Ţuluş: Nu este moral să acuzi un management defectuos dacă nu ai controlat ceea ce a făcut

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 9 mai 2007

Ţuluş: Nu este moral să acuzi un management defectuos dacă nu ai controlat ceea ce a făcut

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a amânat, pentru 16 mai, discutarea propunerii ministrului Justiţiei de revocare din funcţie a procurorului-şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, Florin Ţuluş, din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Florin Ţuluş a cerut amânarea dezbaterilor pentru a se informa în legătură cu motivele pentru care ministrul Tudor Chiuariu a solicitat să fie înlocuit din funcţie.

El a declarat, la finalul şedinţei CSM, că nu ştie în ce ar putea consta acuzaţia lansată la adresa lui de ministrul Justiţiei că s-ar face vinovat de management defectuos şi că nu este moral să acuzi un om dacă nu ai controlat ceea ce a făcut.

Întrebat de ziarişti dacă ceea ce se întâmplă acum are legătură cu vreo cauză aflată în lucru la secţia pe care o conduce, Ţuluş a răspuns că bănuieşte. El a subliniat însă că CSM a făcut un control la DNA în urmă cu patru luni, iar rezultatele au fost pozitive.

Florin Ţuluş nu crede că ministrul Justiţiei are ceva personal cu el, dar a afirmat că solicitarea de revocare este dubioasă.

"Eu nu am nimic să-mi imput. (...) Cum spun învinuiţii noştri când ies de la DNA, nu mi s-au prezentat învinuirile", a declarat el, precizând că nu se gândeşte să demisioneze.

Procurorul-şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie a spus că apărarea şi-o va formula în funcţie de acuzaţii şi că nu va apela la specialişti, întrucât legea prevede clar motivele de revocare, iar în cazul său nu poate fi vorba decât de invocarea managementului defectuos, care, din punctul său de vedere, nu are niciun suport.

"Nu-mi reproşez nimic, de aceea sunt mai curios decât voi ceea ce mi se reproşează", a susţinut Ţuluş. El a răspuns şi acuzaţiilor ministrului Chiuariu că se luptă împotriva corupţiei, dar nu s-au înregistrat condamnări în cazuri de mare corupţie.

Potrivit lui Ţuluş, o acţiune de judecată durează în orice ţară civilizată între doi şi cinci ani, iar secţia pe care o conduce a trimis dosare în instanţă, în timpul mandatului său, în urmă cu un an, un an şi jumătate, iar unele au ajuns în faza de fond.

O condamnare nu poate fi stabilită decât de instanţa judecătorească, a subliniat Florin Ţuluş, care a explicat numărul mare de dosare înregistrate prin avalanşa de acte de sesizare care au apărut după octombrie 2005.

El a precizat că cele 18 rechizitorii privesc patru deputaţi - dintre care trei au fost trimişi în judecată -, doi judecători, doi preşedinţi de consilii judeţene şi doi secretari de stat de la un partid aflat la putere.

"Numărul strict de rechizitorii nu arată mare lucru, gânditi-vă cum şi cât se poate lucra pe astfel de persoane în dosare", a declarat Ţuluş, care a adăugat că datele statistice trebuie apreciate prin ele însele, dar şi prin comparaţie.

El a explicat lipsa condamnărilor în dosarele instrumentate prin faptul că în instanţă apărătorii inculpaţilor invocă multe excepţii, chiar de neconstituţionalitate, a căror soluţionare poate dura până la cinci luni, că apar neprezentări pe motiv de boală, ceea ce duce la lungirea proceselor.

Florin Ţuluş a afirmat că la secţia pe care o conduce nu au fost trimise înapoi dosare de către instanţă şi nici nu au existat cazuri în care inculpaţii au fost achitaţi. Potrivit lui Ţuluş, procurorii nu simt presiuni, deşi au în lucru dosare foarte importante.

Tudor Chiuariu: Voi respecta avizul CSM în cazul procurorului Ţuluş

Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, va ţine cont de avizul pe care îl va da Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii în ceea ce priveşte cererea de revocare din funcţie a procurorului-şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, Florin Ţuluş, din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

El a declarat, la sfârşitul şedinţei de marţi a CSM, că va respecta un eventual aviz negativ al Secţiei pentru Procurori.

