Turbulenţele politice din Irak ar putea reprezenta un risc semnificativ pentru pieţele petroliere globale

V.G.
Internaţional / 1 septembrie 2022

Turbulenţele politice din Irak ar putea reprezenta un risc semnificativ pentru pieţele petroliere globale

Turbulenţele politice din Irak ar putea reprezenta un risc semnificativ pentru pieţele petroliere globale, potrivit unor analişti intervievaţi de CNBC, notează News.ro.

"În timp ce producţia irakiană este de obicei destul de rezistentă la tulburări, mediul politic actual este extraordinar de toxic şi prezintă un risc considerabil pentru sectorul petrolier", a declarat Fernando Ferreira, director la Rapidan Energy Group.

Aceste îngrijorări vin în urma protestelor escaladate din Irak, de marţi, după ce puternicul cleric musulman şiit Muqtada al-Sadr şi-a anunţat demisia din politică.

În timp ce riscurile de întrerupere a aprovizionării cu petrol s-au diminuat după ce Sadr a cerut calm, Ferreira a avertizat că lupta pentru putere dintre facţiunile şiite din ţară este departe de a fi rezolvată şi că tulburările civile din Irak vor rămâne un risc recurent pentru pieţele petroliere.

"Preţurile ar putea creşte cu 5-10 dolari în cazul perturbărilor din Irak, posibil mai mult, deoarece lichiditatea scăzută duce la fluctuaţii mai mari decât de obicei", a proiectat el.

Pe o piaţă globală de petrol deja tensionată de stocurile scăzute de petrol şi de membrii cheie OPEC care nu îşi îndeplinesc angajamentele privind cotele, derapajele producţiei de petrol din Irak ar putea fi semnificative, a declarat Timothy France, analist senior al pieţei petroliere la Refinitiv.

"Chiar şi scăderile parţiale ale producţiei şi exporturilor de petrol irakiene pot avea un impact semnificativ în creştere asupra preţurilor de referinţă ale ţiţeiului din Asia şi Europa", a spus France.

Potrivit OPEC, cererea globală de petrol este estimată la o medie de 100,8 milioane de barili pe zi în 2022.

Irakul produce în jur de 4,5 mii de barili de petrol pe zi, iar volumele actuale de export reprezintă aproximativ 3,5% din cererea globală, potrivit datelor Refinitiv.

"Tulburările pe care le-am văzut în ultimele zile s-au concentrat în cea mai mare parte în Bagdad şi sudul Irakului, care exportă între 3,3 mii şi 3,4 mii de barili de petrol pe zi - puţin peste 3% din piaţa globală", a adăugat France.

Livrările fizice de petrol pe pieţele chineze şi indiene vor fi puternic afectate de o scădere a exporturilor de ţiţei irakiene, a declarat France pentru CNBC, într-un e-mail.

"China şi India sunt importatori de top de ţiţei irakian, primind aproximativ 797.000 baril ipe zi şi 817.000 bpd în august", a spus France.

Ferreira a adăugat că tulburările tot mai mari ar putea aduce, de asemenea, mai multă prudenţă în procesele decizionale ale OPEC+.

Grupul, ai cărui membri includ OPEC, Rusia şi producători aliaţi, se va întâlni pe 5 septembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb
PrevNext
LuMaMiJoViSaDu
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031