Tunisia va organiza alegeri prezidenţiale pe 6 octombrie, a anunţat marţi biroul preşedintelui Kais Saied, deşi acesta nu a precizat dacă va candida pentru un nou mandat de cinci ani după alegerea sa din 2019, informează news.ro.
Saied, un specialist constituţional, a preluat controlul deplin asupra ţării în 2021, conducând prin decret după ce şi-a demis premierul şi parlamentul, mulţi dintre oponenţii săi fiind acum în spatele gratiilor.
El a avut o nouă constituţie aprobată prin referendum în 2022 care a creat un sistem prezidenţial cu un parlament care are doar puteri limitate.
"Preşedintele republicii a emis un decret astăzi, 2 iulie 2024, convocând alegătorii pentru alegerile prezidenţiale de duminică, 6 octombrie 2024", a dtransmis biroul lui Saied într-o declaraţie.
Criza politică declanşată de preluarea puterii de către Saied a afectat puternic economia Tunisiei, cu un şomaj de 15% şi aproximativ patru milioane din cele 12 milioane de locuitori ai ţării trăind în sărăcie.
Potrivit Uniunii Naţionale a Jurnaliştilor Tunisieni, peste 60 de jurnalişti, avocaţi şi opozanţi politici au fost urmăriţi penal în urma represiunii mediatice.
În mai, Saied a înlocuit brusc miniştrii de interne şi ai afacerilor sociale într-o remaniere surprinzătoare a cabinetului, în urma unui val de arestări ale activiştilor pentru drepturile omului, avocaţilor şi jurnaliştilor.
Negocierile cu Fondul Monetar Internaţional pentru un împrumut de 2 miliarde de dolari au stagnat de la preluarea puterii în 2021, Saied respingând reformele cerute de organism.
Dar în iunie, Banca Europeană de Investiţii a anunţat marţi subvenţii şi împrumuturi în valoare de 450 de milioane de euro (480 de milioane de dolari) pentru a sprijini proiectele de infrastructură, precum şi întreprinderile mici şi mijlocii.
Criza a determinat mii de tunisieni să încerce periculoasa traversare a Mediteranei în speranţa de a găsi o viaţă mai bună în Europa.