Totodată, ministrul a explicat care au fost motivele pentru care a cerut revocarea din funcţie a lui Florin Ţuluş. "Trebuie să avem o intensificare a luptei anticorupţie şi nu la televizor, prin arestări şi prin începeri de urmăriri penale. Trebuie să avem sancţiuni descurajante pentru toţi cei care încalcă legea, acesta este sensul demersului meu. Este un semnal de alarmă (...) şi am observat din documente publice (...) că avem sentinţe foarte uşoare, majoritatea cu suspendare, că încă nu avem niciun dosar de mare corupţie finalizat, deşi au fost câteva începute", a afirmat Chiuariu.

Ministrul s-a întrebat ce va prezenta România în cadrul apropiatului raport de ţară, când va fi întrebată despre progresele în domeniul Justiţiei.

"Dacă noi o să le arătăm tot dosarele de astă toamnă, fără niciun progres, ce vom realiza? Atunci, eu sunt primul vinovat pentru acest raport de ţară. Trebuie să am o atitudine în raport cu ceea ce se întâmplă la parchete. Nu avem nicio condamnare, vă aduc aminte, vorbim în România de corupţie din 2003 şi nu avem până acum nicio condamnare", a subliniat el.

Întrebat dacă mai este posibilă o altă revocare, Tudor Chiuariu a spus că nu există o listă în acest sens.

Procurorii anticorupţie dezaprobă maniera în care Tudor Chiuariu a cerut revocarea din funcţie a lui Ţuluş

Procurorii din structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi-au exprimat ieri "profunda dezaprobare faţă de maniera brutală şi conjuncturală" în care ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii revocarea din funcţie a procurorului şef de secţie Doru Florin Ţuluş.

"Prin propunerea de revocare nefondată şi nejustificată Tudor Chiuariu promovează un act de ingerinţă gravă în activitatea DNA de natură se destabilizeze buna funcţionare a instituţiei", se afirmă într-un comunicat al DNA.

În plus, procurorii din cadrul Secţiei a II-a a DNA care lucrează în subordinea directă a procurorului şef Doru Florin Ţuluş susţin că acesta îndeplineşte toate condiţiile profesionale şi manageriale pentru funcţia pe care o ocupă şi îşi exprimă solidaritatea deplină cu acesta.

Daniel Morar îl acuză pe Tudor Chiuariu de imixtiune în treburile DNA

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, a sesizat ieri Consiliul Superior al Magistraturii în legătură cu imixtiunile ministrului Justiţiei, Tudor Chiuariu, în activitatea DNA.

El a afirmat, la finalul discuţiei pe care a avut-o la CSM cu membrii Secţiei Procurori că, în urmă cu două săptămâni, ministrul Justiţiei i-ar fi dat un telefon pentru a afla despre dosarele mari pe care le instrumentează procurorii anticorupţie.

Potrivit lui Morar, Tudor Chiuariu i-ar fi cerut să nu scoată niciun dosar pe perioada suspendării preşedintelui, pentru a nu se interpreta drept o politizare a justiţiei.

Premierul Tăriceanu, neîncrezător în legătură cu o posibilă imixtiune a ministrului Justiţiei în activitatea DNA

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu s-a declarat neîncrezător în legătură cu o posibilă imixtiune a ministrului Justiţiei, Tudor Chiuariu, în activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

"Nu cred că ministrul ar putea să facă un asemenea lucru", a spus Tăriceanu, întrebat cum comentează acuzaţiile lansate de procurorul şef al DNA, Daniel Morar, la adresa lui Tudor Chiuariu.

Transparency International România protestează faţă de procedura de revocare a procurorului Doru Ţuluş

Transparency International România protestează faţă de modul în care s-a desfăşurat procedura de revocare a procurorului Doru Ţuluş din funcţia de şef al Secţiei a II-a a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), se arată într-un comunicat al acestei asociaţii remis marţi.Organizaţia îi solicită preşedintelui interimar al României, Nicolae Văcăroiu, să nu emită decretul de revocare din funcţie, pe motiv că nu se poate dezbate revocarea unui magistrat din funcţie fără ca în prealabil să fi existat o discuţie cu el sau să se fi făcut o analiză.

De asemenea, având în vedere că s-a amânat discutarea propunerii de revocare din funcţie a lui Doru Ţuluş, Transparency International România îi solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să îşi dea avizul, fie şi consultativ, indiferent dacă va fi pozitiv sau negativ, pe baza unei analize care trebuie furnizată de iniţiatorul procedurii de revocare. Totodată, reprezentanţii acestei asociaţii cer Ministerului Justiţiei, în spiritul transparenţei, să facă publice argumentele care stau la baza propunerii de revocare a procurorului Doru Ţuluş.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb