voinţe nu se mai întâlnesc, nu se mai corelează şi avem o lege iniţială cu anumită filosofie, modificată cu altă perspectivă",

"Dacă ai sistemul judiciar pus la punct, dar nu ai sistemul normativ pus la punct, e ca şi când te-ai duce la luptă, dar nu ai instrumentele adecvate", a precizat Toader, la Ministerul Justiţiei, la prima dezbatere publică privind modificarea dispoziţiilor din Codul penal referitoare la abuzul în serviciu.

(S.A.)

-----------

Prima dezbatere publică privind modificarea dispoziţiilor din Codul penal referitoare la abuzul în serviciu în acord cu deciziile Curţii Constituţionale a României (CCR) va fi organizată astăzi de Ministerul Justiţiei.

Dezbaterea va avea loc începând cu ora 10.00, iar la aceasta urmează să participe, potrivit Ministerului Justiţiei, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mediului de afaceri. În 3 iulie, Ministerul Justiţiei urmează să organizeze, tot de la ora 10.00, cea de a doua dezbatere, la care ar urma să ia parte reprezentanţii instituţiilor din cadrul sistemului judiciar, ai asociaţiilor profesionale ale magistraţilor şi ai mediului academic şi profesiilor juridice liberale.

Cele două dezbateri vor avea loc în Sala de consiliu a Ministerului Justiţiei, "în limita capacităţii sălii", a anunţat instituţia, într-un comunicat de presă.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Cristina Tarcea, a afirmat ieri că oportunitatea stabilirii unui prag valoric pentru abuzul în serviciu ţine doar de competenţa Legislativului, ea precizând că instituţiei pe care o conduce nu i s-a cerut încă un punct de vedere pe această temă şi şi-a exprimat speranţa că "poate acum, când lucrurile intră în normalitate, va opera şi colaborarea interinstituţională", potrivit News.ro. Tot marţi, procurorul general Augustin Lazăr a subliniat că Ministerul Public îşi susţine punctul de vedere potrivit căruia nu trebuie impus un prag pentru abuzul în serviciu. "Noi suntem de părere că nu trebuie niciun prag şi este foarte clar că, aşa cum a fost făcută propunerea prima dată de Ministerul Justiţiei, este o propunere pe care o susţinem", a spus Lazăr.

Ministerul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţa că, urmare a deciziei Curţii Constituţionale a României (CCR) referioare la abuzul în serviciu, această infracţiune urmează să fie redefinită, inclusiv prin instituirea unui prag valoric, invocând faprul că deciziile CCR sunt obligatorii şi au valoare numai pentru viitor.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. O mie de lei, sau un salariu minim ar fi un prag destul de potrivit. Când cineva "greseste" cu mult mai multe mii de lei sau chiar de euro, deja este un abuz. In orice caz, angajarea fictiva a unor persoane este un abuz evident.

    1. Ar fi interesant de aflat daca exista si cat este pragul in Germania sau Franta.

    ....Nu ma pricep in totalitate care sunt atributiile magistratilor din CCR !!( fisa postului}I Stiu doar ca ei..in general infirma sau confirma neconstitutionalitatea sau constitutionalitatea unor.."nereguli" pe teme legislative ce intervin in societate.

    Intrebarea mea ar fi:: Cu ce drept da "ordin" legislativului sa inpuna acel prag.........privind abuzul in serviciu?? 

    De ex. ...0 (zero) lei poate sa fie un raspuns pt.CCR

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb